מגרון. סולחים ולא שוכחים
מגרון. סולחים ולא שוכחיםפלאש 90

ועדת השרים לחקיקה בראשות שר המשפטים, פרופ' יעקב נאמן, נענתה לבקשתו של ראש הממשלה נתניהו ודחתה בשלושה חודשים את הדיון בחוק המאחזים החדש, אותו יזמו חברי הכנסת יעקב כץ, זאב אלקין, דודו רותם ויריב לוין.

ההצעה, אשר לדחייתה התנגדו רק השרים דניאל הרשקוביץ (הבית היהודי) ויעקב מרגי (ש"ס), ביקשה לקבוע כי שהוראה להריסת בית לא תתבצע לפני שהוכח בביהמ"ש שהקרקע אכן אינה של בעל המבנה.

יוזמי ההצעה הסבירו, כי החוק נולד לאחר שהתברר שבג"ץ הורה להרוס בתים במגרון ולאחר הריסתם התברר בביהמ"ש המחוזי שלעותר לא היו כלל הוכחות לבעלות על הקרקע. בשכונת האולפנה בבית אל הורה בג"ץ להרוס בלא לבדוק למי שייכת הקרקע שאכן נרכשה מערבי אחר מן העותר. "החוק בא למנוע עיוותי דין נוספים ואין כל סיבה שמישהו יתנגד לו", אמר כץ.

כץ מסביר כי למעשה, גם לאוחזים באסכולה שיש להרוס מבנים שנבנו בתום לב על אדמה פרטית, אין כל סיבה להתנגד להצע"ח חוק זו, שכן הוא רק דורש וידוא אלמנטרי לבעלות על הקרקע של העותר להריסה. ביהמ"ש העליון כשבתו כבג"ץ אינו מנהל סדרי דין ואינו דן בדיני ראיות. חוק זה מסיע לבג"ץ לקבל החלטה חלוטה על בעלות על הקרקע לפנ שיורה על הרס מבנה.

יו"ר מועצת יש"ע, דני דיין, הביע צער על דחיית ההצבעה על "חוק מגרון" בועדת השרים לחקיקה, "יש כאן בריחה מוחלטת מאחריות מצד הממשלה. הצעת חוק הזו מחזקת את שלטון החוק ואת זכויות הפרט והייתה צריכה לזכות לתמיכה גורפת".

"המצב המשפטי הנוכחי אבסורדי ובלתי נסבל. כיום סרן במנהל האזרחי מחליט על הריסת יישוב. על פי ההצעה יהיה זה שופט מחוזי. מה יותר הגיוני מזה? כשלממשלה אין יכולת הכרעה, זה מה שקורה", הוסיף דיין.

סיעת האיחוד הלאומי התייחסה הערב לדחיית הדיון בוועדת שרים בחוק "בירור בעלות לפני הריסה ביישובים", "מיום ליום מתברר שממשלת נתניהו פועלת על פי החליל של שלום עכשיו, אשר מצליחה לכפות על ממשלה לאומית לממש מדיניות שמאל קיצוני ולהתכחש בצורה אכזרית לבוחריה. נתניהו חייב להפסיק לפחד מהפרקליטות ולממש את המדיניות לשמה נבחר. הפיתרונות המשפטיים והפולטיים כבר בידיו".
 
יו"ר האיחוד הלאומי, ח"כ יעקב כ"ץ (כצל'ה) - יוזם החוק אמר "ראש הממשלה הורה לדון בחוק 'בירור בעלות לפני הריסה ביישובים' רק בעוד שלושה חודשים, כדי לאפשר את עקירת היישוב מגרון. על כן החלטתי להגיש את החוק ביום רביעי הקרוב להצבעה במליאת הכנסת".