
אוניברסיטת חיפה תארח בשבוע הבא כנס בינלאומי של חוקרי מוח מובילים בתחומם מהארץ ומהעולם שינסו לענות על השאלה: היכן נמצא ונשמר הזיכרון? או במילים פשוטות קצת פחות, "מנגנונים תאיים ומולקולאריים של יצירת זיכרון".
"ככל שנדע טוב יותר היכן וכיצד מתגבש הזיכרון נוכל לטפל במחלות שקשורות למנגנונים המוחיים של זיכרון ושכחה כמו אלצהיימר ופרקינסון", אמר פרופ' קובי רוזנבלום, ראש החוג לנוירוביולוגיה באוניברסיטת חיפה, המארגן את הכנס יחד עם ד"ר רפי למפרכט.
לכנס הבינלאומי, שיתקיים בימים א'-ג' (5-7.2), יגיעו כ- 30 חוקרי מוח מהאוניברסיטאות המובילות בעולם, אליהם יצטרפו מספר דומה של חוקרים מהארץ, כולם עוסקים באספקטים השונים של יצירת וגיבוש זיכרון במוח, החל במנגנונים המולקולאריים הבסיסיים ביותר ועד להדמיות מוחיות מתקדמות.
את הכנס מארגנים החוג לנוירוביולגיה באוניברסיטת חיפה, פורום חיפה לחקר המוח וההתנהגות של אוניברסיטת חיפה והאגודה לקוגניציה מולקולארית ותאית (Molecular and Cellular Cognition Society) ויוצגו בו למעלה מ-100 מהמחקרים החדשים ביותר בתחום.
אחד משיאי המפגש יהיה דיון פתוח, שבו יציג חבר החוג לפסיכולוגיה באוניברסיטה וחתן פרס ישראל, פרופ' אשר קוריאט, גישה שטוענת שהמרחק והשפה המתארת קוגניציה וזאת המתארת מנגנונים חומריים רחוקות מידיי זו מזו, או במילים אחרות – חוקרי מוח המולקולאריים והאלקטרופיזיולוגיים לא יכולים באמת למצוא הסברים לתהליך כמו שימור זיכרון, שמצוי בעולם הנפש. עשרות חוקרי המוח ינסו להתמודד עם "טיעונים" אלו.
"העובדה שכנס בינלאומי מסדר גודל שכזה נערך באוניברסיטת חיפה מעיד על המחקר הבסיסי המצוין בתחום הנוירוביולוגיה באוניברסיטה ועל החשיבות שאנחנו באוניברסיטה מעניקים לנושא. אני בטוח שהכנס יקרב אותנו צעד נוסף גם אם קטן לפיצוח הפאזל המורכב מכולם – המוח האנושי", סיכם פרופ' רוזנבלום.