״ישראל
היא השותף היחיד של המערב,
המדינה
היחידה במזרח התיכון שהמערב יכול לסמוך
עליה ואם הקהילה הבינלאומית והמערב לא
רוצים שאיראן תשתלט ותשלוט על מקורות
הנפט של העולם כולו חייבים להקשיח ולהרחיב
את הסנקציות". כך אמר
היום (רביעי)
המשנה
לרוה"מ,
סילבן
שלום,
בכנס
הרצליה.
שלום, שהשתתף בשיח שרים בנושא ישראל והמערב, אמר שצריך להסתכל על המציאות ולראות שהאביב הערבי העלה את הקיצוניים לשלטון ולא את המתונים.
לדברי שלום, "אנחנו מאוד מאוד קרובים לנקודת ההכרעה והשתת סנקציות חריפות ונרחבות גם על הבנק המרכזי האיראני היא קריטית בשלב זה. סנקציות חריפות עשויות להביא לשינוי תפיסה אצל האיראנים. כיום הם חושבים כי השגת נשק גרעיני תשמור על שרידות המשטר אך סנקציות חריפות יובילו אותם להכרה ההכרחית שרק אם יזנחו את תוכנית הגרעין יוכלו לשמור על המשך השלטון".
המשנה
לרה"מ הדגיש,
כי
מדובר בכוחות הרוצים לשלוט במזרח התיכון,
בו
נמצאות עתודות הנפט של העולם כולו.
אנו
מעריכים את החלטת האיחוד האירופאי בנוגע
לאמברגו על הנפט חרף המצב הכלכלי הקשה
באירופה ויש לעשות צעד נוסף ולהטיל סנקציות
גם על הבנק המרכזי.
לדברי שלום, רוסיה וסין לא מצטרפות לסנקציות כי הן לא רוצות לאפשר לעולם המערבי לשלוט על צינור החמצן, מאגרי הנפט שלהם. "הגיע הזמן שהעולם יבין שאנו נמצאים כולנו באותה סירה מול איומי הטרור והגרעין האיראני. על העולם לתמוך בעמדתנו גם בנושא האיראני וגם בנושא הפלסטיני", אמר שלום.
לדברי שר החוץ הקנדי, ג'ון בירד, המערב חולק עם ישראל את אתגר הטרור בין אם מדובר בניו יורק או ברכבת התחתית בלונדון, ספרד בחברת התעופה של הודו. "אנחנו רואים את איראן מפתחת את הגרעין ומתקרבת לרגע שתלחץ על הכפתור, אנחנו שומעים את מה שהם אומרים ויודעים לאן הם יכולים להגיע עם הפעולות שלהם ולכן צריך לקחת זאת ברצינות. זה הזמן להכפיל את הסנקציות ולהיות קשוחים יותר", אמר בירד.
לדבריו, "יש רצון להימנע ממשברים בינלאומיים וסין הוא לקוח מאוד חשוב, אבל הם צריכים לחשוב האם הם רוצים שהאיראנים יציבו פצצות במצרים והאם הם רוצים אי יציבות באיראן? צריכים לדבר עם סין על האינטרסים שלהם כמה נפט הם מקבלים ממדינות המפרץ, אולי הם רוצים שהנפט יעלה ל-100 דולר לחבית?".
"אנחנו צריכים לנסות ולהיות מודעים למה שהולך סביבנו מה קורה באיראן", אמר שר החוץ של הרפובליקה הצ'כית, קרל שוורצנברג. "אין משטר בעולם שנמצא כבר 30 שנה בשלטון. אנחנו יכולים לראות מה קרה בגוש המזרחי באירופה האסטרטגיה הראשונה של המשטר הקומוניסטי נכשלה, ברית המעוצות התחמשה והפכה להיות כוח גרעיני אבל רעיון זכויות האדם והמאבק להכרה בזכויות האדם כמשהו בין לאומי הביאו לאחר עשרים שנה להתמוטטות הגוש הסובייטי. אנחנו צריכים לדבר עם האוכלוסייה ולהביא רעיונות חדשים לדור הצעיר", אמר שוורצנברג.
לדבריו, לכל עם מגיע חירות ושלטון דמוקרטי. "אפשר שבאמצעות בחירות דמוקרטיות עלול לבעלות משטר או מפלגה פוליטית שלא מסכימים איתה, אבל אנחנו עדיין צריכים לכבד גם את זה. אפשר גם לומר שאנחנו יכולים לעורר נוסטלגיה לטובת דיקטטורים ערבים שהיו בני ברית עם המערב אבל הסיבה שהאחים המוסלמים הפכו להיות כל כך פופולאריים היא כי הם התנגדו לדיקטטורות במדינות שלהם", אמר.