אילוסטרציה
אילוסטרציהפלאש 90

חוקרים מארצות הברית הצליחו ליצור בתנאי מעבדה, תאי מוח של אדם שהם העתק מדוייק של תאים הגורמים למחלת הפרקינסון. משמעות התגלית היא שכעת ניתן לראות בוודאות כיצד הגנים הללו גורמים למחלה הקשה הפוגעת באחד מכל עשרה אנשים. כך על פי דיווח ברשת BBC.

בנוסף, בעזרת פריצת הדרך החדשה ניתן לבחון בצורה ריאליסטית טיפולים חדשים, שלא ניתן היה לבצע אותם עד כה על אנשים חיים.

החוקרים טענו בעת פרסום המחקר כי מדובר על משהוא שיוכל "לשנות את כללי המשחק".

ד"ר ג'יאן פנג, מוביל המחקר, הסביר כי מדובר על הפעם הראשונה שבה הצליחו החוקרים לחקור את תאי העצב- דופאמין, המיוצרים עקב המוטציות שתאיות של חולי הפרקינסון. "המוח האנושי הוא כל כך אינטגרטיבי שלא חלמנו שנוכל לחקור את תאי העצב".

יצוין כי חקר תאי העצב במקרה של חולי פרקינסון הוא קריטי מכיוון שמחקרים על בעלי חיים הוכיחו כי בעלי חיים שלא היו בעלי גנים מסוג פרקין- לא פיתחו את המחלה.

ליצירת תאי העצב האנושיים החוקרים השתמשו בטכניקה שכבר נוסתה בהצלחה להפיכת תאי עור לרקמות מוח. ארבעה מתנדבים יצרו מאגר של דוגמאות עור, שניים בריאים ושניים חולי פרקינסון. מצב זה אפשר לחוקרים לבחון את הגנים מסוג פרקין בזמן ה"עבודה".

גן הפרקין שולט על ייצור אנזים מסוג MAO, הבודק את האותות מהמוח על כמות הכימיקל דופאמין. כאשר ישנה מוטציה על גן הפרקין, הרגולציה הקיימת על הדופאמין נעלמת, וייצור האנזים MAO יוצא מכלל שליטה ועשוי להפוך לרעיל לגוף.

המדענים מעוניינים לנסות כעת לערוך ניסויים על מנת למנוע את הנזק הזה, והם כבר הצליחו להראות כי ניתן לשנות את המצב על ידי הוספת גן נורמאלי של פרקין למערכת תאי העצב הפגועים.