כשהוגש דו"ח השופט אדמונד לוי על מעמד הישובים ביהודה ושומרון צהל הימין וראה בכך הוכחה משפטית נוספת לצדקת דרכו.
היו לא מעטים שראו בצעד זה מהלך ראשון בדרך לשינוי דרכה של הממשלה כלפי ההתיישבות והמתיישבים, אולם שבוע רדף שבוע וחודש רדף חודש אך הדו"ח אפילו לא הועלה לדיון בוועדת השרים לענייני התיישבות, אותה ועדה שהוקמה כחלק מהבטחות הממשלה לפני פינוי שכונת האולפנה.
בהקשר זה רצוי לזכור כי דו"ח ועדת השופט לוי הוגש לראש הממשלה מספר שבועות בטרם נודעו בציבור עיקריו, ובטרם התקיימה מסירתו הרשמית לראש הממשלה. במהלך שבועות אלה שבין הגשת הדו"ח בפועל למסירתו הרשמית ולפרסומו - פונה הישוב מגרון.
מאז פרסומו ברוב תשומת לב ציבורית נגוז למעשה הדו"ח ולא קודם בפועל ולו בצעד קטן. כאמור, הוא אף לא הובא לדיון ראשון בוועדת השרים לענייני התיישבות, דיון שגם הוא לא אמור להכריע בגורל הדו"ח אלא רק להוות צעד ראשון בשורת דיונים אודותיו.
בינתיים שבים ודורשים ראשי ההתיישבות וגורמי ימין בכנסת לאמץ את הדו"ח כמדיניות רשמית של ממשלת ישראל. דבר, כך נראה, לא קורה בכיוון הזה. בראיון שהתקיים לפני שבועות אחדים לעיתון 'בשבע' אמרה חברת הכנסת ציפי חוטובלי, אחת הח"כים הפעילים ביותר בתחום כי נכון וראוי לשאול את נתניהו עצמו את השאלה הזו, שאלת ההתעלמות מהדו"ח. בהמשך דבריה העריכה כי אין ספק שנתניהו, מי שהוביל להקמת הועדה ובחר את חבריה, ירצה לקדם את מסקנותיה לכדי יישום. עם זאת גם לה לא היה מענה באשר לשאלה הפשוטה 'אז מדוע זה לא קורה'.
בשיחה שהתקיימה לפני מספר שבועות בדבר היעלמו של הדו"ח מהזירה הפוליטית סיפר השר יולי אדלשטיין על שיחה שקיים עם ראש הממשלה ובה הבטיח כי במהלך חודש ספטמבר הדו"ח יובא לדיון ראשון בפני ועדת השרים. הקצבת הזמן מצדו של נתניהו הפיחה תקווה אצל אדלשטיין ואצל אחרים החפצים בקידום הדו"ח ואימוצו, אך חודש ספטמבר חולף עובר ודיון עדיין לא מתקיים.
שיחות שקיימנו בימים האחרונים עם בכירים בליכוד ובקואליציה מחזקות את התחושה שדו"ח השופט לוי אינו מתמוסס במקרה, אלא כהחלטה של ראש הממשלה נתניהו, ומאחוריה מניעים שונים בהם גם מדיניים.
גורם בכיר מאוד בליכוד מאשר את התחושה שעלתה בשיחות הללו. הוא אמנם מבקש לשמור על עילום שמו, אך קובע שאכן, בין השיקולים שמביאים את ראש הממשלה לדחות את קידום הדו"ח נמצאים גם שיקולים מדיניים.
הגורם לא פירט באשר למהות השיקולים הללו, ולא הבהיר אם מדובר בחשש של נתניהו מריקושטים העשויים להישלח אליו בזירה הבינלאומית בעקבות אימוץ דו"ח השופט לוי, או שמא מדובר בהעדפה לדחות את קידום הדו"ח בשל ההתמקדות בזירה האיראנית. כך או כך, גורם אחר שעמו שוחחנו העריך כי יתכן ובלשכת ראש הממשלה סבורים שהסיכוי לקידום הדו"ח יגבר לאחר הבחירות בארצות הברית, אם כי, הוא מוסיף, בחירה מחודשת של אובמה עשויה להוביל ללחץ מדיני בלתי מוכר מצדו של נשיא אמריקאי כשאינו נתון ללחצי בחירות.
כאן המקום להוסיף כי דבריו של המשנה לראש הממשלה, השר משה יעלון, בעיתון 'בשבע' האחרון, מחזקים את החששות שהעלו הגורמים הפוליטיים עימם שוחחנו. השר יעלון נשאל אם היעדר מדיניות ברורה בסוגיית דו"ח השופט לוי היא המביאה את שר הביטחון להציג הצעות מדיניות משלו כדוגמת תכנית ההתנתקות השנייה שהעלה. השר יעלון הביע את עמדתו בעד הדו"ח, אך כשנשאל אם קיים לוח זמנים ברור לקידום הדו"ח אמר כי לפי שעה אינו מעוניין להיכנס לסוגיה זו שכן קיימים שיקולים שונים בהם גם פנימיים וגם בינלאומיים.
לדבריו אלה של השר יעלון הגיב השר אדלשטיין וסיפר כי אמנם קיבל הבטחה שלאחר החגים יועלה עניין הדו"ח בפני ועדת השרים לענייני התיישבות, אך אמירותיו אלה של השר יעלון חמורות בעיניו והן יבדקו.