מליאת הכנסת התכנסה היום (שני) לדיון פגרה מיוחד בעקבות חתימותיהם של 25 ח"כים לדון בנושאים "תוצאות מבצע "עמוד ענן", ביוזמת הח"כים שאול מופז ורונית תירוש (קדימה) ו-"כישלון ממשלת נתניהו בתחומים המדיני, הכלכלי והחברתי", ביוזמת הח"כים ניצן הורוביץ (מרצ) ואכרם חסון (קדימה).
ראש האופוזיציה, ח"כ שאולמופז (קדימה), פתח את דיון המליאה המיוחד ואמר כי "45 שנה חיה ישראל בתוך חלום ארץ ישראל השלמה אבל כמו כל חלום מגיעה השעה להתעורר ממנו ולשוב לקרקע המציאות".
מופז אמר כי "גושי ההתיישבות חייבים להיות חלק בלתי נפרד מישראל אך אי אפשר להמשיך להעמיד פנים שיש פתרון אחר זולת שתי המדינות. האו"ם אינו עוד אום שמום אבל יש בו עדיין רוב אוטומטי נגד ישראל. יחד עם זאת לא נוכל להתעלם מתוצאות ההצבעה שיש לה השלכות מרחיקות לכת. הרוב האוטומטי היה נתון אבל ישראל הפסידה את הרוב המוסרי שתמיד עמד לצדנו. ידידותינו הטובות ביותר לא התייצבו לצדנו הפעם והובילו תמיכה דווקא בפלסטינים. זהו תקדים דיפלומטי מסוכן".
עוד אמר מופז כי "ההכרזה באו"ם עלולה להוביל למהלך אלים נגדנו ביהודה ושומרון. הגיעה השעה לפתור את הסכסוך למען עתידנו. עייפנו מאלו העסוקים בפורומים בינלאומיים בפתרונות שאינם מחזיקים מים או כאלו שאינם מציעים כלום. אם נמשיך לטמון ראשנו בחול נתעורר למציאות בלהות. ההנחה שהצונאמי האסלאמי יפסח על פני יהודה ושומרון תתפוצץ לנו בפנים. אנחנו ננצח אך השאלה תהיה שאלת המחיר ואני שואל האם לא ניתן למנוע את ההתפרצות, את האפשרות לאינתיפאדה שלישית שחלילה תגרור את המערכת האזורית. האם לא ניתן להגיע לאותם הישגים ללא מחיר דמים כבד? זה אפשרי וזה מונח לפתחה של המנהיגות.
לדברי מופז, "חמאס הפסיד בקרב אבל ישראל הפסידה במערכה המדינית והעולם התייצב לצד הרשות הפלסטינית דווקא בכ"ט בנובמבר. נוצר מצב אבסורדי שלא התנהל מו"מ מול הרשות הפלסטינית והחלשנו את הפרטנר ובו בזמן יצרנו מציאות של חיזוק החמאס. אין בבית הזה נציג ציוני אחד שמוכן לקבל שנאבד את הרוב היהודי אך בארבע השנים האחרונות התקרבנו לכך מאוד".
ח"כ רונית תירוש (קדימה) אמרה כי נכון שיום לאחר הכרזת החלוקה הערבים פתחו במלחמה בינינו ולבסוף נקבעו הגבולות, אבל היום כשישאלו תלמידים על כ"ט בנובמבר הם ידעו שזהו גם היום בו הכיר האום במדינה פלסטינית. העולם משתנה והערבים אינם עוד אלו שברחו עם הנעלים בחולות סיני. צריך לחשוב היטב על מה נוכל לוותר כדי להישאר מדינה יהודית. בהתנהלות הנוכחית נגיע למדינה דו לאומית ונמצא ראש ממשלה מהסקטור הערבי. חייבים לחזור למתווה שתי המדינות".
תירוש התייחסה למצב הפוליטי ואמרה "אנחנו בקדימה נתבקשנו לדון בבקשת הפילוג לתנועתה של מי שהייתה יו"ר המפלגה. זכות חבריי ללכת לאן שהם רוצים אבל אני מדברת על ערכים. לבני לא בחרה אותם בפינצטה או לפי אידאולוגיה אלא לפי הכסף של אותם ח"כים שאותו היא צריכה".
לבני שפרשה אחרי שהכריזה על פשיטת רגל לא הלכה למעשה אפילו ליום אחד, היא עכשיו מתחילה מדף נקי? לא יכול להיות ששבעה ח"כים ייקחו את הכסף איתם. לחוק הנוכחי ראוי לקרוא חוק ציפי לבני. מה שמעניין אתי הוא שבחוסר מוסר מנצלים את זה שאפשר לקחת את חלקם הכספי בלי להשתתף בנטל החובות שהם משאירים אחריהם. אני מצפה שלבני תאמר שהיא לוקחת את חלקה היחסי בחוב, כמי שמנסה להיות מודל למנהיגות".
השר גלעד ארדן (הליכוד) השיב בשם הממשלה ואמר, יש סערת נפש שאינה נראית על פניי אך אני רוצה להזכיר ימים עברו, איך שפכו את דם בפרשת הכלנתריזם, אני זוכר איך נושא ההתנתקות קרע את תנועת הליכוד ואותם אלו שמבכים את המעבר ממפלגה למפלגה וטובות ההנאה, את הפילוג, זה היה בזמנו רק עם זכויות וללא חובות. דומני שהחוק השתנה והיום זה גם עם החובות.
ארדן הוסיף, אני זוכר את ח"כ יואל חסון וח"כים נוספים מרססים את המליאה כמייצג לסירחון של "חוק מופז", הם היום באים ברגע האחרון כגנבים בלילה לסדר לעצמם כיסא בכנסת הבאה. אין כאן שום דרך. אני יוכל לומר לציבור בישראל תשפטו אותנו רק על פי המעשים ולא על פי ההצהרות.
ארדן התייחס למבצע עמוד ענן ואמר כי "לפני מספר שבועות החליטה הממשלה להגיב בחריפות, בעקבות רצף אירועים שהובילו להסלמה. הממשלה קיבלה החלטה לצאת למבצע עמוד ענן שבעקבותיו ספגה תנועת החמאס מכה קשה ואם היית שואל אותם אם היו רוצים לחזור לאחור היית מקבל תשובה ברורה. המבצע הוכיח שישראל יכולה להכות בטרור ולשקם את ההרתעה ושיש לה עורף חזק. הקהילה הבינלאומית גיבתה את ישראל".
ארדן הגיב לדברי ח"כ מופז ואמר כי "כשראש הממשלה שרון יזם את ההתנתקות מעזה אמרנו שזה יתפרש כחולשה, כי אנחנו ללא הסכם ולאחר אינתיפאדה קשה נסוגים, וזה יחזק את הגורמים הקיצוניים. התייחסו לדברינו כהפחדות וזלזלו בשיגורי הטילים שהיו פה ושם. אני זוכר את הערכות גורמי הביטחון שאין שום סיכוי שהחמאס ישתלט על הרצועה".
ארדן פנה לח"כים מהאופוזיציה ואמר "לו הייתם אופוזיציה אחראית הייתם צריכים לגבות את הממשלה. ראש הממשלה יזם צעד שלא היה כדוגמתו להקפאה של עשרה חודשים של הבנייה ביהודה ושומרון ואמר כי יהיו שתי מדינות. הייתם צריכים לקרוא למדינות אירופה להפעיל לחץ על אבו מאזן. במקום זאת השמאל הישראלי מגלגל אחריות על ראש הממשלה ואין זה פלא שמדינות אירופה לא מתייצבות לימיננו. מי שאחראי על המפולת הזו זה קודם כל אתם בחוסר הממלכתיות שלכם. אז אל תבואו אלינו בטענות על הצבעות שאמנם הן חסרות משמעות אך מתקיימות. השמאל הישראלי גורם לקריסה מדינית בפלגנות שלו.
ביחס למבצע אמר ארדן כי "יש לעשות הבחנה ברורה מאוד בין לפני מספר שנים שחמאס רק עלה לשלטון וטרם התבסס ואז היעד למיטוט החמאס היה ישים ולא עשיתם את זה. היום שש שנים אחרי, כשמדרום נפל מובארק והאחים המוסלמים שולטים אתם מדברים על מיטוט שלטון החמאס ורוצים שיתייחסו אליכם ברצינות?"
ח"כ מיכאל בן ארי (עוצמה לישראל), הגיב לדברים ואמר "מה יש להאשים את קדימה כשראש הממשלה שלך בעצמו אמר את חזון שתי המדינות. האום נתן חותמת לדברי ראש הממשלה. אז לפני שאנחנו הולכים לאום שמום, שראש הממשלה יחזור בו מדבריו".
ח"כ ניצן הורוביץ (מרצ) אמר כי "ישראל צריכה להיות הראשונה להכיר במדינה הפלסטינית". הורביץ ציטט את דברי אבו מאזן בריאיון לערוץ 2 ואמר כי עם המצע הזה של מדינה פלסטינית החיה בשלום לצד מדינת ישראל הלך אבו מאזן לאום. ועם איזה גורם פלסטיני חתמה ישראל בשבועות האחרונים? עם החמאס והג'יהאד האסלמי שנהגו באלימות. זה הלקח שישראל מלמדת.
האיוולת בה נוהגת ממשלת ישראל, ספגה השבוע סטירת לחי מצלצלת באום. יש לזה משמעות רבה מאוד. כדי שנוכל לחיות כאן כמדינה יהודית ודמוקרטית אנחנו חייבים להגיע להסדר מול הרשות הפלסטינית ולא מול גורמים אחרים.
הורוביץ פנה לשר ארדן ואמר – אני לא מבין מה האופציה. נעשה עוד מאחזים ונקשה עליהם את החיים ומה ייצא בסוף? איזו מדינה דו לאומית? זה קשקוש. שני הצדדים לא רוצים בזה. בכ"ט בנובמבר כשהאום סיים את המנדט הבריטי הצד היהודי קיבל זאת וישראל הותקפה וניצחה ומאז אנחנו בריבונותנו, אך בראיה היסטורית הנציג הפלסטיני מקבל את העיקרון וישראל פוגעת רק בעצמה. האינטרס הישראלי הוא שלצדנו תהיה מדינה פלסטינית שחיה בשלום.
כשאני רואה את הכותרת היום שבריטניה וצרפת שוקלות להחזיר שגריריהן מישראל, הנזק הוא חמור ביותר. מי שמזלזל בעולם וחושב שאנחנו על אי ודד מוצא את עצמו בפני שוקת שבורה וזה מה שיש לנו היום".
ח"כ אכרם חסון (קדימה), שאל "מדוע ישראל הדמוקרטית לא הלכה בעצמה לאום לבקש להכיר במדינה הפלסטינאית? היום מנסים ראש הממשלה ושר החוץ לגמד את ההחלטה שרק לפני כן קראו לה אסון. הממשלה מביאה אסון על המדינה. ראינו שמדינות העולם לא מאמינות לנו. אני שומע את מנהיגי ישראל שמדברים על חשיבות השלום אבל מחזקים את הנהגת חמאס במקום לחזק את אבו מאזן. זה מה שקרה לנו עם אמל וצד"ל. אנחנו עלולים למצוא את בנינו בבית המשפט הבינלאומי ולא עשינו דבר כדי למנוע זאת".
חסון התייחס למצב הפוליטי ואמר כי לא רק שאין ערכים במשכן ואין כבוד, יש חלק מהפוליטיקאים שאין להם אלוהים, הם באים בשביל הכיסא ושכחו מי שלח אותם. יש כמה ח"כים שלא מקבלים את דין הבוחר בקדימה והם ישרתו את העם טוב יותר"?
השר ארדן השיב בשם הממשלה גם בנושא החברתי כלכלי ואמר לח"כים משורות האופוזיציה כי כשאנחנו אומרים תראו מה אומרים על ישראל בבנק העולמי וב- OECD , אתם אומרים שיש עדיין יש פערים ועניים. מה שאומר העולם בנושא המדיני מעניין ובנושא החברתי כלכלי לא? כשבעולם אבטלה המונית, אנחנו יכולים להיות גאים באחוזי האבטלה הנמוכים בעולם. אין ספק שיש עדיין מה לתקן אך הממשלה יכולה להתגאות בכיוון שתפסה המדינה בשנים האחרונות כשבכל העולם מקצצים ומורידים תקציבים".
12 ח"כים תמכו בהעברת ההצעה לסדר היום בנושא מבצע עמוד ענן לדיון נוסף במליאת הכנסת וח"כ אחד התנגד.
7 ח"כים תמכו בהעברת ההצעה לסדר בנושא המדיני חברתי כלכלי לדיון נוסף במליאת הכנסת ולא היו מתנגדים.