משה גפני
משה גפניצילום: פלאש 90

ועדת הכספים של הכנסת התכנסה הבוקר (שלישי) לדיון שני מאז תום מבצע "עמוד ענן" על מנת לדון בנושא מתן הפיצויים לאלו שנפגעו בצורה עקיפה מהלחימה בדרום.

יו"ר הועדה, ח"כ הרב משה גפני, אמר כי בניגוד למבצעים קודמים בהם הבירוקרטיה התישה את האזרחים, הפעם הוא לא יאפשר את המצב הזה ויעקוב מקרוב אחר פיצוי הנפגעים, המשפחות והעסקים שנפגעו במישרין ובעקיפין מהלחימה, "כל בעל מכולת שהפסיד שכר של חודש צריך לקבל את שכרו מבלי להתיש אותו במסמכים ובירוקרטיה, ברור שבעל עסק באזור הלחימה, בדרום, באופקים ובאר שבע והישובים שספגו ירי אינטנסיבי, נפגעו כלכלית מהלחימה והמדינה חייבת לעמוד לצידם מיידית וללא כל בעיות ועיכובים".

סמנכ"ל בכיר ברשות המיסים ערן יעקב אמר כי בנושא החקלאות בדרום - רשות המיסים ניאותה לתת פיצוי משמעותי יותר לחקלאים המתגוררים בישובים מאפס קילומטר עד שבעה קילומטר שנפגעו או לא יכלו להגיע לשטחים שלהם בתקופת הלחימה, "אישרנו הטבה משמעותית יותר ממבצעים קודמים והיא ניתנת גם למי שלא היה לו קטיף באותה התקופה".  ערן יעקב אמר עוד  כי הפיצוי לחקלאים יינתן בכפוף לרשימה שתאושר ע"י רשות המסים ומשרד החקלאות שבסמכותו לקבוע את סוג הקטיף וכל מי שיהיה זכאי לפיצוי.

במהלך הדיון ניסחו אנשי הלשכה המשפטית בראשותה של עו"ד שגית אפיק היועצת המשפטית של ועדת הכספים את הנוסחאות שעל פיהן יכנסו התקנות לפיצוי האזרחים לתוקפן, ויו"ר הוועדה פנה לרשות המיסים למנוע את הבירוקרטיה לא רק מאלו שניזוקו ישירות אלא גם אלו שנפגעו בעקיפין.

"על פי המצב כיום", הסבירה אפיק, "בעל מפעל שרוצה לקבל הטבה במס במסגרת החוק לרווחים כלואים – צריך להגיש טופס של חצי עמוד, לעומתו בעל מכולת מאופקים שנפגע בדרום צריך למלא ארבעה עמודים של טפסים, צריך להכניס את הבירוקרטיה לפרופורציה וזהו אינטרס של המדינה שהאזרחים ירגישו שהם לא נפגעו כלכלית מהלחימה, גם ככה יש להם כל כך הרבה עם מה להתמודד בגלל הלחימה". 

המשנה למנהל רשות המיסים, משה אשר, אמר כי "אנו משלמים כבר עתה את הנזקים הישירים כאשר היקף הנזק הישיר מההפגזות והטילים הוא כ 3300 תביעות שקיבלנו ועד עתה שליש מהתביעות כבר שולמו והכספים נכנסו לחשבונות הבנקים של האזרחים, אנחנו עוסקים בהמשך התשלומים ובסיום השומה". 

במקביל אמר משה אשר, "אנו נערכים לפתיחת מוקד ענק שיעסוק בכל אלו שנפגעו בנזקים עקיפים, נגייס כוח אדם משמעותי כדי לטפל כמה שיותר מהר בנזקים העקיפים".

בתגובה אמר יו"ר הועדה ח"כ הרב גפני כי החוק מאפשר לרשות המיסים לשלם פיצויים בגלל נזקי המלחמה. "ברור לכל שהעסקים בדרום היו סגורים, לא בגלל שהם בחרו לצאת לחופש, אלא כי היו טילים ורואים את זה גם במחזורים הכספיים. אנחנו דורשים  שתחסכו בירוקרטיה ואין לדרוש מכל בעל מכולת או בעל עסק קטן להוכיח שהנזק הכלכלי בחודש הזה הוא בגלל הלחימה, זה ברור שכך".

גפני הוסיף:  "למדינה יש חשיבות גבוהה להגדלת הכנסותיה וכמובן חשיבות בשמירה על הקופה הציבורית אבל שכשיש מלחמה, למדינה יש גם חשיבות שהאזרחים לא ירגישו שנפגעו בכל החזיתות. זה אינטרס ברור וחד משמעי של המדינה לדאוג לכך שכל מי שנפגע מהלחימה יקבל פיצוי מהיר". 

במהלך הדיון הועלו ע"י משתתפים בוועדה דרישות נוספות לפיצוי ע"י נציגי ארגוני חיילי המילואים, נציגי הקבלנים ונציגי בתי המלון וגופים נוספים, רו"ח רמי אריה המייצג בעלי אירועים ואולמי שמחות שנפגעו מימי הלחימה אמר כי "יש כיום שיפור עצום בנושא מתן מקדמות לנפגעים בזכות ועדת הכספים והיו"ר ח"כ גפני שפעל בעניין, אך יש מספר רב של נושאים שיש לתת עליהם את הדעת, כגון תקרת זמן לטיפול בתביעות, ועדות ערר,  ובעיות בשומות שנתיות שייפגעו בגלל חודש הלחימה".

מנכ"ל האוצר דורון כהן ביקש בדיון להגן על נציגי רשות המיסים, "אנשי רשות המיסים רצו לדרום תחת אש כדי לפצות את התושבים ולא ניתן שנציגי רשות המיסים יספגו עלבונות כאילו הם מנסים בכוונה לעכב כספים מהנפגעים, הם עושים עבודה מסורה וכל מי שמגיע לו פיצוי, הוא יקבל אותו".  

ח"כ גפני הגיב לדבריו וסיכם את הדיון כי "האזרחים צריכים לדעת כי רשות המיסים אכן תשלם את הכסף כתוצאה מהמקדמות לרוב המקרים של נפגעי הלחימה.  המסלול העיקרי הקיים בסדר, אבל אנחנו צריכים לדאוג שלא יהיו תקלות, לא בניסוחים המשפטיים ולא בבירוקרטיה ולכן הדיונים מתקיימים ונמשיך בכך עד שנדע בבירור כי כל הנפגעים, הישירים והעקיפים קיבלו את הפיצוי כראוי".