
בשנה האחרונה היינו עדים לתהליכים שהעמידו את גיוס החרדים וסוגיית השוויון בנטל במקום גבוה בראש סדר היום של החברה הישראלית.
חוק דחיית שירות לתלמידי ישיבות שתורתם אומנותם הנודע בשם 'חוק טל' הוא חוק שהתקבל בכנסת בשנת 2002 ואיפשר המשך דחיית גיוס בחורי ישיבות בכפוף לתנאים המפורטים בו.
בפברואר 2012 פסק בג"ץ בדעת רוב שהחוק אינו חוקתי ופוגע בכבוד האדם של המשרתים בצה"ל. ולכן הוחלט כי החוק לא יוארך מעבר למועד פקיעתו הצפוי ב- 1 לאוגוסט 2012.
במקביל נוצר בציבור הישראלי דימוי לפיו האוכלוסייה החרדית היא אוכלוסייה שנסמכת על משלמי המיסים והממשלה ואינה משתתפת בנטל, מה שהוביל להרגשת קיפוח וניכור בין מגזרי.
במאי 2012 הוקמה ועדה לקידום השוויון בנטל לשם גיבוש חלופה לחוק טל באופן שיבטל את דחיית גיוסם של בני הישיבות. הוועדה לא הצליחה לגבש חלופה מוסכמת, וב-1 לאוגוסט פג תוקפו של חוק טל ומאותו רגע חלה חובת גיוס על החרדים. עד עתה, לא הוחל בפועל בגיוס חרדים מעבר למצב הקיים.
לאחר ביטול חוק טל פרסמו ראשי הישיבות הוראה לתלמידיהם שלא לחתום על מסמכי גיוס ולא להתייצב כלל בעת קבלת זימון ללשכת גיוס.
השאלות המתעוררות שיידונו במושב זה הן: האם הצבא בכלל יכול להכיל את החיילים החרדים במתכונתו הנוכחית כמוסד חילוני? איך יתמודדו בצבא עם בעיות כגון: כשרות, צניעות, עירוב וכד' המקשים מאוד על בחור חרדי לשרת במוסד מעין זה? כמה זה יעלה למדינה לגייס אלפי חיילים חדשים שרבים מהם נשואים עם ילדים? אולי נכון יותר למצוא חלופות אחרות לציבור זה? איך אפשר להגיע להידברות עם המנהיגים החרדיים? האם נכון להתחיל בגיוס גורף לצבא או שהדבר צריך להיעשות בשלבים של יעדי גיוס לצבא ולשירות האזרחי לאומי? אולי כדאי להרחיב את המסגרת של הנח"ל החרדי?
את המושב ינחה: ידידיה מאיר, עיתונאי, 'בשבע', רדיו 'קול חי'
משתתפי המושב:
שחר אילן, סמנכ"ל עמותת 'חדו"ש' - חופש דת ושוויון
עיתונאי ופרשן לענייני חרדים, סמנכ"ל למחקר והסברה של עמותת 'חדו"ש' לחופש דת ושוויון. את דרכו בעולם העיתונות התחיל ככתב נוער בעיתון 'מעריב לנוער'. בנעוריו היה גם חבר בתנועת נוער הליכוד. שימש ככתב וכעורך בעיתונים 'כל העיר' ו'הארץ'. הופיע כמומחה בכל חמש הוועדות שעסקו בחוק טל, ובשנים האחרונות חיבר במסגרת חדו"ש דו"חות על מצב חופש הדת בישראל, חופש הדת בכנסת וקווי מהדרין, וערך את סקר דעת הקהל השנתי של העמותה - מדד הדת והמדינה.
הרב דוד בלוך, מיוזמי הנח"ל החרדי
נולד במושב יסודות ולמד בישיבות חרדיות. שירת בצה"ל במסגרת הרבנות הצבאית. כיהן כר"מ במדרשיית נעם ועמד בראשה בין השנים 2005-1999. לאחר מכן נמנה עם צוות הר"מים בישיבת נהורא. בין מייסדי הנח"ל החרדי, יחד עם הרב יואל שוורץ והרב יצחק בר-חיים, ומנהל יחד עם הרב בר-חיים את העמותה האזרחית המלווה את היחידה הצבאית.
הרב אליקים לבנון, רב המועצה האזורית שומרון וראש ישיבת אלון מורה
הרב האזורי של השומרון, רב היישוב אלון מורה וראש ישיבת 'ברכת יוסף' ביישוב, חבר הנהלת מועצת יש"ע המתחדשת וחבר ועד רבני יש"ע. בוגר הישיבה התיכונית 'נתיב מאיר' בירושלים. מגיל 17 עד גיל 33 למד אצל הרב צבי יהודה הכהן קוק בישיבת מרכז הרב. שירת בחיל התותחנים. מרבני ארגון 'בניין שלם', המקדם את ערכי בניין הבית היהודי ומכשיר מדריכי חתנים. חבר בפורום 'תקנה'.
יהודה משי זהב, יו"ר ומייסד זק"א
פעיל חרדי, מייסד ויו"ר זק"א. נולד וגדל בשכונת מאה שערים. סבו הוא הרב יוסף שיינברגר, מזכיר העדה החרדית, וסבתו היא בת למשפחת בלוי הירושלמית. בתפקידו כיו"ר זק"א הוא פועל לפיוס בין דתיים לחילונים. לאחרונה התגייס בנו לחטיבת גולני.
אלוף (מיל') אלעזר שטרן, מתמודד ברשימת 'עם שלם'
לשעבר ראש אגף כוח אדם (אכ"א) בצה"ל, מפקד בית הספר לקצינים של צה"ל וקצין חינוך ראשי. בוגר הישיבה התיכונית 'נתיב מאיר', והיה פעיל בסניף בני עקיבא ביד אליהו. בעל תואר ראשון בלימודי ארץ ישראל וכלכלה מאוניברסיטת בר אילן, ותואר שני במינהל עסקים מאוניברסיטת תל אביב. בשנת 2009 יצא לאור ספרו האוטוביוגרפי 'משא כומתה - ניווטים בגובה העיניים'. החל מחודש אוגוסט 2010 מכהן בהתנדבות כיו"ר הקרן לרווחה לנפגעי השואה בישראל, ומשנת 2011 גם כיו"ר הפרויקט הלאומי האתיופי (ENP).
שר שלום ג'רבי, ראש מנהלת השירות האזרחי-לאומי
אלי ישי, שר הפנים
יו"ר תנועת ש"ס, סגן ראש הממשלה ושר הפנים. החל את דרכו הפוליטית כעוזר נציג ש"ס במועצת עיריית ירושלים. בין תפקידיו הבולטים: שר העבודה והרווחה, מזכ"ל וראש המחלקה המוניציפלית בש"ס ומנכ"ל מוסדות החינוך 'אל המעיין'.