מחנה עתלית
מחנה עתליתקובי פינקלר

אתרי המורשת של המועצה לשימור אתרי מורשת ברחבי הארץ יהיו פתוחים במהלך יום הבחירות ויציעו שלל פעילויות לכל המשפחה והדרכה בקבוצות או יחידים.

כך לדוגמא אתר מחנה המעפילים בעתלית יהיה פתוח בין השעות 10:00-14:00 , עלות כניסה 25-30 ₪.

הסיור במחנה מרתק. לצד תמונות וחזיון אר קולי, חווים במוזיאון את ימי ההעפלה. יושבים על סיפון דגם אחת האוניות, תופסים בחבל הצלה מאולתר ומיד נכנסים לאווירה. המחנה שהוקם על ידי שלטונות המנדט הבריטי על שרידי מחנה צבא, נבנה בשנת 1939, עם פרוץ מלחמת העולם הראשונה, במטרה לעצור מעפילים לזמן בלתי מוגבל. במחנה נכלאו מעפילים שנתפסו בעת עלייתם לארץ ישראל בדרך בלתי לגאלית, אם דרך הים או דרך היבשה. בצורה זו הגיעו ארצה בדרך לא דרך - באוויר, בים וביבשה - יותר מ-120,000 מעפילים, שהיוו כחמישית מכלל אוכלוסיית הארץ עד הקמת המדינה.



בכל תקופות קיומו כמחנה מעצר למעפילים היו עצורים בעתלית כ- 60,000 איש למשך פרקי זמן שונים, החל ממספר ימים ועד ל- 23 חודשים.



במחנה המעפילים בעתלית נכלאו גם פעילי היישוב שנאבקו בשלטון הבריטי, ביניהם עצורי 'השבת השחורה' (בשבת 29.6.1946, ביצעו שלטונות המנדט פעולות נרחבות נגד היישוב והנהגתו ובהם מעצרים רבים) ולוחמי האצ"ל ולח"י שנעצרו על ידי הבריטים. בליל 9.10.1945 שוחררו עצורי המחנה בפעולה נועזת של לוחמי הפלמ"ח. בהתראה של יומיים בלבד נאסף נשק, הוחדרה למחנה קבוצת אנשי פלמ"ח שהכינה את הדרוש מבפנים, ושובצו מלווים כדי להוליך את 210 העצורים שהיו אז במחנה לקיבוץ בית אורן ומשם ליגור. התכנית פעלה כמתוכנן. אנשי הפלמ"ח הצליחו להשתלט על זקיפי המחנה, לחתוך את גדר התיל שהקיפה אותו, ולהוליך את העצורים לבית אורן ומשם בדרכי הטעיה ליגור. המשטרה הבריטית, שהמתינה לבאים בקיבוץ יגור, לא הצליחה לעצור מחדש את הבורחים, לנוכח התנגדות אנשי האזור שנזעקו למקום. מבצע שחרור אסירי עתלית הפגין תעוזה, ועמידה משותפת של היישוב במאבק על עלייה חופשית לארץ.



עם הקמת המדינה שימש המחנה כאחד מאתרי הקליטה לגלי העלייה ההמונית שהגיעו ארצה, וכמחנה קליטה זמני לגרעין שהתיישב לאחר מכן בקיבוץ עין כרמל הסמוך לעתלית. בשנות ה- 70 פורק המחנה ונעזב.



מחנה המעפילים בעתלית הוכרז כאתר לאומי וחלק מן הצריפים שוקמו ושוחזרו ביוזמת המועצה לשימור מבנים ואתרי התיישבות, המועצה המקומית עתלית, והעמותה לשיקום מחנה עתלית. לפני מספר שנים נחנך במחנה מרכז תיעודי "בנתיבי העפלה" - מאגר מידע ממוחשב המכיל את שמותיהם של מעפילים, פעילי העפלה, מתנדבים, עצורי המחנות בקפריסין, בעתלית ובמאוריציוס, וכן מידע מקיף הנוגע לתקופת ההעפלה בזמן שלטון המנדט הבריטי בא"י. לפני כשנה הבואה למקום, ספינה מהדגם ששימש את המעפילים ומנהלי המקום מקוים להופכה למען מוזיאון חי על חיי המעפילים בדרכם ארצה. את מה שהם חוו כאשר שהו במחנה ניתן לחוות בסיור.



איפה הם המעפילים ההם?



לפני מספר שנים נחנך במחנה מרכז תיעודי "בנתיבי העפלה" - מאגר מידע ממוחשב המכיל שמותיהם של מעפילים, פעילי העפלה, מתנדבים, עצורי המחנות בקפריסין, בעתלית ובמאוריציוס, וכן מידע מקיף הנוגע לתקופת ההעפלה בזמן שלטון המנדט הבריטי בא"י.  יש לתאם מראש בטלפון 04-9841980

לאתרי המועצה הנוספים הפתוחים ברחבי הארץ  http://www.shimur.org/