האסיר האוסרטלי
האסיר האוסרטליצילום מסך מתוך התחקיר

בית המשפט המחוזי בלוד נענה לבקשת הצנזורה והסיר את צו איסור הפרסום מעל תחקיר שפורסם אתמול ברשת הטלוויזיה האוסטרלית ABC.

התחקיר טוען שאזרח אוסטרליה בשם בן זייגר התאבד בכלא איילון בשנת 2010. עפ"י הדיווח מדובר בעולה שהגיע לישראל לפני 12 שנה ושמו בישראל היה בן אלון, הוא נישא לישראלית ובמרוצת השנים נולדו לו שני ילדים. עוד מדווח התחקיר כי האיש פעל בצורה כלשהי בשירות המוסד. גולת הכותרת של תעלומת הפרשה היא העובדה שעד כה לא ברור מדוע הוסתר דבר מותו ודבר מאסרו.

הדיווח האוסטרלי טוען כי האיש הוחזק בתא מיוחד ומבודד שהוכן להחזקתו של יגאל עמיר, וככזה לא ברור כיצד עלה בידו לפגוע בעצמו. על פי הידוע בני משפחתו לא ידעו שהוא בישראל ועל כן לא יצרו קשר עם הרשויות הישראליות.

בשנת 2010 נמצא האסיר כשהוא תלוי בתאו על אף הבידוד והאבטחה המוקפדת שהיה נתון תחתיה.

התחקיר האוסטרלי מתייחס גם למאמציהן של הרשויות בישראל להסתיר את דבר מאסרו והתאבדותו של האיש, עובדה המתחזקת לנוכח הבקשה הנדירה שהגיעה אתמול לעורכי מערכות התקשורת בישראל לשמור על דבר פרשה זו בחשאי ולא לפרסמה.

נזכיר כי על אף בקשה זו יצא לאור דבר קיומה של הפרשה בעקבות שורת שאילתות שהעלו חברי הכנסת זהבה גלאון, דוב חנין ואחמד טיבי לשר המשפטים הפרופ' יעקב נאמן. היה זה במהלך נאום הסיכום של השר נאמן לקדנציה האחרונה שלו. השלושה שאלו שאלות עקיפות שנועדו לרמוז על כל פרטי הפרשה. בין השאלות שהעלו היו השאלות - האם קיימים אסירים שדבר מאסרם אינו ידוע? כיצד מתבצע פיקוח על מעצרים שאינם ידועים? האם מקובל שוועדת העורכים נדרשת שלא לסקר פרשה מביכה עבור ישראל? ושאלות נוספות שעליהן השיב השר נאמן בכך שהדברים נבדקים או שהדברים נתונים בידי השר לביטחון פנים ואליו יש להפנות שאלות אלה.

יצוין כי שאלתו של טיבי הייתה ישירה יותר: "האם ידוע לך אדוני על המקרה והאם אתה מאשר את העובדה שאזרח אוסטרלי התאבד בתוך הכלא תחת זהות בדוייה, ומבלי לפרסם את העובדה שהאסיר עצור בבית כלא בישראל", שאל חבר הכנסת טיבי את נאמן.

יצוין כי שר החוץ של אוסטרליה התייחס לפרשה המדוברת והודיע כי בכוונתו לדרוש תשובות מממשלת ישראל. זאת מאחר ולא היה ידוע לו דבר על פרטיה כפי שהתבררו בתחקיר האוסטרלי.

שופט בית המשפט המחוזי מרכז, טל אברהם, אישר את הפרטים לפרסום במגבלות מסויימות. "ניתן יהיה לצטט פרסומים זרים באופן מדויק ותוך ציון מקור הפרסום הזר.  אין בכך כדי לגרוע מהחובה להגיש כל פרסום מראש לאישור הצנזורה", כתב השופט בהכרעתו והוסיף: "אני אוסר פרסום שם וכל פרט מזהה הנוגע לאשת המשיב ולשתי בנותיו, לרבות מקום מגוריהן".