השדולה להשבת המסתננים
השדולה להשבת המסתנניםדוברות ח"כ שקד

דיון ראשון בשדולה להשבת המסתננים לארצם בראשות ח"כ איילת שקד התקיים היום (שני) בכנסת.

בדיון נכחו ח"כ יריב לוין, ח"כ יעקב אשר, ח"כ שולי מועלם, ח"כ יוני שטבון, ח"כ מוטי יוגב, ח"כ משה פייגלין, ח"כ אבי וורצמן , אמנון בן עמי- מנכ"ל רשות האוכלוסין וההגירה במשרד הפנים, יוסי אדלשטיין- ראש מנהל אכיפה וזרים, נציגי ועד שכונות תל אביב, נציגי המכון לאסטרטגיה ציונית, נציגי ישראל שלי ונציגת המרכז למדיניות הגירהישראלית.

הדיון התקיים בעקבות אירועי השבוע האחרון; פרסום מסקנות ועדת סופר בעניין הטיפול במסתננים , הדיון בבג"צ מחר בעניין חוק ההסתננות, החלטת היועץ המשפטי לממשלה בעניין הפסק נוהל "השבה מרצון" של המסתננים השוהים במשמורת ופגישתה של ח"כ שקד עם שגריר אריתריאה בישראל.

בדיון התבצעה סקירת נתונים על המצב כיום, הן על פי הנציגים המקצועיים והן על פי הח"כים השונים ונציגי השכונות, ובין היתר הועלו הצעות לסדר היום הן לפעילות השדולה והן מחוצה לה.

ח"כ שקד הציגה את המצב כיום "המציאות כיום היא לא מציאות שהכרנו בתחילת 2012, כי הפסיק שטף ההסתננות בעקבות בניית הגדר ואכיפת חוק ההסתננות וגם כי המדינה התעשתה והקימה צוות שמטרתו למצוא פתרונות למצב. יש המון צביעות בעולם. לאו"ם יש אינטרסים באתיופיה ואינטרסים אמריקאים, והאום החליט שלאריתריאה לא מחזירים. מדינת ישראל צריכה לקחת אחריות על גורלה גם אם זה כרוך בביקורת".

בן עמי נתן סקירה מספרית ואמר כי אכן החל משנת 2006 ועד סוף המחצית הראשונה של 2012 חלה עליה משמעותית במספר המסתננים לארץ, יותר מ 2000 מסתננים בחודש. אך כבר במהלך 2010 קיבלה הממשלה מס החלטות שאפשרו להקטין את המספרים ( בניית הגדר והחלת חוק המסתננים ב 3 ביוני 2012 בין היתר) , ועל פי הנתונים בחודשים האחרונים לא נכנסו לארץ אלא מספרים בודדים של מסתננים והם הושמו בסהרונים מידית.

כיום שוהים בישראל 160 אלף שוהים בלתי חוקיים ( לא כולל פלשתינאים). מתוכם 90 אלף איש הם תיירים שאשרתם פגה, 14 אלף עובדים זרים שאשרתם פגה גם היא, והשאר מסתננים. בשנה האחרונה הוחזרו 2000 צפון סודנים בחזרה לסודן . "למרות כל הצעקות שנשמעו ביחס לסכנה הנשקפת לחייהם בעקבות ההחזרה לא ידוע לנו על מקרים כאלו" אמר מר בן עמי.

חוק ההסתננות קובע כי כל מסתנן אשר יחצה את הגבול ויגיע באופן בלתי חוקי לישראל יושם במתקן שהיה למשמורת עד שלוש שנים. החוק פוגע למעשה במוטיבציה העיקרית של המסתננים להגיע לארץ- חיפוש מקום עבודה. מתחילת החלת החוק ועד לשבוע שעבר התקיים תהליך של חזרה ברצון, בו היו המסתננים חותמים על טופס יציאה באישורם ונשלחים או למדינה שלישית או חזרה למדינתם. בכל מקרה לא נכפתה חזרה על המסתננים. בשבוע שעבר הופסק נוהל חזרה מרצון על ידי היועמ"ש מכיוון שהוטל ספק בשאלת ה"רצון" האמיתי של המסתננים לחזור. האם היה שם רצון חופשי באמת או לחץ?

ח"כ פייגלין תהה מהי העילה המשפטית שבגינה נאסר לשלוח את המסתננים מחוץ לארץ, ובתשובה נענה על ידי ח"כ יריב לוין "כי הם אינם תושבי גוש קטיף".

"רוה"מ אמר פעם שיש שישנם שני איומים אסטרטגיים  על מדינת ישראל: האיום האיראני והתרבות הזרים בישראל. קרוב לעשור לא הייתה שליטה על המספרים של המסתננים שהגיעו הנה. והיום לא יודעים כמה זרים יש בישראל בדיוק. הם לא ממופים ואין תמונה מדויקת. יש התבוללויות ויש מעורבויות ויש דברים נוספים, וזה איום אסטרטגי לשכונות כמו שפירא ודרום תל אביב או ערים כמו ערד", אמר חכ" יוגב.

ח"כ אשר גינה את היעדרותם של חברי סיעת יש עתיד ודומיהם ואמר " אין פה אף נציג ממפלגת יש עתיד או תנועות דומות כי זה לא יעניין אותם הרי המסתננים מתיישבים במקומות החלשים, לא ברמת אביב".

נציג העיר אשדוד אמר : "לא מספיק לחכות לחגי הדס שיתחיל לפעול, חשוב להפעיל מיד את מסקנות ועדת סופר, לשלול זכויות של ביטוח לאומי, רווחה וכדומה. חשוב גם לקיים ועדת חקירה על מנת לתפוס את האשמים במצב אליו הגענו היום". "אני רוצה לראות שאנו מציעים לכל ההומניסטים, חברי קיבוצים ומושבים לקחת מיד 10000 מהמסתננים לקיבוצים שלהם והמושבים.

ח"כ שקד סיכמה ואמרה כי השדולה תמשיך לעקוב אחרי עבודת הממשלה ונציגיה וכי לדיון הבא יוזמנו נציגי המשטרה , השלטון המקומי והאו"ם.