ציפי לבני
ציפי לבניצילום: פלאש 90
שרת המשפטים, ציפי לבני (התנועה), המכהנת גם כיו"ר ועדת השרים לענייני חקיקה, מבהירה כי 'חוק המשילות' לא ייכנס כל-כך מהר לספר החוקים של ישראל.

נזכיר כי 'חוק המשילות' שהוצע על ידי ח"כ דוד רותם (הליכוד ביתנו), יקשה מאוד על הפלת ממשלה מכהנת ויבטל כמעט לחלוטין הצבעות אי האמון. 

לבני מבקשת למתן את ההתלהבות בקרב סיעות הקואליציה ומסבירה כי סוכם בוועדת השרים לענייני חקיקה שהממשלה תתמוך בהצעת החוק - רק בהצבעה ראשונית בלבד (לקריאה טרומית). לאחר מכן, כך הוחלט בוועדה, 'חוק המשילות' לא יקודם כלל אלא בהסכמת כל סיעות הקואליציה.

המשמעות פשוטה, קבעה לבני, "תדרש הסכמת כל מפלגה השותפה בממשלה, ובתוך כך גם של 'התנועה', על כל סעיף בנפרד או על ההצעה כולה. כלומר, קידומה של ההצעה במסלול החקיקה יתבצע אך רק אם תושג הסכמה רחבה ומלאה - קונצנזוס - בין מפלגות הקואליציה. כבר בישיבת הסיעה היום בכנסת החלטנו להתנגד לסעיף הדורש 61 חברי כנסת כתנאי להגשת אי אמון בממשלה", סיפרה לבני.

יצוין כי על פי הצעת החוק של ח"כ רותם, שהוגשה על דעתו של ראש הממשלה בנימין נתניהו, יערכו כמה שינויים בחוקי יסוד הממשלה והכנסת, אשר ישנו את האיזון בין הממשלה לכנסת ויפחיתו במידה ניכרת מאוד את מספר הצעות אי האמון.

על פי ההצעה, הממשלות יוקטנו באופן דרסטי. בממשלה יכהנו לכל היותר 19 שרים (כולל ראש הממשלה) ו-4 סגני שרים.

עוד מבקשת הצעת החוק לקבוע, כי הצעת אי אמון תוגש רק בחתימותיהם של 61 חברי כנסת ותוך הצבעה על מועמד מוסכם להרכבת ממשלה חלופית. למועמד ינתנו 21 יום להרכיב בממשלה אחרת ובמידה שלא הצליח לעשות זאת תמשיך הממשלה שהופלה לכאורה לכהן כרגיל.

החוק מציע שלראש הממשלה תהיה סמכות לפזר את הכנסת ללא צורך בהסכמת נשיא המדינה. הסמכות לבלום את המהלך תישאר בידי הכנסת בלבד ללא עירובו של הנשיא.

עוד קובעת ההצעה, כי אחוז החסימה יועלה ל-4 אחוזים וכי רשימה שלא תעבור את אחוז החסימה לא תזכה לכל מימון מקופת המדינה. בנוסף מבקשת ההצעה לבטל את 'חוק מופז' הקובע כי 7 ח"כים יכולים להתפלג מסיעה גם אם אינם מהווים שליש מחבריה.

השרה לבני הוסיפה כי בשבוע הבא תמשיך 'התנועה' לדון בנושא ולגבש את עמדת מפלגתה. "אנחנו רוצים בשיפור המשילות, אבל בוודאי שלא במחיר של פגיעה בדמוקרטיה", אמרה.