![שטרות כסף ישראלי](https://a7.org/files/pictures/781x439/372636.jpg)
אי אפשר לומר שמישהו בשוק ההון הופתע מהתנועה של השקל, הכתובת הייתה על הקיר כבר הרבה זמן. בנק ישראל, שצפה גם הוא את התנועה הנוכחית, ניסה כבר לפני כמה חודשים לפנות ליצואנים ולאותת להם להגן על עצמם מפני היחלשות אפשרית של הדולר. בחודשיים האחרונים התערב הבנק ורכש למעלה מחצי מיליארד דולר על מנת לתמוך בשער החליפין. גם הפחתת הריבית שביצע במפתיע לפני שבוע נועדה לעצור את הידרדרות הדולר ובשלב זה אף הצליחה, שכן הדולר נסחר כעת סביב 3.65 שקלים לדולר.
למה זה בעצם קורה? ישנם כמה גורמים עיקריים שתומכים בייסוף השקל. אם נבחן את התהליך שעבר המשק הישראלי בשבועות האחרונים, ניווכח כי השינוי המהותי שחל היה זרימת הגז משדה 'תמר'. העובדה כי כיום ישנו גז ישראלי זמין וזורם הפחיתה באופן משמעותי את הצורך ברכישת דולרים. לצורך הדוגמה ניקח את חברת החשמל שהיא צרכן דלקים כבד מאוד. עד היום חברת החשמל רכשה סולר אשר מחירו יקר פי 9 (!) ממחיר הגז. כיום נדרשת החברה לשרוף פחות סולר ובמקומו זורם הגז הטבעי. פער המחירים הגבוה תורם כבר היום לחיסכון של כחצי מיליארד שקל בחודש בעלויות רכישת הדלקים של חברת החשמל, וככל שיהיה יותר גז כך יגדל החיסכון. כתוצאה מכך החברה רוכשת פחות דולרים ומקטינה בעקבות זאת את הביקוש למט"ח.
זוהי רק דוגמה אחת. ישנן גם חברות נוספות אשר במקום להשתמש בסולר יכולות היום לרכוש גז טבעי ועל כן הביקוש שלהן למט"ח קטן. אך חוץ מהעובדה שהביקוש הכללי למטבע חוץ נמוך יותר, השקל ממשיך להיות אחד המטבעות האטרקטיביים להשקעה. וזאת בשל היציבות הפיננסית הקיימת בשוק ההון הישראלי. בנק ישראל משדר מדיניות יציבה וברורה, והכלכלה הישראלית אף היא חזקה ויציבה באופן יחסי לכלכלות אחרות בעולם.
מתי נראה את הדולר מתאושש וחוזר לרמות שערים גבוהות יותר? ככל הנראה לא בחודשים הקרובים. כך שאם ישנם משקיעים שמתכננים להיכנס להשקעה בדולר כדי לנצל את הרמות הנמוכות, זה עדיין לא הזמן.
הכותבת היא מנכ"לית 'פריקו ניהול סיכונים'