הממשלה אישרה הבוקר (ראשון) פה אחד לפני זמן קצר את הצעת שר הפנים, גדעון סער, לרפורמה בתכנון ובנייה.
במסגרת הרפורמה שהציג שר הפנים לממשלה יש צעדים משמעותיים שנועדו לתת מענה לאתגרים איתם מתמודדת מערכת התכנון בישראל ויש להם השפעה ישירה על אזרחי ישראל.
שר הפנים, גדעון סער, אמר עם אישור הרפורמה בממשלה: "זהו צעד ראשון חשוב בשינוי פני מערכת התכנון והבנייה במדינה".
השר גדעון סער אמר בישיבת הממשלה כי "הרפורמה נועדה להקל על אזרחי ישראל ולהפחית את הבירוקרטיה והריכוזיות במערכת התכנון".
השר גדעון סער התייחס במהלך הישיבה לכך כי ברפורמה יש צעדים מהותיים שיביאו לשיפור ולייעול השירות לאזרחים והתייחס למטרות המרכזיות של הרפורמה "ברפורמה יש דגש על הסרת חסמים, קיצור לוחות זמנים, צמצום הבירוקרטיה והפחתת הריכוזיות".
עוד אמר השר סער: "הורדת העומס מעבודת הוועדות המחוזיות תאפשר להן לעסוק בתכניות משמעותיות שיש להן השפעה גדולה על היכולת לייצר מלאי תכנוני של יחידות דיור. ליצירת מלאי תכנוני משמעותי של יחידות דיור יש השפעה בכיוון של ירידת מחירי דיור".
ראש הממשלה, בנימין נתניהו, אמר בפתח ישיבת הממשלה: "אנחנו מביאים להחלטה רפורמה בתכנון ובבנייה, אנחנו רוצים לפשט את התהליכים האלה, לקצץ בביורוקרטיה, לקצר לוחות זמנים ולצורך הדבר הזה שר הפנים מביא היום רפורמה ברפורמה. שר הפנים מביא היום את הרפורמה המשופרת והמצומצמת, להחלטת הממשלה. אני חושב שחשוב מאוד להעביר את זה, משום שזו הדרך, אחת מהדרכים המרכזיות להפחית את מחירי הדיור במדינת ישראל, או לפחות ליצור מגמה הפוכה למגמת ההתייקרות. והדבר הזה הוא חיוני, אני משוכנע שהממשלה תאשר זאת, ואני מצפה לראות את יישומה של הרפורמה הזאת בהקדם."
תזכיר החוק יועלה בהמשך היום לאישור ועדת שרים לחקיקה וצפוי לעלות השבוע לקריאה ראשונה במליאת הכנסת.
תזכיר החוק גובש במהלך החודשים האחרונים תוך עבודת מטה משותפת של משרד הפנים ומשרד ראש הממשלה. שר הפנים הודה בתחילת הישיבה לגורמי המקצוע במשרד הפנים ובמינהל התכנון ולמנכ"ל משרד רה"מ, הראל לוקר, שליווה את התהליך וסייע במחלוקות שהתעוררו במהלך גיבוש הרפורמה.
פרטי הרפורמה:
ביטול הצורך בהיתר- יבוטל הצורך של אזרחים לבקש היתר לביצוע שינויי בנייה במקרים שונים דוגמת פרגולה, סוכך מתקפל, גידור ביתי ועוד, שאין בהקמתם הפרעה ממשית לסביבה הקרובה. פירוט הפריטים שיבוטל הצורך בהיתר עבורם יקבע בתקנות על ידי שר הפנים מיד לאחר אישור החוק.
קביעת הליך רישוי מקוצר- לראשונה תיקבע הגבלה בחוק שתהליך הרישוי לא יוכל להימשך מעל 45 יום בכל הנוגע למבנים ועבודות מסוימים, למשל: סגירת מרפסת במבנה קיים, הוספת בנייה של עד 25 מ"ר, הוספת מרחב מוגן למבנה קיים, הוספת מעליות ומעלונים למבנה קיים ועוד.
ההליך המקוצר ייקבע כך שבמידה ולא יתקבל אישור עד 45 יום יתקבל אישור אוטומטי לפונה.
לראשונה ייקבעו לוחות זמנים מרביים לאישור תכניות- אישור או דחייה של תכנית תתקבל בתוך פרק זמן קבוע על פי תכנית וועדה:
תכנית בסמכות הועדה המקומית- 12 חודשים; תכנית מצומצמת- 8 חודשים.
תכנית בסמכות הועדה המחוזית- 18 חודשים; תכנית מתאר כוללת ליישוב- 24 חודשים.
תכנית מתאר ארצית- 24 חודשים; תכנית מתאר ארצית- 12 חודשים.
מהלך חדשני להקמת מכוני רישוי- המהלך נועד להקל על האזרחים בתהליך מתן הרישוי באמצעות הקמת "מכוני רישוי", שיאפשרו לאזרח להנפיק את כל האישורים הנדרשים מכלל הגורמים הממשלתיים המעורבים בהליך הרישוי תחת קורת גג אחת (מכבי אש, פיקוד העורף, משרד הבריאות, המשרד להגנת הסביבה).
מתקדמים לשירות מקוון לאזרח- לראשונה תוקם מערכת רישוי ממוחשבת, שתאפשר להגיש בקשות בדרך מקוונת, לחסוך זמן ולהקל על האזרחים. בנוסף יוקם אתר אינטרנט ייעודי לרווחת הציבור בו יוצג כלל המידע הרלוונטי.
צעד משמעותי נוסף במסגרת הרפורמה, שתהיה לו השלכה ישירה על האזרחים ועל מתן מענה לביקושים בישראל הוא הפחתת הריכוזיות במערכת התכנון והעברת הסמכויות מהוועדות המחוזיות לוועדות המקומיות. הוועדות המחוזיות כיום משקיעות זמן יקר בעיסוק בתכניות נקודתיות שאין להם השפעה ממשית על יצירת מלאי תכנוני משמעותי של יחידות דיור. מטרת המהלך היא לשחרר את צוואר הבקבוק שנוצר בעומס רב בעבודת 6 ועדות מחוזיות, שמעניקות שירות תכנוני לכ- 2.5 מיליון משקי בית, ולבזר את הסמכויות ל 123 ועדות מקומיות. יצוין, כי לוועדות עצמאיות יינתנו סמכויות נוספות. הורדת העומס מהוועדות המחוזיות תאפשר להעניק שירות יעיל יותר לאזרחים.
במסגרת המהלך יוענקו סמכויות לוועדות המקומיות לאשר תכניות נקודתיות וסמכות בכל הנוגע לניהול שטחי ציבור והוספת זכויות ושימושים. כחלק בלתי נפרד מהמהלך יוקמו מנגנונים שיבטיחו שקיפות ומקצועיות בעבודת הוועדות המקומיות וכן פיקוח ובקרה עליהן. בין היתר, באמצעות הקמת יחידה ייעודית לפיקוח ובקרה על פעולת הוועדות המקומיות, ליווי והדרכה מקצועית של חברי הועדה המקומית להגברת המקצועיות בוועדות המקומיות.