ימים לא פשוטים עוברים על האגף הימני של הקואליציה.
האגף המונה לא מעט מחברי הליכוד ביתנו וחברי 'הבית היהודי' "בולע צפרדעים" לא מעטות כדוגמת שחרור המחבלים, ניהול מו"מ בידי השרה לבני, הצהרות על שתי מדינות, הקפאה בפועל של הבנייה ועוד.
ביומן ערוץ 7 שוחחנו עם סגנית שר התחבורה, חברת הכנסת ציפי חוטובלי, אחת מנציגות האגף הזה.
בראשית דבריה התייחסה חברת הכנסת חוטובלי להצבעה אתמול בממשלה בעד שחרור המחבלים. בדבריה היא שבה וקובעת כי לו הייתה לה סמכות להצביע הייתה מתנגדת למהלך. היא מציינת כי השקיעה רבות לפני הישיבה בניסיונות לשכנע את השרים להצביע נגד, וגם כעת היא לא חוסכת את שבטה נגד המהלך, כהגדרתה.
עם זאת מדגישה חוטובלי כי המערכה הגדולה היא נגד הקמת מדינה פלשתינית והחובה לשמור על כל חלקי המולדת. "צריך לזכור מתי הרגע של שבירת הכלים", היא אומרת וקובעת כי המציאות היא שישראל נכנסת לתשעה חודשי מהלך סרק, תקופה בה קשה לה להאמין כי ראש המשלה נתניהו ייתן לפלשתינים יותר משנתן אהוד אולמרט. כיוון שכך רואה חוטובלי את הסכנה האמיתית בויתורים והצהרות ולאו דווקא באפשרות לקיומו של הסכם.
חוטובלי משוכנעת כי יהיה בכוחה ובכוחם של חבריה להציב קו אדום בפני ראש הממשלה ולמנוע ממנו לחצות אותו. לשאלה אם בסופו של יום לא ניתן לקבוע כי "ראש הממשלה לא סופר אתכם", לנוכח ניסיון העבר, קריאות המחאה מימין וההתקדמות לשמאל, אומרת חוטובלי כי הגדרה זו אינה נכונה והראיה לכך היא מאמציו של נתניהו לשכנע כל שר ושר לפני ההצבעה כמו גם החלטתו שלא לשחרר מחבלים ישראליים. להערכתה נתניהו רגיש למתרחש במפלגתו בהכירו שזהו בסיס כוחו. "ראש הממשלה זקוק לליכוד. זו הפלטפורמה שבה הוא צמח". בדבריה היא שוללת את האפשרות שכעת נראית רחוקה ובה יחבור ראש הממשלה ליאיר לפיד ויקים מפלגת מרכז תוך שהוא נוטש את האגף הימני בליכוד. לדבריה נתניהו לא יחבור ל"גוף חלול" אידיאולוגית כדוגמת 'יש עתיד'.
עוד היא מוסיפה ומעריכה כי המוסר הפנימי של ראש הממשלה לא יאפשר לו לחתום. "גם המוסר שלו לא יאפשר לו לחתום על הסכם כניעה כזה וגם המפלגה שלו לא תאפשר לו לעשות זאת. אני מצהירה בזאת שאם תונח תכנית שתכלול עקירה של ישובים או שנתניהו לא יהיה בליכוד או שקבוצת הח"כים הימניים לא יהיו בליכוד".
חוטובלי משוכנעת שלא רק היא עומדת מאחורי האיום הזה אלא גם חברי הכנסת אדלשטיין, ריבלין, לוין, דנון, אלקין ואחרים, והדברים אינם רק על דעתה. לדבריה קבוצה זו כמו גם חברי כנסת ושרים מישראל ביתנו יעזבו את שורות המפלגה או שיבהירו לראש הממשלה שאין מקומו עוד בראשות המפלגה. את הדברים, מדגישה חוטובלי, היא אומרת על סמך היכרות עם האישים ועם עמדותיהם האידיאולוגיות. "לא מדובר באנשים שלא עמדו במבחנים פוליטיים. אחרי ההתנתקות הם לא ימהרו ללכת למהלך שיקרע את העם ויוביל לאסון מדיני. אני סומכת על היושרה שלהם. העם לא מאמין בהליך מדיני וגם הם מסתכלים ימינה ושמאלה וחושבים איך הם ייזכרו בהיסטוריה, שמי שבגד במורשת שלנו ובחלקי ארץ שנכבשו בדם?".
בעקבות הדברים נשאלה חוטובלי אם ביטחון דומה לא ליווה אותה גם בהתייחס לאותם שרים שאתמול התיישרו על פי דרישת ראש הממשלה בעד שחרור המחבלים. לדבריה התפצלות הליכוד הייתה צפויה כיוון שגם בליכוד יש עמדות ימין ועמדות שמאל, יש המקפידים להצביע עם ראש הממשלה ויש השמרים על עצמאות ובידול.
באשר לתחושת האכזבה מאותם שרים אומרת חוטובלי כי האכזבה האמיתית היא מעצם העובדה שראש הממשלה הסכים לתנאי מקדים למו"מ, וזאת לאחר הצהרות חוזרות ונשנות של ראש הממשלה נגד קבלת כל תנאי מקדים למו"מ, והנה דווקא התנאי הבלתי מוסרי בעליל של שחרור מחבלים הוא זה שהתקבל על ידי נתניהו.
עוד מוסיפה חוטובלי ומציינת כי בניגוד לעמדה הישראלית הפלשתינים מתגלים כאנשי עקרונות ומשום כך לא יסכימו להסכם מדיני שלא יכלול את זכות השיבה, את חלוקת ירושלים ואת גבולות 67', ומכיוון שכך היא אינה רואה מנהיג ישראלי כלשהו שיוכל להוביל את הצדדים לפתרון, ויהא הלחץ האמריקאי גדול ככל שיהיה.
"כרגע אין לנו יכולת להשפיע על התהליך, אבל אם התהליך יניב בסופו של יום הכרעה של ויתור זה יהיה המקום שבו נצטרך להיכנס לפעולה כקבוצת פוליטיקאים שתפקידה לא לקשט את מפלגת השלטון אלא להיות אקטיביים ואם צריך להתנגד".
לטעמה של חוטובלי כעת יש להתמקד בהצגת חלופה לחזון שתי המדינות של השמאל הישראלי, כלומר רעיון הסיפוח אותו היא מקדמת בתקופה האחרונה.
באשר לעמדתו של חבר הכנסת פייגלין הדורש התנגדות לתקציב כל עוד נתניהו מקדם את שחרור המחבלים, אומרת חוטובלי כי כבר אתמול אמרה לפייגלין כי הליכה לבחירות אינה נראית משאת נפש של רבים וכי גם אם אין חובה לשמר את הקואליציה בכל מחיר ניתן לשער שבמידה ותעזוב קבוצה מסוימת את הקואליציה יחברו אליה בתמורה כזו או אחרת גורמים אחרים כדוגמת מפלגת העבודה ואז תיווצר קואליציה שיהיה קשה בה מאוד לשמור על ארץ ישראל.
לקראת סיום דבריה נשאלה סגנית שר התחבורה באשר ליחסי העבודה העכורים שהיו לה עם השר כץ. לדבריה כיום קיים שיתוף פעולה והשר מבין שיש תחומי אחריות שצריך לאפשר לה לפעול בהם. היא עצמה מקווה ששיתוף הפעולה הזה יימשך.
להערכתה מקור היחסים העכורים היה הפתעתו של השר מכך שמדובר בסגנית שר שהגיעה לעבוד ולא להסתפק בתואר המכובד בלבד.