אינטרנט. שיבושים באיראן
אינטרנט. שיבושים באיראןצילום: פלאש 90

חשבתם שכתיבת "טוקבקים" ('תגוביות' בעברית) מוגנת באופן מוחלט על ידי מסך האנונימיות? תחשבו שוב.

שופטת בית משפט השלום בירושלים, תמר בר-אשר צבן, הורתה להוצאת "הארץ" למסור למשטרה פרטי טוקבק שפורסם לכתבה באתר הארץ, כולל כתובת IP של המחשב ממנו נכתבה התגובה.

הטוקבק נכתב בתגובה לכתבה על משבר במשרד ממשלתי כלשהו, וכותבו הזדהה לכאורה בשמו של אחד מעובדיו הבכירים של המשרד.

בטוקבק הובע בוז וזלזול כלפי המשרד ועובדיו, גם בכותרת התגובית וגם בתוכנה. כך בין השאר, יוחסה לעובדי המשרד "חוסר יעילות, נהנתנות, רדיפת אגו", התנהלות "בזיונית", "מתן שירות גרוע", "חוסר תפקוד מוחלט" וכדומה.

העובד הבכיר טען שלא הוא זה אשר כתב את הטוקבק, וכי מדובר במתחזה שכתב טוקבק בשמו במטרה לבזות אותו ולסכסך בינו ובין עובדי המשרד בו הוא עובד.

המשטרה ביקשה וקיבלה צו במעמד צד אחד לחשיפת פרטי הטוקבק, אולם הוצאת הארץ הגישה בקשה דחופה לעיכוב ביצוע וביקשה למעשה לבטל את הצו.

ההוצאה טענה שורה של טענות, ובתוכן טענה לפיה העובדה שהמשטרה פתחה בחקירה קשורה לזהותו של המתלונן, וכי אם היה מגיש את התלונה "בוזגלו", המשטרה לא היתה פותחת בחקירה. בתגובה לטענה זו כתבה השופטת, "לקרוא ולא להאמין. לקרוא פעם אחת, לקרוא בשנית ולקרוא בשלישית ופשוט לא להאמין. אין לי אלא לקוות שמדובר בטענה של באי כוחה של הוצאת הארץ ולא בטענה של הוצאת הארץ עצמה. לא ברור לי ממה נובעת טענה זו ואין לי אלא לקוות כי היא נובעת מבורות ומנבערות באשר לחקירת תלונות המוגשות למשטרה".

בסופו של דבר קבעה השופטת, כי בקשת המשטרה עומדת בכל התנאים הקבועים בחוק, ולכן "על הוצאת הארץ למסור לידי המשטרה לאלתר את כתובות ה-IP של כותב התגובית הנדונה וכן עליה למסור כל פרט מזהה אחר על אודותיו המצוי ברשותה, בהתאם לאמור בצו".