
תנועת אריאל פרשה מתנועת בני עקיבא בשנת ה'תש"מ (1980), לפני כמעט שלושים וארבע שנה. המזכ"ל הראשון של התנועה היה הרב אליעזר מלמד, ומ60 חניכים שהיו באריאל בשנתה הראשונה, צמחה התנועה לתנועה גדולה ומשמעותית שבה כ13,000 חניכים ב82 סניפים ברחבי הארץ.
הרצון לשנות את שיטת בחירת השם, בא מהשטח. "את הקולות הקוראים להחלפת שמו של השבט החדש שמעתי מקרב הקומונרים והמדריכים עם כניסתי לתפקיד", מסביר בשיחה לערוץ 7 דביר עמיאור, רכז הדרכה בתנועה.
"היה רצון שהשם יבטא את נושא חודש הארגון וישקף את דרכה של התנועה. צוות הקומונרים של תשע"ב כל כך היה להוט להחלפת השם עד שהם קיבלו החלטה שהשם של השבט החדש באותה שנה בה עסקו בדמותו של הרב קוק יהיה אביה (אברהם, יצחק הכהן). בסופו של דבר כיוון שהדיון עלה זמן קצר לפני חודש ארגון הוחלט ששינוי השמות יתבצע בהמשך ולא באותה שנה".
על המליאה עצמה סיפר "המליאה הייתה חוויה מרגשת לי באופן אישי ולכל המשתתפים. לא אחת נאמר במהלך הדיונים שאנו עושים היסטוריה. אני הרגשתי שאנו חלק ממהלך שאולי רק בעוד כמה שנים נדע להעריך את המשמעות האדירה שלו. ההתכנסות של כל הכוחות בתנועה לבירור של דרך וקביעת חזון לתנועה כפי שהוא מתבטא דרך השם של השבט החדש. היה רגע מפעים עבורי.
מזכ"ל אריאל, יוסי ורדי מוסיף, "שם הוא דבר שמבטא מהות ואני מעריך מאוד את החניכים שחיפשו דרך להביע את השיח הערכי בו הם שותפים במהלך השנה. התנועה עלתה היום קומה נוספת בעשייה שלה".
ארבעה שמות עלו במהלך המליאה להצבעה הסופית:
'יונתן' – על שמו של יונתן פולארד ועל שם קומונר סניף רחובות לשעבר, יונתן תורג'מן, שנהרג לפני שלושה חודשים בתאונת דרכים בכביש 6.
'אלקנה' – על שם אביו של שמואל הנביא המבטא שליחות ויצירת מהפך של תשובה והתקרבות ל-ה' בעם ישראל.
'מלאכי' – מלאך פירושו באופן מילולי הינו 'שליח' ונושא חודש הארגון הוא שליחות.
'ינון' - שמו של 'משיח' המבטא את השאיפה לגאולה השלמה.
במוצ"ש הקרוב, שבת ארגון באריאל בנות, ייחשף השם החדש. בינתיים, נישאר במתח.