ועדת הכספים אישרה היום (ד') העמדת הלוואה בסך 70 מיליון ₪ לתעש על-מנת לאפשר תשלום משכורות אוקטובר לעובדיה.
בועדה מזכירים כי מזה זמן רב נדרשת הועדה להעמיד הלוואות לתעש לתשלומי שכר ולפעילות השוטפת של החברה עקב המשבר המתמשך וההפרטה שממאנת לצאת אל הפועל. זאת בעקבות חילוקי דעות שאינם נפתרים, כשהוויכוח העיקרי בין הנהלת החברה למשרד הביטחון, קשור להתחייבות מערכת הביטחון לרכש מינימלי קבוע.
יו"ר ועדת הכספים, ח"כ ניסן סלומינסקי (הבית היהודי): "המשבר מתמשך כבר כ- 15 שנה אך בארבע השנים האחרונות מדובר במשבר חמור, כשבכל פעם העובדים נאלצים להתחנן על-מנת לקבל משכורות. נושא המשכורות זה דיני נפשות ואני לא מוכן להתפשר בעניין זה ועל-כן החלטתי להעמיד היום הלוואה חלקית לתע"ש, לתשלום משכורות בלבד ולא מעבר לכך. יחד עם זאת, אתמול כינסתי בלשכתי את כל הנוגעים בדבר והודעתי להם, שלא אסכים עוד להעמדת העובדים כבני ערובה במגעים שלא מתקדמים בעניין הפרטת תע"ש". סלומינסקי הוסיף, כי "עתה החלטתי לאשר העמדת הלוואה חלקית, של 70 מיליון ₪ בלבד לחברה, על-מנת לאפשר תשלום משכורות שכר העובדים בלבד. סירבתי לאשר את יתר ההלוואה שהגיעה לוועדת הכספים מרשות החברות הממשלתיות והאוצר".
סלומינסקי עדכן את חברי ועדת הכספים על שיחה טלפונית שקיים אמש, במהלך הפגישה בלשכתו, עם מנכ"ל משרד ראש הממשלה, הראל לוקר. לוקר התחייב בשם ראש הממשלה, כי עניין ההפרטה יוכרע סופית עד ל- 27 בנובמבר 2013 ובמקביל תאשר זאת ועדת שרים לענייני הפרטה. לוקר התחייב בפני סלומינסקי וכל הנוכחים בפגישה, כי אם לא תחול התקדמות, הנושא יעבור להכרעתו האישית של ראש הממשלה.
בפגישה אמש בלשכתו של סלומינסקי, נכחו מנכ"ל משרד הביטחון, דן הראל, מנכ"ל תע"ש, אבי פלדר, המשנה ליו"ר המל"ל, יעקב מנגל, סגן ראש אגף התקציבים באוצר, מאיר בינג, סגן יו"ר רשות החברות הממשלתיות וממונה הפרטות, מאיר שמרה, ראש האגף לאיגוד מקצועי בהסתדרות, אבי ניסנקורן ויו"ר ועד עובדי תע"ש, איציק יהודה.
חברי הוועדה הצביעו פה-אחד, בעד העמדת ההלוואה לתעש, לתשלום המשכורות בלבד מתוך רצון למנוע פגיעה בעובדים. מנגד, כל חברי הוועדה הביעו תסכול מהתמשכות המשבר ואף מתחו ביקורת על הנוגעים בדבר על הסחבת והעמדת העובדים כבני ערובה.
יו"ר ועד העובדים בתעש, איציק יהודה, הביע תרעומת על הסחבת ומ"הצורך החוזר ונשנה של העובדים במשך שנים רבות, לחזר על הפתחים ולבוא לוועדת הכספים, פעם אחר פעם, על-מנת להתחנן לקבלת משכורות". יהודה הוסיף, כי "דווקא עם העובדים הצליחו להגיע להסכמות וקרוב ל- 2,000 עובדים הסכימו לפרישה מרצון ולוויתור על תנאים. התחושה היא שהממשלה לא מסוגלת להפריט את תעש".
יצוין כי בעקבות ההחלטה נמסר כי העיצומים בהם החלו העובדים יופסקו.