
ח"כ פנינה תמנו שטה (יש עתיד), הגיעה היום (רביעי) בשעות הצהריים לדוכן של מד"א בכנסת במטרה לתרום דם.
כשביקשה לתרום נענתה כי היא אינה יכולה לתרום דם בשל "סוג הדם המיוחד של בני העדה האתיופית".
תמנו שטה הבהירה כי היא חיה בארץ מגיל 3 וגם שירתה בצבא, אך גם אז נענתה כי היא אינה יכולה לתרום דם למעט אם תתרום דם שיוקפא.
בעקבות המקרה הורה יו"ר הכנסת, יולי אדלשטיין, להפסיק את התרמת הדם שנערכה במשכן הכנסת. צוות מד"א שערך את התרמות הדם התבקש לעזוב את המשכן.
יו"ר הכנסת אדלשטיין שוחח עם ח"כ תמנו שטה והביע זעזוע ומורת רוח מהתקרית החמורה שאירעה בכנסת, "חשבתי שזה מאחורינו, אך היום מתברר שטעיתי. זו תופעה פסולה שאין לה מקום במחוזותינו".
נשיא המדינה, שמעון פרס, הביע שאט נפש מהמקרה ואמר כי "אסור שיהיה הבדל בין דם לדם במדינת ישראל , כל אזרחי ישראל שווים".
הנשיא קרא לבחון מחדש את הנהלים הקיימים ולחדד אותם כך שתימנע פגיעה מיותרת מציבור שלם המבקש להציל חיים ולתרום דם, "צריך ליצור נהלים חדשים ולאפשר לכל אזרח בישראל לתרום דם תחת שיקולי הבטיחות הרפואיים".
הנשיא ביקש לחזק את ידיה של חברת הכנסת תמנו שטה וציין כי העלבת חברת הכנסת שמייצגת מאחוריה את בני העדה האתיופית אינה במקומה: "בני העדה האתיופית יקרים מאוד למדינת ישראל, זו עדה יוצאת דופן התורמת רבות למרקם האנושי של החברה הישראלית. בני העדה האתיופית הם הבנים והבנות שלנו, מלח הארץ ממש".
חברת הסיעה של תמנו שטה, שרת הבריאות יעל גרמן אמרה, "אני חושבת שזה אבסורד בלתי נסבל שבשנת 2013 במדינת ישראל בני העדה האתיופית, שהגיעו לפני למעלה מ- 25 שנה לארץ עדיין לא יכולים לתרום דם".
היא ציינה כי מהרגע שנכנסה לתפקיד, "אני מקיימת סבבי דיונים עם גורמי מקצוע במשרד הבריאות ובשירותי הדם במטרה לשנות ולהביא לסיומו של האבסורד הזה. בכוונתי לערוך כנס דיונים פתוח לציבור במהלכו יוצגו גם עמדות מקצועיות מגורמים עולמיים, ובהתאם לשנות את הקריטריונים לתרומת דם באופן שתשמור על כבוד האדם של התורם ועל בריאותו של מקבל תרומות הדם".
שר השיכון, אורי אריאל (הבית היהודי) אמר, "הזדעזעתי לשמוע שיש מי שחושב כי הדם של חברתי חה"כ תמנו שטה, כמו גם של שאר בני העדה האתיופית, סמוק פחות מהדם של כולנו. כשם שצריך להציל כל אדם כך צריך לקבל דם מבני העדה האתיופית, שמשרתים בצבא ושותפים בכל החובות במדינת ישראל. האם יש מי שחושב שבני העדה האתיופית מספיק טובים כדי להתנדב במד"א אך לא מספיק טובים כדי לתרום דם?".
ח"כ עליזה לביא (יש עיתד) אמרה בעקבות האירוע, "הגיע הזמן שהמדינה תתקדם ותבטל את החרמת דמם של יהודי אתיופיה. יש מספיק כלים טכנולוגיים באמצעותן ניתן לבדוק מי כשיר לתרום דם ומי לא, ולא יעלה על הדעת לפסול אוכלוסיה באופן גורף. נראה שמבחינת המדינה הדם של הקהילה האתיופית מספיק טוב להישפך בשדה הקרב, אבל לא מספיק טוב לתרומה", אמרה לביא.
ח"כ אריה דרעי אמר, "תרמתי דם היום למאגר הדם הלאומי, מפעל תרומות הדם הוא מפעל מבורך בהחלט אבל אלף תרומות דם לא יספיקו לכסות את הדם שנשפך היום בכנסת. לא יתכן מצב שבו רק בשל השתייכות עדתית ללא כל בדיקה תימנע קבלת דם מתורמים בני עדה כזו או אחרת".
"ח"כ פנינה תמנו שטה, אנחנו חלק ממאבקך", קרא דרעי והוסיף, "אני קורא לשרת הבריאות לתקן מיידית את הנחיות משרד הבריאות בנושא".
שרת העלייה והקליטה, סופה לנדבר, אמרה, "איני מוכנה לעבור בשתיקה על כך שבמאה 21, במדינת ישראל מישהו או מישהי מעז להבדיל בין דם לדם. האם חיילים יוצאי אתיופיה יכולים להקיז את דמם עבורנו?! אני מצפה מאחראים לתת את הדין".
ח"כ ראובן ריבלין אמר כי את "הגיע זמן להבין שהעליה האתיופית היא חלק בלתי נפרד מהחברה הישראלית, ואת כל אותן אגדות שנרקמו סביב מוצאם, על איום רפואי כזה או אחר צריך לגנות ולמגר. התייחסות מעוותת זו לאחינו האתיופים הובילה לגזענות ולניכור כלפיהם, שאחת ולתמיד יש לעקור מן השורש".
ח"כ שמעון סולומון (יש עתיד) אמר כי היום ראינו כולנו את הממסד, במקרה זה מגן דוד אדום, במערומיו, "את הבושה מהמקרה המזעזע שקרה היום לחברתי ח"כ תמנו-שאטה, אני חש, כאילו עברתי זאת היום בעצמי, אך מי שצריך להתבייש הוא מי שהכתיב את מדיניות הארגון ומי שנתן את ההוראה לא לקבל דם מיוצאי אתיופיה".
"המקרה היום מחזיר אותנו לשנות ה-90, אז הארץ רעשה וגעשה בעקבות זריקת הדם של יוצאי אתיופיה, שרצו לתרום לנזקקים. כתוצאה מהסערה ההיא, קמה ועדת נבון על מנת לתקן את העוול הזועק לשמיים. היום, עולה לי רק שאלה אחת: כלום לא למדנו!?!? כלום????!!!?".
"המקרה הזה מחזק את מה שאני טוען כבר הרבה זמן: רק הכלת אחריות פלילית אישית, תמנע מאנשים גזעניים, היושבים בעמדות מפתח, לנצל את כוחם, ולהכתיב מדיניות גזענית. למרות מאמצי הקהילה להשתלב בחברה הישראלית, ישנם עדיין אנשים המנסים לדחוק אותה לפינה, ל'חצר האחורית' של החברה והמדינה. הם לא יצליחו. אנחנו, חבריי ואני, נילחם בהם עד חורמה, עד שנגע הגזענות, בו הם נגועים יירפא מהם".
בתגובה לאירועים במשכן הכנסת נמסר ממד"א כי "שירותי הדם של מד"א ובנקי הדם של בתי החולים פועלים בהתאם ובכפוף להנחיות משרד הבריאות, הקובעות את ההגבלות וההיתרים בנושא תרומות הדם, כולל את נוסח השאלון שעליו נדרש התורם להשיב טרם תרומת הדם".
"הנהלים נקבעים ע"י ועדות מומחים מקצועיות של משרד הבריאות ולמד"א אין כל סמכות לשנות הנחיות אלה".