במקרים של חשש לפיקוח נפש ימומנו ההסעות לבתי חולים גם בלי אשפוז - זו הצעת החוק שהגיש ח"כ ישראל אייכלר (יהדות התורה) לשולחן הכנסת.
במצב החוקי כיום, אדם שחש ברע ומופנה לבית חולים, זכאי לדמי ההסעה באמבולנס בלבד ובתנאי שאין מסתפקים בטיפול בחדר המיון אלא מחליטים לאשפז אותו בבית החולים.
במקרים רבים של מצוקת נשימה וחשש לאירוע מוחי, שנקבע על ידי פראמדיק או רופא שיש צורך באשפוז, מתברר שמספיק טיפול בחדר מיון והחולה שב לביתו. אחריו מגיע חשבון של 800 ש"ח לפחות להוצאת האמבולנס. אם מדובר באנשים קשישים וחולים, הדבר יכול לקרות יותר מפעם אחת ואף באופן תדיר.
"אנשים מגיעים לחדרי מיון, בחשש להתקף לב או לאירוע מוחי ומקבלים טיפול וחוזרים הביתה. בפעם השניה והשלישית, עלול הקשיש ומשפחתו לסרב להגיע לבית החולים ובדיוק אז להכנס לסכנת חיים של התקף לב או אירוע מוחי", מסביר אייכלר.
"בנוסף לכך מדובר בילדים ומבוגרים שנופלים ושוברים גפיים או פגיעה בעין. בדרך כלל הם מופנים לבית החולים ובמקרים רבים, זה מסתיים בחדר מיון. ושוב, קופת חולים לא מכסה את האמבולנס, כי הנפגע לא אושפז ללילה אחד לפחות. לעיתים פגיעת עין או שבר יכולים להיות סכנת פיקוח נפש. הצרה היא שלא זו בלבד שאם זה מסתיים בחדר מיון אין סיוע בהסעה. הצרה כפולה, כאשר גם אם אושפז החולה הוא מקבל החזר רק אם הגיע באמבולנס. אין שום מימון להסעות ברכב אחר שאינו של מד"א. אפשר היה לנסוע במונית עם ילד עם שבר או פגיעה בעין וגם במקרים אחרים".
לכן הציע ח"כ אייכלר כי במקרה שבו הנסיבות מחיבות את הבאתו של אותו חולה לטיפול בבית חולים, לפי קביעת הרופא המטפל, באמצעות אמבולנס או באמצעי תחבורה אחר, על פי קביעת הרופא המטפל, ימומנו הוצאות הנסיעה בדרך זאת, מביתו לבית החולים ובחזרה במלואן.
ההצעה הזאת הוגשה כבר בכנסת הקודמת על ידי ח"כ אייכלר ומשרד האוצר התנגד לו בטענה של עלות גבוהה. התקיימו ישיבות במשרד הבריאות בימי סגן השר ח"כ יעקב ליצמן והיתה נכונות לקבל את החוק במקרים בהם יש מצוקת נשימה, חשש להתקף לב וכן לחשש לאירוע מוחי, בהם יש סכנה שאנשים יסרבו להתפנות מחשש שיחזרו הביתה בלי אשפוז ואין צורך בהוצאה המיותרת הזאת. אך משרד האוצר התנגד גם לכך.
הפעם שוב העלה ח"כ אייכלר את הצעת החוק בתקוה כי יישמר לפחות הסיכום שהיה עם משרד הבריאות במקרים של מצוקת נשימה וחשש להתקף לב ואירוע מוחי. תשובת משרד הבריאות והאוצר תבוא במועד אחר.