חיילת, חיילות, צה"ל, חיילים
חיילת, חיילות, צה"ל, חייליםצילום: פלאש 90

עם העלאתה המחודשת לסדר היום הציבורי של סוגיית גיוס נשים לצה"ל שוחחנו ביומן ערוץ 7 עם אל"מ במיל רז שגיא, איש הפורום לחוסן צה"ל, שחקר במרוצת שנים ארוכות את הסוגיה תוך השוואה לצבאות אחרים ובפיו מסקנות נחרצות.

בראשית הדברים ממקד תא"ל שגיא את דבריו ומבהיר כי הוא עצמו אינו מתנגד לגיוס נשים באשר הוא, ולטעמו לנשים יש יכולת לבצע תפקידים מסוימים באופן טוב יותר ויעיל ביותר מגברים, אלא שעיקר מחקרו מתמקד בשילובן של נשים ביחידות מבצעיות ובתפקידים קרביים.

בדבריו מציג שגיא שורה ארוכה של מחקרים שנעשו בצה"ל ומלמדים על פגיעותן הגופנית של נשים, מחקרים שבמקום להביא להפסקת הכללתן בשורות השדה הצה"ליות גרמו להורדת סרגל המאמצים של הבנות ובכך להוביל אותן לתוצאות גבוהות בבחני היחידות השונות.

בהקשר זה הוא מזכיר את הספסל המונח למרגלות קיר הדילוג, את הפחתת מספר המחסניות באפוד מחמש לשתיים בשעת בחינה, את הריצה במעגלים שאינה מאפשרת מדידה של הישגיות ועוד. כל אלה מובילים את הבנות לתוצאה טובה יותר אך בשדה הקרב, כאשר אותם בנות נאלצות לשאת מכשיר קשר ולצאת למסע של עשרות קילומטרים הן נשברות, כלשונו.

שגיא מדגיש כי לבד מהפגיעה במקצועיותו של הצבא מדובר בפגיעה קשה בבריאותן של הבנות, ומדובר בשברי הליכה שאינם באזור הקרסול אלא מהברך ומעלה ומגיעות עד אגן הירכיים ומובילות לעיתים לצניחת רחם ופגיעות קשות נוספות שהבנות נותרות איתן לכל חייהן.

לדבריו הנתונים העולים ממחקרים שבוצעו בתוך שורות הצבא הם נתונים ברורים וחדים ועיקרם הוא שלא ניתן לשלב את הבנות בתפקידי הלחימה ואולם לדבריו מחקרים אלה מוסתרים ובמקום לצמצם את היקף שירותן של בנות מתעוררת שוב ושוב הדרישה לפתוח בפניהם גם את 8 האחוזים שנותרו סגורים לשירות בנות, דהיינו יחידות מיוחדות, חי"ר, הנדסה וחלק מהשירות בתותחנים.

"כאשר מדובר בצבא שהוא הגוף שתפקידו להגן עלינו, צריך לבחון את הדברים רק על פי הערך המבצעי", אומר שגיא ומצטט את דברי השופטת בבג"ץ מילר המפורסם ,ולפיהם ערך הביטחון גובר על ערך השוויוניות.

יצוין כי מחקרו של אל"מ שגיא בחן לעומק את המתרחש בצבאות מקבילים במערב והמסקנות שהגיעו אליהן שם. כמו כן כולל המחקר יחס להטרדות מיניות, מתח מיני בין חיילים וחיילות והשלכותיו של המתח הזה על הכשירות המבצעית. כמו כן נבחנו העלויות הכלכליות של שילוב בנות כמו גם ההשלכות הדרמטיות של נפילה חלילה בשבי של חיילת לעומת חייל ועוד אספקטים נוספים המלמדים באופן גורף כי השילוב פוגע ברמה המבצעית של צה"ל. זאת בעוד צה"ל כידוע אינו ניצב מול צבאות אירופיים אלא מול חיזבאללה וצבאות עוינים של ממש, כאלה שלא יעשו לו הנחות בשל השילוב המגדרי שבתוכו.

כשהוא מבקש להתחקות אחר המניעים להסתרת המחקרים הללו מגיע שגיא לזהותן של היועצות שנבחרו ליועצת הרמטכ"ל לענייני נשים. לדבריו מדובר בקבוצת נשים המשויכות לפמיניזם הרדיקאלי ולשמאל הקיצוני. "הן חתומות על עצומות נגד הצבא, משתתפות בכנסים והפגנות שמוקיעות את צה"ל, מעודדות סרבנות ועוד. איך קורה שתא"ל במדים מקבלת ייעוץ מערימה של חוקרות שחתומות על עצומות לעודד סרבנות?", תוהה שגיא המזכיר כי אותו צה"ל מסרב לאפשר הופעה בצה"ל של זמר שסירב לשרת".

לדבריו לא מדובר רק בקריאות לסירוב לשירות ביהודה ושומרון אלא בקריאות פומביות המכנות את מדינת ישראל ואת צה"ל כאפרטהייד ועוד.

שגיא מסביר כי המציאות שבה אלו יועצותיה של יועצת הרמטכ"ל, יועצות שבעקבותיהן מתקבלות החלטות לפתיחת הצבא לשירות נשים נרחב יותר במקצועות השדה, נובעת מהתפיסה ולפיה הצבא נועד לקדם אג'נדה שתכליתה שוויון בין המגדרים. ולא כהבנה בסיסית שצבא נועד להביא לביטחון ולהתמודד עם האויב המאיים על עתידה של מדינת ישראל. ברוח זו מאמרים שפרסמו אותן יועצות ליועצת וברוח זו גם דברים שכתבה היועל"ן עצמה.