נמאס להם. המפגינים בקנדה
נמאס להם. המפגינים בקנדהשלום טורונטו

התובע הכללי של אונטריו לא השתכנע להגיש כתב אישום נגד אליאס חזינה, הנשיא לשעבר של "הבית הפלסטיני", בגין נאום שנשא בעצרת לציון "יום אל-קודס" בטורונטו בחודש אוגוסט האחרון.

בנאום שיגר חזינה מסר מאיים כלפי היהודים המתגוררים בישראל, בצדדו באימוץ אסטרטגיה שתציב בפניהם אולטימטום לעזוב מיידית את המדינה או שיירו בהם למוות. על כך מדווח אתר שלום טורונטו.

בעצרת הפרו-איראנית שבה הונפו גם דגלי חיזבאללה אמר חזינה, פלסטיני נוצרי, שייצג בעבר את הקהילה הפלסטינית באזור טורונטו רבתי:

"אימאם ח'ומייני הזכיר לנו, שירושלים שלנו והיא תישאר שלנו לנצח. תשוחרר, תשוחרר פלסטין... עלינו להציב להם (ליהודים) אולטימטום. עליכם לעזוב את ירושלים. עליכם לעזוב את פלסטין, ותושבי פלסטין, שמחכים במחנות הפליטים בלבנון, בסוריה, במצרים ובירדן חייבם לממש את זכותם לחזור לבתיהם".

"איננו יכולים להביא אנשים מרוסיה ומאירופה כדי לחיות בבית שהסבא שלי בנה. זה בלתי מתקבל על הדעת. אין זה צדק. אנו נחזיר את הצדק על כנו... אנו אומרים: צאו החוצה או שאתם מתים. אנו נותנים לכם שתי דקות (לצאת), ואז אנו נתחיל לירות. זו הדרך היחידה שהם מבינים. ברצוני להזכיר את הפסוק מהקוראן: 'הכינו כוח לקראתם ככל שתוכלו וסוסים רתומים לקרב' (פסוק העוסק בהכנות הצבאיות לג'יהאד). זה הדבר היחיד שהם מבינים".

מספר ימים לאחר הנאום הסביר חזינה בראיון ל"טורונטו סטאר", כי הלשון בה השתמש בנאום הייתה "מטאפורית" בלבד. "הייתה זו התלהמות, אני מודה, אבל היא נועדה להבהיר עמדה. רציתי לומר שהגיעו מים עד נפש... "במבט לאחור ניתן היה להשתמש במילים אחרות, אבל קיים תסכול אמיתי" מ"הכיבוש הבלתי חוקי של אדמות פלסטיניות".

ארגון "בני ברית קנדה" הביע אכזבה עמוקה מהחלטתו של התובע הכללי "שלא להתמודד עם השנאה ברחובות של טורונטו".

פרנק דיאמנט, מנכ"ל ארגון "בני ברית קנדה", הוסיף בעניין זה, כי "למרבה הצער התרגלנו לשמוע רטוריקה של שנאה המופצת באירועים אנטי ישראליים והמביעים תמיכה באיראן. כידוע, ביום אל-קודס המתקיים מדי שנה, נחשף הציבור הקנדי לאידיאולוגיה רדיקלית המטיפה לשנאה מבית מדרשו אייתוללה ח'ומיני ושל ארגון הטרור חיזבאללה שהוצא מחוץ לחוק".

נציגים של ארגון "בני ברית" נועדו בנושא זה עם שר המשפטים הפדרלי כדי לבחון את הקווים המנחים בנוגע להגשת כתבי אישום על פשעי שנאה ובכוונתם להיפגש גם עם התובע הכללי של אונטריו.

בחודש ינואר השנה קבע שופט בוויניפג, כי תקיפת תלמידה יהודיה, הצתת שיערה במצית תוך אמירה: "בואו נשרוף את היהודיה" אינו בבחינת פשע שנאה.

עורך הדין של התלמיד התוקף, כיום הינו בן 17, טען, כי הנערה היהודיה אשמה בהצתת שיערה, בגלל שהיא זזה בעת שהמצית דלק. לדבריו, המילה "היהודיה" לא נאמרה בדרך של העלבה או השפלה, אלא הייתה ביטוי מקובל בבית הספר והנאשם לא היה היחיד שעשה בה שימוש. הוא הודה, כי מרשו נהג בביריונות, אך טען, כי האירוע היה אימפולסיבי ולא מתוכנן.

השופט, רוברט פינלייסון, קיבל כאמור את טיעוני הההגנה וניקה את התוקף מאשמה של פשע שנאה. הנער התוקף הורשע בתקיפה באמצעות כלי נשק, והוא נדון ל-18 חודשים של פיקוח של קצין מבחן, וכן נשלח לקבלת ייעוץ, נדרש לכתוב מכתב התנצלות לתלמידה היהודיה ולבצע 75 שעות של עבודה למען הקהילה.

אבי בנלולו, מנכ"ל ארגון ידידי מרכז סימון ויזנטל בטורונטו, הביע אכזבה מפסיקת בית המשפט. "התעלמות מהנימה הגזענית, כלומר מההתייחסות הישירה של התוקף לשואה ולשריפת שישה מיליון יהודים במחנות ההשמדה, קשה לעיכול", אמר בנלולו.