שמחה-תרפיה
בסינית נכתבת המילה שמחה באמצעות שתי סימניות (מילים) נפרדות הנכתבות זו ליד זו, האחת משמעותה פתוח והשנייה משמעותה לב. פעימת הלב היא פתיחה לאחר סגירה ושוב פתיחה, כך מתנגן לו מקצב מיוחד.
ר' נחמן אומר שהשמחה היא הקשה בעבודות הרוחניות. כנראה בשביל להרבות בשמחה צריך לפתוח את הלב מעבר לרגיל. אבל למה בכלל הלב סגור?
"ומרדכי יושב בשער המלך". ברפואה הסינית הלב מכונה הקיסר. הוא משכן הנפש, יש לו חשיבות עליונה והוא שולט על כל ממלכת הגוף והרוח. תפקידו החשוב הוא להיות בקשר עם כל קצות הממלכה, לוודא את שלומם ולהעניק להם חיות.
כחלק מתפקידו להגנת הנפש יש לו יכולת להיסגר. כן, יש דברים שלא מכניסים פנימה והלב מזהה אותם. "שער הלב" מבדיל בין פנים לחוץ, מגן על העיקר מפני הטפל. למעשה כך הוא מגדיר את הדברים שבפניהם הוא "לא יכרע ולא ישתחווה".
ב"ממלכת" הגוף, הקצוות הם הידיים והרגליים, אשר מקבלים את הדם מהלב ומגלמים את כמיהותיו. התנועה שהם יוצרים משיבה ללב את הדם ואת פעימתו.
יש לב חזק מדי, שלא מכיר בחשיבות הגפיים לקיומו ולא מעביר להם מספיק דם. במקרה זה של מחלת לב, יהיו הידיים כחלחלות וקרות. במקרה הפוך, שבו הלב חלש מכדי להשיב אליו את סמכויותיו, והרגליים מתפקדות במקומו. במחלת לב זו, הדם מצטבר ברגליים ואנו נראה ורידים. אם כן, מידת שיתוף הפעולה בין הלב לקצוות היא שתקבע את עוצמת השמחה!
איך קורה שנאבדת השמחה? ואיך נשיב אותה ללב?
"עבודת הקצוות"
זהו מושג רוחני שמגלה לנו איך לחזק את הלב, ומהי הדרך להיכנס לארמון על אף השער המלכותי. איך אפשר להיקרא אל המלך? זהו הסוד שמגלים לנו הקצוות.
יש זמני רצון שבהם יש סדק, פתח, הזדמנות. קוראים לזה "לב נשבר". הידיים, תפקידן היומיומי הוא לעסוק בעולם הזה, באדמה, ואז הן נמוכות מהלב. אולם כשהן מזהות הזדמנות להתקרב לקיסר, להיות שליחות של הלב, בכוחן לשאת את התפילה ולהתרומם מעליו, השער נפתח והשמחה זורמת.
כשהרגליים רוקדות הן רוקעות באדמה, מגיעות הכי נמוך. יותר רחוק משם כבר אין לאן לרדת, ואין לנו דרך אחרת - מוכרחים לרקוד. הלב עובד חזק, מפעיל, מפעים. השער נפתח והשמחה זורמת.
וכולם נקראים ללגום מהיין, אשר בו חומרים פעילים שמניעים את הדם, דופקים על שער הלב, הלו... פתחו פה. ממש מזרימי שמחה, לחיים לחיים!
דם. האדם מתחיל לרקוד, דמו זורם בו, והנשמה נפתחת ומגלה את האמת. לב, תפקידך חשוב כל השנה, אבל היום גם הלב וגם יד ורגל, עובדים אצל ה', וזו זכות גדולה. פוצחים בריקוד משותף ומתפייסים. בחג הפורים ניתנת לנו הזדמנות להשקיע בשמחה, כולנו אביונים בשמחה, ומי שיישא את ידיו - יתמלא.
תרגילים לפתיחת מרידיאן הלב:
1. מרידיאן הלב מתחיל בחזה וזורם עד לקצה הזרתות הקטנות שבידיים. ניקח נשימה עמוקה, ובנשיפה נפתח ידיים לצדדים ונמתח את הזרתות. אחר כך יחליפו הזרתות מקום זו עם זו, והרי לכם... חיבוק.
2. בתרגיל זה נלחץ על נקודה ראשונה של מרידיאן הלב שנמצאת בעומק בית השחי. והרי לכם... דיגדוג. מופתעים?
"רוצים לקרוא עוד? לחצו כאן להרשמה או-ליין"
רבקה פרלמן, רפואה סינית-יהודית
פורסם לראשונה במגזין 'פנימה'