
ביום שישי האחרון צעדו עשרות אזרחים, בני נוער ומשפחות בעקבות נופלי שיירת חולדה. האירוע נערך ביוזמת בית ספר שדה שער הגיא הפועל במסגרת איגוד המדרשות ליהדות וללימודי א"י בתמיכת האגף לת"ת במשרד החינוך.
במהלך מלחמת העצמאות נפלו שלוש שיירות חשובות במה שיקרא לימים "אסון שלוש השיירות" - שיירת נבי דניאל, שיירת יחיעם ושיירת חולדה. הימים היו ימים של מאבק על הדרכים, והגנה על שיירות שהביאו אספקה ליישובים היהודיים- בתוכם בלט המאבק על ירושלים הנצורה.
שיירת חולדה יצאה במרץ 1948 מחולדה לכיוון ירושלים הנצורה, עם 26 משאיות, ארבעה אוטובוסים ושבעה משוריינים זאת כדי לספק אספקה ותמיכה לנצורים. חיילי הגדוד הרביעי והחמישי של הפלמ"ח הגנו על השיירה, תחת פיקודו של עמוס חורב. אותו בוקר בו יצא השיירה היה גשום וסגרירי והדרך הייתה בוצית ועקלקלה.
בסמוך לכפר הערבי ח'ולדה נתקעה השיירה והתגלתה לערביי הסביבה – השיירה הותקפה על ידי מאות ערבים מצבא ההצלה הערבי וחיילי הלגיון הערבי שהגיעו מרמלה במשוריינים. הלחימה ארכה מספר שעות ושני משוריינים שהגנו על המכוניות נפגעו ושקעו בבוץ ללא יכולת לפרוץ את הכח הערבי. יורם טרבלס, מפקד אחד המשוריינים, החליט לפוצץ את המשוריין על יושביו כדי לא ליפול בשבי. שיירת חולדה הייתה השיירה הראשונה שיצאה לספק לירושלים הנצורה אספקה ולא הצליחה הגיע לירושלים. 22 לוחמים נהרגו, ושאר אנשי השיירה נסוגו חזרה לקיבוץ חולדה. משוריינים ואספקה נבזזו ועלו באש.
היום נפתח במפגש של עשרות תושבים שהתחקו אחר סיפורה של השיירה. מדריכי בית ספר שדה שער הגיא העבירו סיור ביער חולדה ובית הרצל, במהלכו נערכה תצפית על האזור. משם המשיכו בינות לכרמים עד לבית הקברות של הקיבוץ בו קבורים 20 מהלוחמים שנפלו בקרב. במקום נערך טקס זיכרון מרגש במעמד נציגי המשפחות.
מנהלת בית ספר שדה שער הגיא, מוריה עזרא – רוזנצויג אמרה "בית ספר שדה שער הגיא חרט על דגלו להנחיל את מורשתה של מלחמת העצמאות ואת סיפורן של השיירות בדרך אל העיר ירושלים. השנה בחרנו להתרכז ולהקדיש טקס שכולו זיכרון לשיירת חולדה שנפלה בטרם הגיעה לירושלים והייתה חלק מכריע בהחלטה לצאת למבצע נחשון להצלת העיר".
מנכ"ל איגוד המדרשות ליהדות וללימודי א"י, צחי דיקשטיין ציין כי "המדרשות ליהדות וללימודי א"י עוסקות במורשת ההיסטורית ומורשות הקרב שהביאו לתקומת המדינה. בית ספר שדה שער הגיא עסק בפיסה קטנה מההיסטוריה בימי מלחמת העצמאות, היסטוריה של לוחמים, גבורה וחזון. חובתנו להמשיך ולעסוק בשיח מורשת הגבורה והנחלתו לדור הצעיר".