אילוסטרציה
אילוסטרציהיערות קק"ל

במסגרת אירועי יום המדע הישראלי יוצג היום (רביעי) באוניברסיטת אריאל מחקר המבקש להתחקות אחר זני הענבים הארצישראליים שמהם הופק יין בתקופת בית המקדש.

בשיחה עם ערוץ 7 מספר ד"ר שיבי דרורי, איש האוניברסיטה וממובילי המחקר הממומן על ידי הקק"ל, על ראשיתו של המחקר וההישגים שהניב עד כה. מסתבר שהמחקר כולו אחל בשאלה פשוטה לכאורה: לאן נעלמו זני הענבים של ארץ ישראל?

לדבריו בעוד היינות הישראליים זוכים לכבוד רב בעולם הרי שזנים אלה מיובאים לישראל ממדינות אירופה ואמריקה ואינם זנים ישראליים מקוריים. מהנתונים ההיסטוריים עלה כי החל מהמאה השביעית השמידה האוכלוסיה המוסלמית את גידולי הענבים מטעמים דתיים ועל מנת לנסות ולמצוא בכל זאת את הזנים המקוריים העריכו מובילי המחקר כי בשולי החקלאות העתיקה נותרו שאריות של הזנים ההם.

על מנת לאתר אותם יצאו חוקרים לחיפוש גידולים מקוריים בנחלים, במדבריות ובכפרים נטושים ואכן נמצאו 150 זנים שונים. ניתוח גנטי של הזנים חשף את קיומם של 70 זנים אותנטיים וחמישה מתוכם התאימו לייצור יין.

"מדובר בהישג משמעותי", אומר דרורי המציין כי המחקר עודו באמצעיתו אך כבר כעת הוא מעורר עניין בתעשיית היינות הישראלית. יקבים מבקשים לקבל לידיהם דגימות של הממצאים על מנת לטעת את הזנים העתיקים ולייצר יין בארומת תקופת בית המקדש.

עוד מוסיף דרורי ומציין ממצאים ארכיאולוגיים הנחקרים גם הם ובתוכם ממצאיה של ד"ר אילת מזר שגילתה בעופל שבפינת הר הבית סל של ענבים מתחת כיתוב עתיק, הכיתוב העברי העתיק ביותר, ובו נכתב 'יין חלק'. דרורי מתאר את הממצא כענבים מפוייחים שנשרפו כליל אך נותרו בצורתם הכדורית כענבים לכל דבר.

לדבריו בענבים אמנם לא נותרה כל לחלוחית של חיים בשל השריפה שעברו אך ניתן לבודד מהם רסיסי DNA שיסייעו למחקר להתקרב בתוצאותיו ליינות העתיקים של פעם.