מפלגת 'יוביק' ההונגרית שאנשיה מקפידים להתבטא באנטישמיות חיזקה את כוחה כמפלגה השלישית בגודלה בהונגריה.
על משמעות ההישג בהונגריה ובאירופה כולה שוחחנו ביומן ערוץ 7 עם הפרופ' רוברט ויסטריך, מומחה לאנטישמיות מודרנית ולאירופה באוניברסיטה העברית, הרואה בהישג הישג משמעותי.
פרופ' ויסטריך מציין כי מפלגה זו שיפרה את כוחה מ-16 אחוזים ל-21 אחוזים ולמעשה קיבלה מספר פחות לא בהרבה מהברית השמאלנית סוציאליסטית. לדבריו מדובר בביטוי להלך הרוח והאנטישמיות הגואה בהונגריה ובחלקים נוספים של אירופה.
"אנטישמיות מוצאת את ביטויה במקומות רבים ובצורות שונות, לא רק בתוצאות הבחירות. לפעמים מדובר בתקריות אנטישמיות כמו בצרפת, בארצות סקנדינביה, בבלגיה, הולנד וגרמניה. הדברים לא באים לידי ביטוי בהכרח בבחירות אבל יש הרבה סימני תקריות לצד התגברות השיח האנטישמי והביטויים האנטי ישראליים שלא פעם וחורגים לכיוון האנטישמיות".
כשנשאל פרופ' ויסטריך לגבי המניע ברחוב ההונגרי להישג הוא מזכיר את המצב הכלכלי הקשה במדינה לצד תחושת ייאוש מהמתרחש במדינה. הוא מזכיר בדבריו כי גם מפלגת השלטון שהתחזקה גם היא נוקטת לעיתים בטרמינולוגיה המזכירה את זו של ה'יוביק' לצד טענות לפיהן אנשיה מחוקקים חוקים נגד אנטישמיות.
באשר למניעי האנטישמיות בהונגריה מתאר פרופ' ויסטריך את מה שנראה בעיניו כמסורת ארוכת שנים של אנטישמיות, מסורת שבאה לידי ביטוי במלחמת העולם השנייה כאשר חצי מיליון יהודים הובלו למותם באושוויץ, מהלך שלא יכול היה להתבצע ללא שיתוף פעולה של הממשל ההונגרי והבירוקרטיה ההונגרית. ויסטריך מזכיר כי מספרם של הגרמנים על אדמת הונגריה בתקופה זו לא היה רב וללא הסיוע ההונגרי לא יכולים היו לבצע את המהלך.
פרט נוסף שמזכיר ויסטריך הוא החבירה של יהודי הונגריה לאחר המלחמה לקומוניזם והיות בעלי תפקידים בסטניליזם ולאחר מכן היוו חלק מהאופוזיציה ההונגרית. עובדות אלה גרמו לטענה ברחוב ההונגרי לפיה היהודים חברו לרודנים ולשלטון הקומוניסטי השנוא.
עוד הוא מזכיר כי הקהילה היהודית בהונגריה היא הגדולה מבין הקהילות היהודיות באירופה ובעוד קהילות אחרות מונות כעשרת אלפים יהודים קהילה זו מונה כמאה אלף יהודים. באשר לתגובתם של יהודי הונגריה מציין ויסטריך כי באופן אופייני מאוד ליהדות זו היא מאמינה בכך שתצליח להתערות במרחב ההונגרי וכיהדות הרואה בעצמה מחויבת לרעיון ההתבוללות היא מאמינה שתוכל ליישם את רעיון ההתבוללות המלווה אותה במשך כמאה וחמישים שנה. "בציונות מעולם לא הייתה שם כוח", אומר ויסטריך ומציין כי אין כל סימנים להיערכות לעלייה לישראל מהונגריה, גם לנוכח התגברות האנטישמיות.
"הם משוכנעים שהשלטון יכיר בזכויותיהם השוות ויגונן עליהם", הוא אומר ואת המציאות בה דווקא המקום המתבולל ביותר זוכה לאנטישמיות הקשה ביותר הוא מגדיר כאירוניה טראגית גרוטסקית. להערכתו עלייה ארצה תילקח בחשבון בקרב יהודי הונגריה אך ורק ממש ברגע האחרון...