
בגיליון כתב העת 'ריבונות' השלישי היוצא לאור היום (שישי) חושף הכלכלן והעיתונאי ערן בר טל את עיקריו של מחקר מקיף המגלה את היתרונות הכלכליים העצומים הגלומים במהלך של החלת ריבונות ישראלית ביהודה ושומרון.
בר טל מספר כי בעבודה שהכינו סטודנטים לראיית חשבון וכלכלה מארגון 'חזון לאומי' בהנחייתו חולקו שטחי יו"ש ליחידות קרקע קטנות על מנת להתחקות אחר שווי השוק של הקרקעות האלה במונחים עכשוויים.
"מהעבודה עולה שרוב שטחי יו"ש נמצאים באזורי הביקוש לקרקעות במדינה – הן החלק המערבי שבין חדרה לגדרה והן החלק המזרחי, הקרוב לירושלים ולסביבתה. אם בעבר החלק המערבי נחשב יישוב כמו אריאל, הרי שכיום ישובים מזרחיים ממנו מקבלים שווי גבוה עוד יותר. כך למשל, ביישוב רבבה שווי הקרקע עומד על כ-2.5 מיליון שקל לדונם. באריאל שווי הקרקע עומד על כ-300 אלף שקל לדונם, באלפי מנשה 670 אלף שקל לדונם ובשערי תקווה על 3.3 מיליון שקלים לדונם.
"בישובים כמו גבעת זאב שווי דונם קרקע עומד על כ-2 מיליון שקלים בממוצע ובאפרת על כ-1.3 מיליון שקל בממוצע לדונם. המחירים האלה נכונים לשנת 2014, כשיו"ש נחשב לאזור במעמד לא ברור ורבים מהישראלים חוששים לגור בו. ברור שהחלת הריבונות תסמן לו עתיד חדש ותזניק את המחירים".
לדבריו "הפשרת הבנייה ופתיחת שוק הקרקעות ביהודה ושומרון לבנייה לפי ביקושים רגילים, תכניס לקופת המדינה עשרות מיליארדי שקלים! בכל אחד מעשרות היישובים הקיימים יש עתודות קרקע לבנייה של אלפי דונמים – זאת עוד לפני שניגש להקים יישובים חדשים. במילים פשוטות, הכסף הגדול מונח שם על הקרקע ומחכה למושיע והמדינה ממאנת לאסוף אותו. ממש כך".
עוד מוסיף בר טל ומציין כי להחלת הריבונות ביו"ש תהיינה משמעויות דרמטיות גם לטובת רמת חייהם של ערביי האזור. "רק אם נבין שהחלת הריבונות היא צעד טוב לכל הצדדים ונכוון לכך, המהלך הזה יהיה אפשרי ויישא פירות. אין לנו אינטרס להיות אחראים על עוני ומצוקה של ערביים ביו"ש ואין לזה שום צידוק מוסרי. כל עוד אנחנו לא מחילים את הריבונות על חבל הארץ הזה אנחנו מתנהגים ככובשים בפועל. רק החלת הריבונות תסיים את הכיבוש, כי הרי שום פתרון אחר הוא לא מעשי ולא ישים קץ למצוקה של ערביי האזור והרי אין שום אפשרות שמצוקתם תישאר בשטחם ולא תזלוג לפתחנו. ההיבט הכלכלי של סוגיית החלת הריבונות הישראלית על יהודה ושומרון מחייב הסתכלות ללא משוא פנים - מה שכלכלנים מכנים "התועלת המצרפית" לכל הנוגעים לדבר. אחרי 46 שנות הססנות הגיע הזמן שנכיר במחדל – ההמתנה שהפכה לאי עשייה פושעת – וניקח אחריות על האדמה ועל האנשים שחיים עליה".
בתום פריסת מסקנות המחקר שהוביל קובע בר טל כי "ערביי האזור יוכלו להשתלב בחיי המדינה ולחיות בה בטוב, אם רק יכירו בעובדה שמדובר במדינה יהודית. אם הזהות הלאומית חשובה למי מהם הוא יצטרך למצוא מדינה אחרת, כפי שיהודים במדינות העולם אינם שואפים להקמת מדינה יהודית בארה"ב, בקנדה, או בכל מקום אחר ואת ההוויה היהודית אפשר לחוות במלואה רק במדינת ישראל".
הראיון המלא עם השר בנט יפורסם כאמור בגיליון 'ריבונות' החדש שיופץ במאה וחמישים אלף עותקים בעברית ובאנגלית, בארץ ובעולם כהמשך ישיר לשורת הפעילויות של תנועת 'נשים בירוק' לקידום רעיון החלת הריבונות הישראלית ביהודה ושומרון.
במערכת 'ריבונות' רואים חשיבות מיוחדת בפרסום הדברים דווקא בימים אלה שבין חג הפסח ליום העצמאות: "בין חג החרות לחגי העצמאות, נאחל לכולנו עצמאות לאומית ומדינית שאליה נפסע מתוך חירות מחשבתית והתנערות מהקיבעון המדיני אליו הוכנסנו בשנים האחרונות", אומרים במערכת כתב העת.