באוניברסיטת בר אילן התקיים היום (חמישי) כנס לציון ה'פרהוד', הפרעות ביהודי עיראק שהתרחשו לפני 74 שנים.
בכנס דנו המשתתפים בסוגיית השתקת הטרגדיה של יהודי המזרח. ביומן ערוץ 7 שוחחנו עם חבר הכנסת שמעון אוחיון המקדם בימים אלה הצעת חוק לקביעת יום מיוחד לציון הטרגדיה שחוו יהודי המזרח.
לדבריו מעטים מאוד מבין תלמידי מערכת החינוך בישראל מכירים את פרטי הטרגדיה שפקדה את יהודי עיראק כאשר מאתיים מהם נטבחו ולמעלה מאלף חנויות נפרצו ונבזזו. אוחיון מזכיר את המהומה הגדולה שהכתה ביהודי עיראק עד שהובאו טבוחי ה'פרהוד' לקבר אחים. "הסיפור הזה לא מסופר כמעט. זה אחד מכמה סיפורים שחובה לספר".
אוחיון מציין בדבריו כי בעוד הפלשתינים מצליחים להטמיע בעולם את סיפור הפליטות שלהם, סיפור פליטות הנוגע לכשש מאות אלף בני אדם הרי שיהודי המזרח שגורשו ונעקרו מבתיהם תוך ביזת רכושם מונים כשמונה מאות וחמישים אלף איש, ועם זאת סיפורם מושכח ונשכח.
"הפרלמנט הקנדי והקונגרס האמריקאי מדברים על כך, אבל אנחנו לא מספרים על כך לילדים שלנו", אומר אוחיון המזכיר את מאמצי אונר"א להנצחת הפליטות הפלשתינית כאשר שם משמרים את הגדרת הפליט גם לאחר חמישה דורות.
אוחיון נשאל אם השכחת סיפורם של יהודי עיראק והמזרח אינו נובע מהשמחה בארץ על קליטתם וחוסר הרצון לשוב למקומות מהם גורשו. לדבריו אכן ישראל גאה בקליטתם של העולים אך עם זאת לא ניתן להתעלם מהטרגדיה שחוו. "הם פרעו ביהודים, חשבונות בנק נבזזו וחשבונות הולאמו. לא מדברים על כך והאמת צריכה להיאמר. יוצאי בבל אמנם נקלטו ונקלטו יפה אבל משפחותיהם השאירו שם רכוש רב".
בימים אלה, מספר אוחיון, עמל משרד הגמלאים יחד עם משרד החוץ על קביעת יום מיוחד בשנה לציון גירושם של יהודי המזרח מארצותיהם.
בהמשך הדברים נשאל גם אם אין מקום לטענה לפיה האליטה האירופית שהייתה אוחזת בהגה השלטון בשנותיה הראשונות של המדינה העדיפה להתעלם מהמאורעות שחוו יוצאי צפון אפריקה. אוחיון סבור כי יתכן והסוגיה העדתית היא אחת הגורמים להשכחה אך כעת אין מקום לעסוק בהאשמות אלא לפנות קדימה אל העתיד ולהציג את הסיפור לעולם כולו, העולם שלאט מפנים שסוגיית יהודי ערב אינה יכולה להיעלם מעל סדר היום המדיני.