מליאת הכנסת אישרה היום (רביעי) בקריאה טרומית את הצעת החוק של יו"ר הוועדה לקידום מעמד האישה ולשוויון מגדרי, חה"כ ד"ר עליזה לביא, שמטרתה להבטיח ייצוג הולם לנשים במועצות הדתיות.
"כולנו כבר יודעות ויודעים - כשנשים אינן מיוצגות בקרב מקבלי ההחלטות, ההתייחסות לנושאים ולסוגיות החברתיות שיש לפעול לגביהן בשיקולים רחבים היא מועטת וחסרה", אמרה היום יוזמת החוק חברת הכנסת לביא.
בדברי ההסבר להצעה נכתב כי המועצות הדתיות בישראל אמונות על אספקת שירותי דת ועל התנהלותם התקינה של בתי קברות, מקוואות, בתי כנסת וכדומה - שירותים שניתנים לכלל ציבור האזרחים היהודיים, נשים וגברים, ברשות המקומית הרלוונטית. ואולם, ייצוגן של נשים במועצות מועט ואינו הולם.
מנתוני עמותת "חדו"ש" לחופש דת ושוויון, עולה כי נשים מהוות 5% בלבד מכלל חברי המועצות. רק אחת מכל 20 חברים היא אישה, רק בשליש מהמועצות הדתיות ישנה אישה ואין כיום אף אישה המכהנת כיו"ר מועצה דתית.
"מועצות הדתיות כמעט ואין נשים" אמרה ח"כ לביא, "ייצוגן ההולם של נשים במועצות הדתיות יביא להתייחסות כוללת ולשיפור תחומים שעד כה סבלו מהזנחה רבת שנים, מחוסר תשומת לב. כך למשל: שירותי דת רבים כמו השגחת כשרות, ההכנה לחתונה, תחזוקת מקוואות, שכר הבלניות ותנאי העסקתן מופקדים בידי המועצה הדתית. ייצוג הולם לנשים נדרש במקרה זה".
הצעת החוק שנוסחה בעזרת מרכז רקמן מבקשת להבטיח כי ייצוגן השווה של נשים יובטח במסגרת החוק ובהתאם לעקרונות השוויון של המשפט הישראלי. הבטחת ייצוגן של נשים כאמור יסייע בקידום השתתפותן בקבלת החלטות ובקביעת מדיניות המשפיעה על הציבור היהודי בישראל בתחום שירותי הדת.
עוד הוסיפה ח"כ לביא על הצעת החוק "המציאות בשטח אינה מאפשרת באופן גלוי אך גם סמוי במקומות רבים כניסת נשים. צריך שיותר נשים תתמודדנה. וצריך לסייע להן בתהליך. לשם כך הנחתי את הצעת החוק. אני קוראת מכאן לכל ארגוני הנשים ולכל הערים שבהן יש מועצת נשים חזקה, להירתם לנושא הזה. ברגע שתהיינה יותר נשים מעורבות בהחלטות ובהנגשה, השירות יהיה טוב יותר".
במהלך הדיון בכנסת אמר ח"כ משה גפני (יהדות התורה) "הייתה אתמול הזדמנות לבחור נשיאה ויותר חרדים הצביעו אתמול לאישה מאשר נשים שהצביעו אתמול לאישה. איזו צביעות".
"אתם פופוליסטים", הטיח ח"כ יעקב אשר בחברי כנסת מיש עתיד "בכל חוק שאתם מביאים אתם פועלים ההפך - רק עכשיו פגעתם בנשים בגזירת המעונות, במפלגה שלכם קיימת שרה אחת בלבד, אתם נאה דורש ולא מקיים".
סגן השר אלי בן דהן (הבית היהודי) השיב בשם הממשלה "יש בהצעת החוק הזו נתונים שגויים. אין שום מועצה דתית שיש בה 20 חברים וברוב המועצות הדתיות יש חמישה חברים בלבד. אנחנו קבענו כלל שבכל הרכב של מועצה דתית תהיה אישה אחת ולכן הייצוג הוא של 20% וזה ייצוג הולם ונכון. אין גם במקומות אחרים ייצוג של 50% לנשים.
לפני מספר חודשים החלטנו במשרד שאנחנו נבטל את ההרכבים של המועצות הדתיות כדי לנתק את הפוליטיקה משרותי הדת, ויו"ר המועצה ייבחר במכרז פומבי ואז ממילא ההצעה הזו לא תוכל להתממש. אנחנו נתחיל במהלך הזה בשבועות הקרובים, כרגע אנחנו ממתינים לאישור של משרד המשפטים ולאחר מכן נוכל להפיץ תזכיר של הצעת החוק", הוסיף.
ראש מרכז רקמן לקידום מעמד האשה, פרופ' רות הלפרין – קדרי, שסייעה בכתיבת הצעת החוק ציינה כי "המועצות הדתיות הן גופים ציבוריים הפועלים בכל ישוב וישוב בישראל ולא ניתן להשלים עם מצב בו רק 5 אחוז מחבריהן הן נשים. יש לברך על הצעת החוק שיזמה ח"כ עליזה לביא, אשר יחייב לאפשר לנשים להשפיע בפועל על המתרחש בערי מגוריהן, גם במישור של שירותי הדת, הנוגעים לכל התושבים, כולל נשים".