סודנים, מסתננים
סודנים, מסתנניםצילום: פלאש 90

ההחלטה הדרמטית של בג"ץ בשבוע שעבר לפסול סעיפים מרכזיים בתיוק לחוק למניעת הסתננות, הותירה את תושבי דרום תל אביב המומים וחסרי אונים.

כזכור, שופטי העליון הורו על סגירת מתקן השהיה "חולות" בתוך 90 יום ושחרור 2,200 אריתראים וסודנים השוהים שם. בנוסף הוחלט לבטל את הסעיף המתיר לכלוא לשנה ללא משפט את מי שנכנס לישראל ללא היתר.

החלטת בג"ץ עוררה את זעמם של תושבי דרום תל אביב, שסובלים כבר למעלה מחמש שנים מתופעת ההסתננות. הסעיף שלא בוטל בחוק למניעת הסתננות קובע כי כל מסתנן שחודר לארץ בצורה בלתי חוקית - עונשו 5 שנות מאסר. כלומר ניתן להעמיד את המסתננים למשפט פלילי.

התושבים בצעד חריג ריכזו שמות של עשרות מסתננים ותאריכים בהם חדרו לישראל בצורה בלתי חוקית והערב עשרה תושבים הגישו נגדם תלונה בתחנת משטרת "שרת" בתל אביב, בתקווה שתיפתח נגדם חקירה פלילית והם יועמדו למשפט.

יונתן יעקובוביץ', ראש תחום הסברה במרכז למדיניות הגירה ישראלית, אמר כי "ביטול החוק בפעם השנייה לא מותיר לתושבי דרום תל אביב ברירה, אלא לדרוש כי המדינה תתחיל לאכוף את החוק הפלילי. סעיף 2 לחוק למניעת הסתננות התקף גם לאחר הפסיקות קובע כי כל אדם שהסתנן לישראל בצורה בלתי חוקית דינו מאסר של חמש שנים. לא ייתכן כי התוצאה של החלטת בג"ץ תהיה אנרכיה".

שפי פז, תושבת שכונת שפירא שהגישה תלונה, אמרה כי בג"ץ מעל באמון של תושבי דרום תל אביב ואזרחי ישראל, לא נותר לנו אלא לנקוט במהלך אזרחי ולקוות שלפחות להליך הפלילי עדיין נותרה משמעות במדינת ישראל".