האנדרטה חוללה. יוון
האנדרטה חוללה. יווןסרגיי אטאל פלאש 90

כתובות גרפיטי עם כיתובים פוגעניים התגלו במהלך סוף השבוע האחרון על האנדרטה לזכר נרצחי השואה הי"ד המוצבת באתונה, בירת יוון.

על מעשי החילול חתומים אלמונים בשם ארגון הימין הקיצוני. כלי התקשורת המקומיים ביוון דיווחו כי מדובר בפעם השניה במהלך השנה האחרונה שאלמונים פוגעים ומחללים את האנדרטה שהפכה לסמל ויורת סערה מקומית.

האנדרטה היא מבנה עשוי שיש שעוצב בצורת מגן דוד שנשבר וששת משולשיו מנותקים ממרכזו וממוקמים במרחקים בלתי שווים ממנו. קודקוד כל אחד מבין המשולשים מוטה לעברם של ערים וכפרים ביוון שמהם גורשו התושבים בדרך להשמדתם.

על גבי חלקיו של המבנה חרותים שמות מקומות היישוב מהם גורשו היהודים. מרכזו של המגן-דוד שלם ומסמל את הישרדותו של גרעין הקהילה ופריחתו מחדש.

האנדרטה הוקמה ומומנה על ידי עיריית אתונה. היא הוצבה עם הקמתה במרכזה של העיר, סמוך לאקרופוליס ובקרבת בית הכנסת ברחוב מלידוני, שם, בשנות השואה, כ־350 יהודים נלכדו בבית הכנסת בתקופת הכיבוש הגרמני של יוון ולאחר שהגיעו למקום בעקבות שמועה שהתבררה כשקרית לפיה הגסטאפו מחלק שם מצות. עם הגיעם הם גורשו למחנה ההשמדה אושוויץ ורובם נרצח הי"ד.

סגן ראש ממשלת יוון, אבנגלוס וניזלוס, מסר בתגובה לאירוע כי הורה לרשויות לעשות כל שביכולתן כדי ללכוד את הפושעים ולהעמיד אותם לדין.

הקהילה היהודית במדינה גינתה אף היא את ההשחתה. "אנחנו קוראים לרשויות המקומיות ולמדינה להגן בצורה יעילה על האנדרטה, כדי להימנע מחזרה על מקרים כאלו", נמסר.

"כמו כן, אנחנו קוראים למערכת החוק לפעול כדי שהפושעים המונעים משנאה, אשר פוגעת במורשת התרבותית של העיר, ייענשו".

כ־65,000 מיהודי יוון הי"ד נרצחו בשואה . אתונה היתה האחרונה בין בירות מדינות האיחוד האירופי שבה הוקמה אנדרטה לזכר השואה. יצוין כי חברי הארגון האנטישמי החשודים בביצוע המעשה מצהירים על עצמם כלאומנים רדיקליים.