מנכ"ל רשות הטבע והגנים, שאול גולדשטיין, מספר בראיון ליומן ערוץ 7 על המאמצים בדרום לבלום את אסון הטבע עם התפרצות צינור הנפט את השמורה. את השיחה עמו מקיים גולדשטיין מתוך השמורה עצמה.
"אנחנו עושים ניסיונות לראות איך הכי נכון לפנות את החומר המזהם. נשארה אדמה ספוגה בחומר מזהם ואנחנו בודקים בכלים כבדים ובכלים קלים איך נכון לנהוג. הערכה שלנו היא שחלק מהעבודה תיעשה גם בידיים על ידי האנשים".
גולדשטיין מסביר את המניע לצורך בפינוי החומר המזוהם בידיים ואומר כי עומק הזיהום נע בין 2-10 ס"מ בעוד "הרוחב לעיתים קטן מאוד, בין 10 עד 50 ס"מ. כלים כבדים יהרסו קשות את המרקם של השמורה ולכן את הערוצונים הללו נפנה עם טוריות מכושים ושקים. כך נבצע את החפירה בקרקע ואת ההעברה של האדמה נעשה בכלים שיישאו אותה ולא על הגב, אבל החפירה תעשה על ידי אנשים ולשם כך נגייס קבלנים ומתנדבים".
להערכתו של גולדשטיין כבר היום או מחר יופץ קול קורא במגמה להביא לעוד ועוד מתנדבים מרחבי הארץ שיתגייסו למשימה הידנית שתשמר את השמורה וייחודה.
באשר לחשש הגדול סביב הגשמים שצפויים לרדת בהמשך השבוע מודה גולשטיין כי השלכות הגשמים הצפויים עדיין אינן ברורות. "אנחנו לא יודעים מה בדיוק יהיה וכמה כמויות תרדנה והיכן בדיוק. באזור הזה אין הרבה גשמים בממוצע הרב שנתי. השיטפונות מתנקזים לאגן היקוות עליון בהרים. אנחנו נערכים לכל התרחישים. החשש שלנו הוא מזרימה של המזהמים למפרץ אילת ושם פגיעה בדגה ובשוניות שהן נדירות ביותר בעולם. זו השונית הצפונית ביותר מהסוג הזה בעולם. אנחנו מקימים אגני היקוות בדרך שאם השיטפון לא יהיה גדול מדי נוכל לעצור אותו. אנחנו מכינים גם בים עם המשרד להגנת הסביבה מעצורים לזיהום שעלול להתרחב במפרץ עצמו".
לדברו כעת יש בידי העוסקים במלאכה די זמן לפעול היום ומחר על מנת לבלום את הסכנה הצפויה. באשר לטרקטורים העובדים בשמורה, מספר גולשטיין, כי אלה מפנים את האדמה המזוהמת ליד באר אורה, אזור שאינו שמורה ומשום כך ניתן לפעול בו בכלים כבדים. עד כה פונו בעבודה זו אלפי טונות של אדמה מזוהמת.
ומה ייעשה באדמה המזוהמת? גולדשטיין מספר על שיטות ביולוגיות ופטנטים שונים שאיתם ניתן יהיה לטחון את האדמה ולהפוך אותה לתשתית טובה לאספלט. לפי שעה בודקים את האפשרות ליישם את הטכנולוגיות הללו שיועדו מלכתחילה לכמויות אדמה קטנות יותר גם לכמויות המדוברות כעת.
באשר למניע שהוביל לאסון כולו, מציין גולדשטיין, כי טרם ברור מה גרם למחבר לקרוס ובכך להוביל לשיטפון הנפט שפרץ אל השמורה. "אני לא דובר של קאצ"א אבל אין לי מושג", הוא אומר ומציין כי ידוע מי המהנדסים ומי המנהלים של החברה ויש לבדוק את הדברים לעומק לפני שמחליטים שמישהו ראוי לענישה כזו או אחרת.
על העבודה האישית שלו ושל בכירי הרשות בשטח הוא מספר כי קיימת תחלופת הנהלה בינו לבין סגנו ומנהל המחוז ובמקביל צוותים של הרשות מגוייסים מכל רחבי הארץ על מנת לסייע אך עם זאת הם אינם שוכחים את חג החנוכה המתקרב ואת שבוע המורשת שתנהל הרשות. כל אלה מחייבים היערכות בפריסה כלל ארצית של אנשי הרשות על מנת לקלוט את הציבור הרב הצפוי להגיע בימי החג ובאירועים המתוכננים. "אנחנו משקיעים שם בשמורה את מירב המאמצים אבל לא רק", הוא חותם.