על נח, למשל, נאמר "זה ינחמנו". תפקידו היה לנחם את הדור, אך הוא לא עשה זאת. הוא לא מימש את שמו. ההורים תמיד אומרים לנו דברים על עצמנו: "הילד הזה, כמה דמיון יש לו. הוא יהיה פַּסל", "הילדה הזאת כל כך חזקה ברצונות שלה. היא תהיה מינימום ראש ממשלה".
הסימן השני הוא השם שלנו. שמך מגלה את הייעוד שלך, הפרטי והכללי. בכל שם יש צד טוב וצד פחות טוב, ועלינו לחיות עם חוסר האיזון הזה ולהשלים אותו.
למה הכוונה? וכי איך אשכח את שמי?
ומה עם ילד שיש לו שני שמות? היות ששמך הוא תפקידך בעולם, שני שמות פירושם שיש לך ריבוי תפקידים. הקרליבכים, שבברית המילה קוראים לילד "ישועת ד' כהרף עין מוצאי שבת שמחת תורה", מציבים בפניו מיליון יעדים ועליו למלא אחר כולם – וזה קשה מאוד. עדיף לא לשגע את הילד. באופן כללי דעי לך ששמך מרמז על מהותך. בשמך רמוז רמז ענק. ומה צריך להתפלל כל יום? "ד', תעזור לי להיות זושא, שאזכה להיות עצמי".
הסימן השלישי לייעוד שלך הוא כישרון מולד שיש לך. לא סתם ד' נטע בך כישרון ריקוד ותזוזה - כמה חסד את יכולה לעשות עם נשים כשאת מלמדת אותן לרקוד! בורא נפשות רבות וחסרונן - להחיות בהן! מה שחסר אצלה, ד' שם אצלך.
לחיות זה למצות את הכישרון המיוחד שד' נתן רק לך. לחיות משמעו לא לעבור בברכה שלא בורכת בה. אפשר לנסוע כל החיים במסלול אחר מהמסלול המיועד לך - ללמוד משפטים כשאת צריכה לרפא בצמחים ארומטיים, לרפא בצמחים ארומטיים כשבעצם היית צריכה ללמוד משפטים, להיות פקידה כשהתפקיד שלך בעצם הוא לרקוד ולשמח נשים. כמה עצוב להחמיץ את ייעודך בחיים.
להתרכז בתפקיד אחד קטן
בדרך כלל הטעות שלנו הפוכה: במקום למצוא את הייעוד הבלעדי שלך ולמצות אותו, את מתפזרת על פני מיליון תפקידים שהם יותר מהתפקיד הקטנצ'יק שד' נתן לך. את רוצה לממש מיליון ייעודים, אך זכרי שבאת לעולם לדבר אחד קטן.
אז איך, למען השם, אגיע לממש את התפקיד שלי?! זו הגלות, אומר רבי נחמן מברסלב, הגלות היא כשאין עצה. את קמה בבוקר ולא יודעת אם להיות שמחה או מדוכאת, טובה או רעה, ללבוש שמלה או חצאית, להתפלל או לא, להתפלל את כל התפילה או חציה, נוסח ספרדי או אשכנזי, להתאפר או לא, למרוח בעיניים שחור או כחול. את כל הארון כבר פיזרת על המיטה.
מצור בחיים קיים כאשר את דורכת במקום. לא יודעת להחליט אם זה בן הזוג שלך והוא לא יודע להחליט אם את בת הזוג שלו. את מבוֹססת בעניוּת, בלי כסף ועם חובות. שנים עוברות ואת לא מצליחה לשמוח. אין פתיחה בעבודת ד'. אין חברות טובות. הבריאות, חס ושלום, תקועה.
ד' שם אותנו במצרים – עד היום. עד שמשיח יבוא. אנו עדיין בגלות. איך אנחנו אומרות בליל הסדר, "הרעו אותנו המצרים". מה שעושה אותנו רעות זה להיות בתוך מְצר, להיות במצור. כיצד לא ניפול לשם, ונוכל לטפס ולצאת טובות מהמצור?
כשאת במצור את עלולה ליפול למחשבה: "זהו, מכאן לא אצא". כולנו לוקות בזה. "לעולם לא אמצא את אהבת חיי", "בעלי לעולם לא יהיה נורמלי", "לא ארזה לעולם", "לנצח אהיה ענייה", "אני אסחב את החובות האלה לעולמי עד". זו מחשבה של מצור. זו מחשבה נוצרית, זו תשתית האמונה שלהם: "הקשיבי", הם אומרים, "הסבל איננו דרך כי אם ייעוד. באת לעולם לסבול ולהיות קורבן. ויה דולורוזה, חיי סבל, הם הם האידיאל". כשאת חושבת בכניעה "ככה ד' רצה ואלה הם חיי. כפרת עוונות", דעי לך שאין מחשבה נוראה מזו.
יעקב אבינו ביקש לגלות את הקץ לבניו לפני מותו. לפי המדרש הוא החזיק בידו ערימת פתקים ובהם תאריכים - תאריכי תפוגה לסבל. "את תתחתני ב-3.1.2013", "את בע"ה תזכי בלוטו בשנת אלפיים ו... חמישים", "את תתרפאי ממחלתך בי"ג בשבט תשע"ג", תאריכי הגאולה שלך רשומים אצל יעקב והוא מבקש לגלות לך אותם. איזה כיף!
אבל לפני שהוא פתח את הפה והתחיל לדבר, כותב רש"י, נסתלקה שכינה ממנו והתחיל אומר דברים אחרים. אומר לו הקב"ה: לא. אני משכיח ממך את כל הידיעה הזו ומטשטש ממך את הפתקים. למה? למה??? הלוא אילו ידעתי שאתארס בראש חודש אדר תשע"ג הייתי שמחה כל כך, עושה הכול בשמחה, ממצה את כל הזמן שנשאר לי - אכול ושתֹה כי מחר מתחתנים! לא כיף?
כשרואים את סוף הייסורים עובדים את ד' בפחות אמונה. הנאמנות האמיתית היא כשאת אומרת "עד מתי יימשך כל זה - ובכל זאת שמך לא שכחנו! ד', אני הולכת איתך והולכת איתך והולכת איתך במנהרה החשוכה הזאת עד שתראה לי את האור".
השפת אמת לפרשת ויחי אומר "כי קודם גלות הגוף - גלות הנפש". אין ייסורים בלי סוף אם אינך אומרת בנפש "אני יודעת שזה לא ייגמר לעולם". הפסיקי ליפול ברוחך. למה? כי הגוף תלוי בנפש. יעקב רצה לגלות שבאמת אין רע יורד מן השמים, והרע נעשה רק על ידי חסרון המקבלים. הרע בעולם הוא שקר, ולכן יש לו סוף וקץ, כי לשקר אין רגליים. ואם האנשים היו יודעים את האמת הזאת, לא היו שולטים בהם הגלות והייסורים.
יעקב, אומר ד', אינני מרשה לך לגלות לבנות שלי את תאריכי הגאולה שלהן. אבל אני מרשה לך לגלות לעם ישראל את האמת האבסולוטית: יש בעולם הזה סוף לצער שלך. ביקש יעקב לגלות את הקץ - וגילה לבניו שאמנם יש קץ! ילדים שלי, דעו לכם שאין ייסורים שאין להם קץ. ייסורים - משום שהם סרים. הם תמיד סרים. תמיד!
פורסם לראשונה בפנימה
לרכישת מנוי לחצי כאן