
מפקחי היחידה למניעת שוד ברשות העתיקות ואנשי רשות הטבע והגנים, אשר ערכו בשבוע שעבר סיור שגרתי בחורבת סיב - אתר עתיקות גדול ומרשים מהתקופה הרומית- ביזנטית באזור עמק חפר, גילו נר חרס שלם מלפני כ- 1400 שנה, כשהוא מונח בראשה של ערימת עפר, בקצה מחילת דורבן.
הדרבן הינו מכרסם גדול החי בטבע, משקלו כ-15 ק"ג ועל גבו ובצדדיו קוצים ארוכים וגמישים בצבעי שחור לבן. הוא חי בטבע בזוג, ומתגורר במאורות ומחילות שאורכן מגיע ל- 15 מטרים ויותר.
לדברי עירא הורוביץ מהיחידה למניעת שוד ברשות העתיקות, "הדרבן הינו ארכיאולוג מצטיין, מן 'חפרן בלתי נלאה'. המחילה נחפרת בהדרגה, לפעמים בעומק 2 מטר מתחת לפני השטח, עד להיווצרות חדר שהייה לו ולבני משפחתו במעבה האדמה.
מעצם היותה של הארץ רוויה באתרי עתיקות, לא פעם קורה שהדורבן בונה את ביתו בין שרידי העבר החבויים באדמה. את העפר הוא מסלק במיומנות אל פני השטח, ויחד אתו שלל ממצאים ארכאולוגים הנקרים בדרכו".
בעקבות כך קורה לא פעם, שמפקחי רשות העתיקות מלקטים ממצאים מתוך ערימות השפך שיוצרים דורבנים. הם מקפידים ללקט את הממצאים לפי הסדר בו הם נמצאים, על מנת לנסות להבין את התקופות ולדלות מידע ארכיאולוגי מן ההריסות.
כך התגלה גם נר החרס השלם בן כ- 1400 שנה עם סימני שריפה (המעידים על כך שהיה בשימוש בעת העתיקה), בראשה של ערימת עפר בקצה מחילת דורבן. אנשי רשות העתיקות בחנו את כלי החרס והממצאים שהדורבן העלה מבטן האדמה, וציינו שהממצאים הוסיפו מידע על תאריך אתר העתיקות וזמן היישוב בו.
"ברשות העתיקות קוראים לדורבנים להימנע מחפירת מחילות באתרי עתיקות, ומזהירים שחפירה באתר עתיקות ללא רישיון הינה עבירה פלילית", הוסיפה דוברת הרשות בהומור.