לפני שאנחנו מתחילים שיפוץ יסודי בבית, נוכל להתכונן טוב מאד לקראת שיפוץ ונוכל שלא להתכונן כלל. במידה ונתכונן כמו שצריך, נוכל להפיק הרבה יותר מערך השיפוץ ונוכל גם למנוע מאתנו תקלות. אלה עשרת כללי הברזל לקראת שיפוצים.
סגירת תקציב:
85% מהשיפוצים נגמרים בחריגה ממוצעת של 20%, לכן חייבים לשמור כסף בצד לחריגות מיותרות. החריגות עשויות להיות לא רק בתוספות בעבודה עצמה אלא בבחירת הכלים הסניטריים בקרמיקה או בשיש והארונות.
חוזה טוב וכתב כמויות נכון:
במידה ואנו עורכים חוזה מפורט ובו כתב הכמויות המפורט, אנו עשויים למנוע המון אי נעימויות במהלך השיפוץ. בחוזה חייבים לציין את מירב הדברים האפשריים כגון תאריך סיום, תנאי תשלום, עיכוב, סנקציות על איחור בעבודה, תיאור מפורט של כל העבודות שנסגרו לביצוע. ככל שנפרט ונדקדק יותר ככה נימנע בעיות עתידיות.
בחירת קבלן שיפוצים:
זה למעשה הדבר החשוב ביותר במהלך השיפוץ. החוק קובע שכל עבודה מעל 40,000 שקל מחייבת את רישום הקבלן ברשם הקבלנים. למעשה, עקב התנגדות משרד הבינוי, 95% מהשיפוצניקים לא רשומים. לכן עדיף שהקבלן יהיה רשום כחבר בהתאחדות קבלני השיפוצים ובעל פוליסת ביטוח מקצועי בעבודה כולל צד ג. ההמלצות עדיין חשובות מאד במחוזותינו.
הכנת השכנים:
כדאי מאוד לשים לתלות מכתב בקומת הכניסה ולהתנצל מראש על הרעש והסבל העשוי להיגרם לשכנים. כמו כן רצוי לרשום במכתב את הערכת זמני העבודה וטלפונים של קבלן השיפוצים ו/או בעל הדירה למקרים של תלונות.
תשלום אחרי עבודה:
אף פעם לא לשלם כסף מראש. עדיף לחלק את ערך העבודה לכמה חלקים והתשלום יעשה רק בסוף. כל חלק לאחר וידוא שהחלק אכן הסתיים. כמו כן עדיף להשאיר סכום כסף לאחר סיום העבודה ולאחר ביקורות שכל המערכות אכן עובדות.
בקרת חומרים:
כיום חברות האינסטלציה יכולות לשלוח נציג מטעמן בכדי לבדוק את המערכות לאחר ההתקנה. כמו כן חברות הדבק השונות יכולות לעזור ללקוח בבדיקה שהחומרים שקבלן השיפוצים משתמש אכן מתאימים, לדוגמא: דבק קרמיקה זול שעלותו 25 שקל לא מתאים להדבקת אבן על קירות. במידה ונדביק אבן עם דבק הזה האבן תיפול מהקיר. לכן במידה ויש לנו ספקות אפשר בנקל להתקשר לחברות היצרניות ולשרות הלקוחות ולברר או להזמין נציג שירות.
מחיר התוספות:
אחד הנושאים החשובים ביותר בענף השיפוצים הינו נושא התוספות בעבודה. אין כמעט שיפוץ שאין בו תוספות בעבודה או שינויים, והוויכוחים העיקריים בענף הינם בנושא התוספות.
לכן, נושא זה חייב להיות סגור מראש. עדיף לסגור נושא זה בחוזה עצמו ולהשתדל שהמחיר יהיה קבוע מראש כולל התוספות. במידה ולא נוכל לסגור את התוספות בחוזה הראשי חשוב מאד לסגור כל תוספת ותוספת מראש ובכתב, כלומר לכל תוספת יהיה לנו דף עם מחיר נקוב וחתימה, ובמידה והתוספת תגרום לעיקוב בעבודה חייבים לציין נושא זה גם, על מנת שלא יהיו ויכוחים בסוף העבודה בנושא תמחיר על תוספות.
אחריות:
במידה ואנחנו בוחרים קבלן שיפוצים אחראי וטוב אנו אמורים קבל תעודת אחריות על העבודה, לציין באחריות מה היא כוללת ועל מה קבלן שיפוצים אחראי, ולציין גם מה תעודת האחריות לא כוללת. הרבה אנשים חושבים שבמידה ויש סתימה בכיור או באמבטיה עקב לכלוך מיותר קבלן השיפוצים אחראי גם על זה, אבל סתימות אלה לא קשורות לתעודת האחריות. נושא זה חייב להיות מצוין ומוסבר בתעודת האחריות בכדי למנוע ויכוחים.
נוכחות:
חשובה מאד נוכחות של אחד מבני הזוג בעבודה. חייבים להיות מעורבים במהלך העבודה ולבקר באתר העבודה יום יום. גילוי מעורבות בעבודה נותן לקבלן השיפוצים הרגשה של שיתוף ופיקוח, ולכן הוא יחשוב פעמיים אם לחפף בעבודה. שיתוף פעולה ופיקוח על העבודה הינו נושא מאד חשוב.
ניקיון - כולל שטחים משותפים:
הנושא האחרון שחשוב שנקפיד עליו הינו נושא ניקיון השטחים המשותפים והמעלית וניקיון אתר העבודה. חשוב מאד שנושא זה יעלה בכתב ובחוזה. הדבר אחרון שאנו רוצים הוא בעיות עם שכנים, ולכן יש להקפיד, ולעגן בכתב שבסיום כל יום עבודה ינקה קבלן השיפוצים את הלובי כניסה והמעלית, וכן את אתר העבודה.
הכותב הוא יו"ר התאחדות קבלני השיפוצים
פורסם ב"נופים" 09/01/2015