
רפואת הרמב"ם במבחן המדע בן זמננו.
פרופ' חיים גמליאל.
קריית אונו,
מכון משנת הרמב"ם, תשע"ה. 527 עמ'
(5351119‑03)
סוף סוף זכינו עתה למחקר מדעי-היסטורי יסודי על תורתו הרפואית שבמרכזה השילוב בין גוף לנפש, חיים בריאים ורפואה מונעת, כאשר חלקים רבים מתורתו יש להם ערך לדורות.
אמנם רבות ספג הרמב"ם מגדולי הרפואה של הדורות שלפניו, אבל דווקא החלקים המרכזיים והמשפיעים של תורתו הרפואית נובעים מהבנתו את גוף האדם ואת נפשו ואת הקשרים ביניהם. זאת מוכיח פרופ' גמליאל, רופא וחוקר ואיש תורה, שעשרות שנות מחקרו בנושא מתמצים בספרו הגדול הזה על שבעת שעריו ועשרות פרקיו ונספחיו.
הספר כולל מסקנות של עיון יסודי בדברי הרמב"ם בספר 'משנה תורה' ובספרי הרפואה שלו בהשוואה לרפואה העתיקה ולידוע במדע זמננו, עם דגש על מחקר צמחי הרפואה שהרמב"ם ממליץ עליהם, תכונותיהם ותועלותיהם. כך למשל מתברר שהפלפל החריף (פלפלת, Chili Pepper) המומלץ על פי הרמב"ם לשימוש במצבים שונים הוא אכן בעל כמה פעולות רפואיות מוכחות, כולל הורדת רמת הסוכר בדם, קטילת פטריות ותולעים ושיפור העיכול, ושהחומר הפעיל שבו, קפסאיסין (capsaicin), הוא חלק מתכולתן של כמה וכמה תרופות בימינו.
*****
לב חדש.
פילוסופיה, מדע ואמונת ישראל לנוכח אתגרי הזמן.
תל אביב, ידיעות אחרונות וספרי חמד, תשע"ד. 341 עמ'
הקשרים שבין שכל לרגש, לב ומוח, תבונה ורוחניות, היו ידועים תמיד, אך נדמה שבדורנו המודעות אליהם הולכת ומתחזקת, ובאה לידי ביטוי בתחומים שונים – רפואיים, חברתיים ואמוניים.
ד"ר ליפו הוא רופא גוף שמחבר את הנפש למלאכת הריפוי, כי הוא סובר שגם ברפואה וגם בחיי החברה יש לשלב בין הרגש לתבונה ובין האינטליגנציה לאמונה, כדי לתקן ולהשלים ולהתמודד ולגבש ולחזק. לדעתו יש גם למוזיקה תפקיד חשוב לא רק בהרגעת הנפש אלא אף בריפויה, ובשיטות מיוחדות וממוחשבות אף ניתן להשתמש במוזיקה ככלי לריפוי הגוף במצבים מסוימים.
בעשרת פרקי הספר נבחנת גם ההיסטוריה של עם ישראל מבחינה אמונית, ונלמדת מהותם ומשמעותם של השואה שבעבר – ושל השלום העולמי המלא שעומד אחר כותלנו. כיוון המבט האופטימי, הבוטח באמונה האנושית הטבעית שתביא את העולם כולו לתיקונו השלם על פי העקרונות המובאים בספר, מדביק גם את הקורא בביטחון ובאמונה. וכך "יוכל העונג הגדול שבאהבת ה' להתעורר מתוך התשוקה להתחבר עם המגמה האלוקית של התפתחות החיים והטוב הפרטי והכללי". בעזהי"ת.
*****
סוד הגביש.
הגיאולוגיה, הגמולוגיה,ההיסטוריה והאנרגיה שמאחורי יופיין של אבני החן.
שני תודר.
ישראל, סטונאייג', תשע"ה. 416 עמ'
מאז שחר ימי ההיסטוריה היוו האבנים היקרות מקור להתרגשות ולהתלהבות, והביקוש העצום להן לא נבע רק מערכן הכספי והאסטטי - אלא עוד יותר בגלל הסגולות הרפואיות והרגשיות שיוחסו להן, שגם הגישה הרציונליסטית המודרנית לא שינתה בהרבה את היחס כלפיהן.
הספר הזה הוא למעשה אלבום המתאר את הנתונים המדעיים וההיסטוריים של אבני החן, את הצבעים השונים שלהן ודרכי התגבשותן, וגם את האמונות שסביבן והאנרגיות שמצפים להשיג מהן, כולל רשימות מדויקות ותמונות צבעוניות ומפתחות מפורטים.