
האם עמדתה הרשמית של מדינת ישראל באשר לפיתרון שתי המדינות השתנתה? השבוע נועד ראש הממשלה בנימין נתניהו עם נציבת האיחוד האירופי, פדריקה מוגריני, והבהיר כי הוא תומך בהקמת מדינה פלסטינית.
"עמדתי לא השתנתה. איני תומך בפתרון מדינה אחת, איני מאמין שזה פתרון כלל. אני תומך בחזון של שתי מדינות לשני עמים – מדינה פלסטינית מפורזת המכירה במדינה היהודית", דברי נתניהו במפגש.
אלא שסמוך לבחירות, ב-16 במרץ אמר ראש הממשלה כי הוא אינו מתכוון להקים מדינה פלסטינית. "אני חושב שכל מי שהולך להקים היום מדינה פלסטינית ולפנות שטח נותן שטח התקפה לאיסלאם הקיצוני נגד ישראל. השמאל טומן את ראשו בחול פעם אחר פעם ומתעלם מזה, אבל אנחנו ריאליים ומבינים", אמר אז ראש הממשלה, ולאחר ביקורת חריפה, ניסה לצנן את האמירה הזו.
לאור הבלבול בעמדה הרשמית, פנה ערוץ 7 ביום חמישי בשעות הבוקר המוקדמות ללשכת ראש הממשלה עם שלוש שאלות.
הראשונה: האם חל שינוי בעמדה הישראלית לגבי פיתרון שתי המדינות?
השנייה: מהי העמדה הרשמית של ישראל לגבי פיתרון זה, לאור הצהרת ראש הממשלה מחודש מרץ?
השלישית: האם באקלים המדיני הנוכחי, ינסה ראש הממשלה לחדש את השיחות עם הפלסטינים, על אף צעדיהם החד צדדיים בפנייה לבית הדין בהאג?
למרות ניסיונות חוזרים ונשנים, במשרד ראש הממשלה לא השיבו, למרות הזמן שחלף, ומדובר בתשובה שאמורה להיות פשוטה ביותר, שהרי אמורה להיות מדיניות רשמית לפיה פועלת המערכת המדינית. גם כמה שרים וסגני שרים מהליכוד שניסינו לפנות אליהם בסוגיה זו, העדיפו לדחות את פניות ערוץ 7 ולא להשיב בנושא.
דווקא דובר הליכוד, הגיב במהירות לשאלתנו אמש, והבהיר כי "ראש הממשלה ויו"ר הליכוד בנימין נתניהו לא שינה את עמדתו בנושא. הדברים שאמר לנציבת האיחוד מבטאים את מדיניותו העקבית בנושא".
ניסינו לבדוק האם במפלגות אחרות יש עמדה ברורה בסוגיה, בניגוד לחוסר המענה שקיבלנו מלשכת נתניהו, ופנינו למפלגת הבית היהודי. בתוך זמן קצר קיבלנו את התגובה לפיה, "הבית היהודי היא המפלגה היחידה בכנסת המתנגדת להקמת פלסטין, גם לפני הבחירות וגם לאחריהן. ארץ ישראל שייכת לעם ישראל זוהי לא סיסמא, זאת אמונתו ונאבק עליה".