חברת הכנסת מירב בן ארי (כולנו), יו"ר השדולה להשכלה גבוהה, אירחה היום (שלישי) בכנסת את נציגי התאחדות הסטודנטים שערכו בחינה פסיכומטרית מקוצרת לחברי הכנסת.
לא מכבר יצאה התאחדות הסטודנטים נגד המשקל המופרז שניתן לבחינה הפסיכומטרית בסינון מועמדים אל תוך מערכת ההשכלה הגבוהה. במספר מוסדות קיימים מסלולי קבלה ללא פסיכומטרי, אך מדובר במסלולים בודדים ובמקצועות לא מבוקשים.
הציון הממוצע של הח"כים היה 73 מתוך 100. הח"כים הצטיינו במיוחד באנגלית עם ציון ממוצע של 83 בפרק, בפרק המילולי הציון הממוצע עמד על 72 ובחלק הכמותי, בו התקשו ביותר, הציון הממוצע היה 60.
לפי נתוני התאחדות הסטודנטים, הבחינה הפסיכומטרית עולה כ-540 שקלים. רוב המוחלט של הסטודנטים (86%) השתתפו בקורסי הכנה בתשלום. עלות הקורסים נעה בין 5,000 ל–9,000 שקלים. עוד נמצא כי 14% מהסטודנטים לקחו שני קורסי הכנה.
מתוך נתונים של המרכז הארצי לבחינות ולהערכה עולה בבירור כי סיכויי ההצלחה בבחינה (וכפועל יוצא מכך, סיכויי הקבלה לאוניברסיטאות) מושפעים לטובה מהיותו של הנבחן גבר, ממרכז הארץ, ממוצא אשכנזי ובן להורים משכילים.
ח"כ מירב בן ארי אמרה כי "בשנים האחרונות עולים סימני שאלה רבים לגבי הצורך במבחן פסיכומטרי והיכולת שלו לנבא את ההצלחה בלימודים האקדמיים. יש ליחס חשיבות לגורמים נוספים בקבלה לאוניברסיטה – בפן אישי אני התקבלתי למרכז הבינתחומי על קטגוריה של כוחות הביטחון ללא פסיכומטרי והיום אני בעלת תואר שני".
גלעד ארדיטי, יו"ר התאחדות הסטודנטים, סיפר כי "מטרת היוזמה היא להראות לח"כים, שלבחינה הפסיכומטרית לא צריך להיות תפקיד כה מכריע בקבלה ללימודים, והיא אינה אידיאולוגיה בפני עצמה. עליה להיות מעין 'הזדמנות שניה' למי שציוני הבגרות שלו לא מספיקים. מדובר בבחינה שמעצימה את הפערים הכלכליים בחברה ולא משקפת את היכולות האמיתיות ואת האיכות של המועמדים והמועמדות".