נכבדים דרוזים
נכבדים דרוזיםפלאש 90

הדרוזים בג'בל דרוז שבדרום סוריה נמצאים תחת סכנה קיומית של ממש ולצד הנימה המעט מסתייגת גוברים הקולות בישראל כלפי ממשלת ישראל להיחלץ לעזרתם.

בראיון ליומן ערוץ 7 מתייחס הפרופ' אלכס בליי, ראש המרכז לחקר המזרח התיכון באוניברסיטת אריאל ומי שבעבר כיהן כיועץ ראש הממשלה לענייני ערבים, לסוגיית המחוייבות, כן או לא, של ישראל כלפי הדרוזים בסוריה.

"זו סוגיה מורכבת ומורכבת, ומורכבת במיוחד לנו כיהודים בישראל", אומר פרופ' בליי הסבור כי כעם שהיה קורבן לג'נוסייד ולתכנית סדורה להשמדתו לא יוכל לעמוד מנגד כאשר קיימת תכנית להשמדת העם הדרוזי.

"עוד לפני פוליטיקה, צריך לזכור שבמרחק של כמה עשרות קילומטרים יש עם של קרוב למיליון איש שנמצאים בסכנת השמדה", אומר בליי ומתייחס למעמדה של העדה הדרוזית ככזו שהוכיחה נאמנות למדינה ומוסדותיה ובניה משרתים בצה"ל ופועלים למען ביטחונה, ככזו, הוא אומר "יש לנו מחויבות כלפיהם וכלפי בני משפחותיהם".

בהקשר זה מזכיר בליי כי כאשר הכורדים נמצאו בסכנת השמדה נחלצה ישראל במשך שנים לעזרתם על אף שאין לה ולאנשיה מחוייבות אישית משפחתית כלפיה. פועל יוצא מכך הוא שעל אחת כמה וכמה תנהג ישראל כך כשמדובר בדרוזים.

"כמי שנושא בתקופה האחרונה את דגל העזרה לאחינו דרוזים, נשאלתי אם אני מעוניין בסיכון חיי חיילי צה"ל למען הדרוזים. התשובה שלי לכך היא פשוטה: העדה הדרוזית היא עדה לוחמת היודעת לעמוד על שלה והעזרה שלנו צריכה להתחיל בעזרה לוגיסטית, מתרופות ושמיכות ואוכל ובתי חולים שדה, ובהמשך לפתוח פרוזדור הומניטארי בינינו לבינם, כך שבהחלט בשלב הזה צריך להבין שיהיו חיילים וקצינים שאני מניח שיתנדבו לסייע לדרוזים שמעבר לגבול".

"יש לי הרגשה שהלוחמים הדרוזים האמיצים לא ירצו שחיילים ישראלים יילחמו לצידם. אבל הם בהחלט זקוקים לכל סיוע אחר. מעבר לכך, אם ישראלים ירצו להתנדב, על אזרחי וללא קשר למדינת ישראל, ישראל לא צריכה למנוע מהם זאת", אומר בליי ומזהיר ממציאות בה תחליט ישראל להעמיד לדין דרוזים שיצאו להילחם לצד אחיהם ובני משפחותיהם על האדמה הסורית.

האם צפוי הרצון לסייע לדרוזים להגיע עד כדי הקמת מחנות פליטים? פרופ' בליי רואה בשאלה זו שאלה קשה שכן "הלב אומר כן, אבל המוח אומר לא כל כך. צריך לזכור שרמת הגולן אינה מישור גדול ממדים שניתן לפתור בו הרבה בעיות. רמת הגולן היא שטח מאוד קטן ולא צריך לפתוח את הגבול. צריך לאבטח שטח מעבר לגבול שבו יוכלו הדרוזים לחיות בביטחה, אולי בסיוע שלנו מאחורי הקלעים", הוא אומר ומסכים להגדרת הצעתו כ'רצועת ביטחון' מוגנת שבה תציב ישראל מעין מטרייה ביטחונית לנוכחותם של הנמלטים הדרוזים מאימת הארגונים הקיצוניים.

"בסופו של דבר לנו ולדרוזים יש עניין משותף  והוא למנוע מצב שהגבול שלנו יהיה בסכנת מתקפות מצידם של המורדים למיניהם. זו ההזדמנות שלנו למחוק את היחס הלא ראוי שנתנו לאנשי צבא דרום לבנון וגם לבצע מעשה הומניטארי וגם תוך כדי כך להגן על הגבול שלנו על ידי אזור חייץ דרוזי, ואולי אף יותר מכך".