נתניהו נפגש עם החייל האתיופי
נתניהו נפגש עם החייל האתיופיצילום: חיים צח

ועדת העלייה והקליטה קיימה היום (שלישי) דיון בעקבות החלטת היועץ המשפטי לממשלה לסגור את תיק החקירה נגד השוטר שהיכה את החייל יוצא אתיופיה, דמסה פקדה.

יו"ר הוועדה, ח"כ אברהם נגוסה (הליכוד), הדגיש כי "ישנו פער גדול בין התמונות וסרט הצילום שכולם צפו בו, להחלטת היועץ המשפטי לסגור את התיק נגד השוטר שהכה חייל באכזריות רבה.

לקהילה אבד האמון בממסד וייתכן ואין מנוס מהקמת ועדת חקירה פרלמנטרית בעניין אלימות השוטרים נגד יוצאי אתיופיה ונגד עולים חדשים בכלל".

יו"ר האופוזיציה, ח"כ יצחק הרצוג (המחנה הציוני) אמר כי מדובר בפרשה כואבת מאוד, "עקבתי אחריה והתחושה היא שהמשטרה מתייגת קבוצות עולים. הדבר מחייב בירור עומק והתנהלות שונה. צריך לבדוק האם לרשויות אכיפת החוק אין בתת מודע הסתכלות אחרת על עולים חדשים".

ח"כ מנואל טרכטנברג (המחנה הציוני) הזהיר כי שמע על מכסות לתלמידים עולים הנקבעות בידי רשויות מקומיות, "והמכסה הזו דומה לעבר הנורא של העם היהודי. לא ייתכן שבמדינת ישראל, מדינתו של העם היהודי, תהיה מכסה מסוימת לתלמידים שונים. אני קורא להקמת ועדת חקירה פרלמנטרית כדי לחקור את נושא המכסות בגנים לעולים והאלימות המשטרתית".

ח"כ יואל רזבוזוב (יש עתיד) אמר כי מחד רוצים משטרה חזקה שתתמודד עם האלימות ומאידך ישנה בעיית אלימות כלפי עולים מכל העדות, "אנחנו מבקשים שהמשטרה תטפל באופן מעט שונה עם עולים חדשים".

ח"כ רוברט אילטוב (ישראל ביתנו) העריך כי כ-2000 תלונות מוגשות למח"ש בגין אלימות שוטרים, שחלקן הגדול כלפי עולים, "לא יעלה על הדעת שרק כ-25 תלונות, 1% מסך כל התלונות, מגיעות לידי כתב אישום. אנחנו נהיה לצד יו"ר הוועדה בנושא האלימות המשטרתית, ללא אופוזיציה וקואליציה".

ח"כ סופה לנדבר אמרה כי "תמונות הסרט זועקות. אנחנו לא מחפשים נקמה. אנחנו דורשים נקמה. בעזרת הכלים שיש לנו כחברי כנסת נטפל בתופעה".

ח"כ דב חנין (הרשימה המשותפת) אמר כי יש לזכור שלא תמיד המשטרה אינה בסדר, "אך התמונה הכללית מאוד מדאיגה. בתיוג סטראוטיפי סובלים אנשים גם אם לא עשו דבר, וגם אם עשו משהו קטן, התגובה לכך לא פרופורציונאלית".

סנ"צ אבי פרנקל ממחלקת המשמעת במשטרה, השיב כי "את סיפורו של דמסה פקדה כולנו מכירים. השוטר פוטר, ואין בכוונתנו להשיב אותו לעבודתו כרגע, אלא אם כן בית המשפט יפסוק אחרת. בעקבותיו, המשטרה הקימה צוות בראשות ראש אגף משאבי אנוש ובמעורבותו של המפכ"ל. אנחנו נגד אלימות במשטרה. זה פשוט, במקום שבו שוטרים מפעילים אלימות תפקידנו לטפל בזה בפיטורי שוטרים".

לדברי עו"ד יצחק רונן מהמחלקה לחקירת שוטרים, ב-2014 כאלף שוטרים נחקרו עקב תלונות על אלימות, מתוכם נגד 732 נפתחו תיקים, ומתוך אלו כ-30% הועמדו לדין וכ-80% מהם הורשעו, "לגבי התיק של דמסה פקדה, היועץ המשפטי קיבל את המלצת הפרקליטות, שהגיעה לאחר צפייה של עשרות פעמים בסרטון. רואים בסרטון שהחייל לא התפנה מהמקום חרף הבקשות. לאחר מכן, השוטר הרים את האופניים ודחף את החייל ובתגובה, החייל מכה במכת אגרוף את השוטר בפניו. מהתשתית הראייתית עולה כי אין בעיה במישור הפלילי אלא המשמעתי".

דוד יאסו, מנהל אגף עולי אתיופיה במשרד הקליטה, האשים כי "השוטר שפוטר הלך לחברה שמתמקצעת בסרטונים, והם האיטו את הסרטון ויצרו סרטון חדש שטוב לאותו שוטר. מח"ש הסתמכו על הסרטון הזה, ובוגדים בי ובחברי".

יצחק טיים, ממארגני ההפגנות האחרונות, הזהיר מפני אסון מתקרב בהפגנה הגדולה ביום שני הקרוב, "אחרי יום שני בו תהיה הפגנה מכוננת, גם היועץ המשפטי לממשלה יחזור בו מהחלטתו. לכל יוצאי אתיופיה שנולדו בארץ, אין אמון באיש מהממסד".