נתונים קשים על תקריות אנטישמיות בעולם נחשפו היום (רביעי) בוועדת העלייה, הקליטה והתפוצות של הכנסת.
יו"ר הוועדה, ח"כ אברהם נגוסה הזהיר כי "בחלק ממדינות אירופה ובקמפוסים בארה"ב ניכר גידול מדאיג בתופעות אנטישמיות ודה-לגיטימציה למדינת ישראל. יסוד הדה לגיטימציה לישראל הוא באנטישמיות. יש גידול בתקריות אנטישמיות ובהסתה, ושבענו מהצהרות ומהבטחות של ממשלות - הן חייבות לנקוט בפעולה מעשית".
נגוסה ברך את אייב פוקסמן, מנכ"ל הליגה נגד השמצה על פעילותו למען העם היהודי במשך חמישים שנה, לקראת פרישתו הקרובה.
יו"ר הכנסת, יולי אדלשטיין מתח קו ישיר בין האנטישמיות לחרם על ישראל. "האזרחים במדינות המערב צריכים להיות בעלי כושר הבחנה מיוחד, להבדיל בין מתקפה טרוריסטית על מוסדות יהודיים לבין מתקפה דיפלומטית מגובה בעלילות דם. עצם ההשוואה הנוכחית בין צה"ל לחמאס היא מקוממת, ודו"ח האום מתעלם מההבדלים המוסריים בין הצבא שלנו לארגון הטרור".
פרופ' גוסטבו פרדניק, מרצה לאנטישמיות באוניברסיטאות בדרום אמריקה, האשים כי "מדובר לא אנטישמיות אלא יודופוביה, ומקורה בדמוניזציה של ישראל. הממשלות שטוענות שהן נלחמות באנטישמיות שותפות בעצמן לעלילות דם נגד ישראל - ולא ניתן להפריד בין הדברים.
''סקר שנעשה לאחרונה, מגלה כי קרוב ל- 150 מיליון אירופאים סבורים היום, שישראל היא מדינה אפרטהייד ופועלת בשיטות נאציות", סיפר פרדניק.
מוניקה לוורסן, סגנית שגריר גרמניה, הודתה כי התקריות האנטישמיות גדלו בארצה ב-25% "והדבר כואב לנו במיוחד. אנו פועלים ע"י המשטרה והצבא כדי לדכא ביטויים אנטישמיים, הגנה פעילה על מוסדות יהודיים, מניעת הסתה אנטישמית ע"י לימודים על השואה ומתן כבוד לאחר. לממשל הגרמני מחויבות ברזל לשלומו של העם היהודי ולביטחונה של מדינת ישראל".
ביל גרנט, סגן שגריר ארה"ב, הודה אף-הוא כי "ב-2013 יותר מ 50% מפשעי השנאה, כוונו נגד יהודים, אך אנו מנסים להיאבק כאשר ביקורת גולשת לדה-לגיטימציה, ע"י פעילות שירותי הביון ורשויות החוק שקשובים ומחפשים פשעי שנאה".
רוב דיקסון, סגן שגריר בריטניה, הודה בתורו כי "מספר התקריות האנטישמיות עולה בשנתיים האחרונות, ואנו נחושים להילחם בכך. הקהילה היהודית בארצנו היא חלק בלתי נפרד מהחברה הבריטית, ואנו מחויבים לחייהם. אנו פועלים בהצהרות המנהיגים הבריטים עד כמה האנטישמיות לא מתקבלת, אישרנו חקיקה נוקשה ביותר נגד גילויים כאלו והקמנו שיתוף פעולה הדוק עם המוסדות והקהילות היהודיות בבריטניה, תוך השקעת 13 מיליון ליש"ט לאבטחת המוסדות. בשום אוניברסיטה בבריטניה אין חרם על ישראל, והולך ומתרחב שיתוף הפעולה המדעי והמסחרי עם ישראל".
שגריר הולנד, ולדקמפ כספר, הבטיח מנגד כי ממשלתו מתנגדת לחרם על ישראל, ואילו שגריר האיחוד האירופאי לארס פבורג-אנדרסון, טען כי "האיחוד האירופאי דוחה כל גילוי שנאת זרים וגזענות בכל צורותיה, ובכלל זה אנטישמיות. לצערנו האנטישמיות ממשיכה להרים את ראשה בצורות שונות. אנו מחויבים להילחם בתופעות אלו ע"י חקיקה ותקצוב.
''אנו מונעים הזרמת כספים לארגוני טרור, אך אני רוצה עם זאת להבדיל בין האנטישמיות שהיא מגונה ולא מקובלת בשום צורה ובין ביקורת לגיטימית על מדיניות מדינת ישראל".
ג'יל פיקאסו, סגן שגריר צרפת, השיב כי "אנו גאים בכך שיש לנו את הקהילה היהודית השלישית בגודלה ואחת העתיקות בעולם. אירועים אנטישמיים רבים לא מקבלים תשומת לב מהתקשורת. חשוב להיאבק באנטישמיות, ואנו עוסקים בכך רבות, ברמה לאומית ומקומית, ואנו נלחמים בהסתה האנטישמית באינטרנט".
לעומתו, גדעון בכר, מנהל המחלקה למאבק באנטישמיות במשרד החוץ האשים כי "רוב האנטישמיות נמצאת בעולם דווקא במדינות הדמוקרטיות. ההצהרות להילחם באנטישמיות חשובות, אך ללא פעילות מצד הממשלות המצב לא ישתנה. הגענו לרגע האמת, ויש לפעול בצורה מעשית כיוון שהקהילות היהודיות באירופה מאבדות את אמונן בממשלי המדינות בהם הם חיים".
ח"כ ענת ברקו (הליכוד) הזהירה את השגרירים כי "אם לא תעמדו לצדינו במאבק בטרור – הוא יגיע גם אליכם", ואילו יואל רזבוזוב (יש עתיד) הדגיש כי ישראל השתמשה בכיפת-ברזל כדי להגן על אזרחיה – בעוד שהחמאס השתמש באזרחיהם כדי להגן על מערכת הטילים שלהם.
אייב פוקסמן עצמו אמר כי "כל תומכי ישראל חווים יום יום מתקפות דה לגיטימציה על המדינה, ולמעשה ישראל מתמודדת עם ניסיונות לחסלה וחסל את זכות קיומה – מאז היוולדה. מה שמדאיג הוא ההתפשטות של התופעה ל 25 אוניברסיטאות בארה"ב, תמיכת כנסיות פרוטסטנטיות בחרם - והאיום של ממשל אובמה שלא להמשיך ולתמוך בישראל. ההתנגדות לישראל הופכת להיות יותר ויותר פופולריות, והרוב השקט הופך להיות יותר ויותר שקט".
ח"כ קסניה סבטלובה (המחנה הציוני) סיפרה כי סיקרה ככתבת טלוויזיה את המצב ברצועת עזה, וחשפה כיצד תושבי עזה ביקשו מאנשי החמאס להסיר את הטילים מסביבות בתיהם – ולא נענו, ואילו עליזה לביא (יש עתיד) הוסיפה כי "דו"ח האום מעוות ושקרי, והארגון הזה חוטא לתפקידו ובמקום להגן על אוכלוסיות חלשות – הוא מגן על הטרור והרוע בעולם".
גם נשיא מכון המחקר NGO Monitor הפרופ' ג'ראלד שטיינברג הזהיר כי דו"ח האו"ם מוסיף לאווירת האנטישמיות מבלי לאפשר לעם היהודי להגן על עצמו, ולדו"ח שותפים ארגוני זכויות אדם כמו בצלם, אמנסטי ועוד כשהמימון לארגונים האלה מגיע ממדינות אירופה.
עידו דניאל, פעיל ישראלי ברשת, סיפר כי בשנת 2014 לבדה הוגשו 16 אלף תלונות על הסתה אנטישמית ברשתות החברתיות, פייסבוק, טוויטר ואינסטגרם, כולל גיוס פעילים לפעולות אנטישמיות.