אגם בנאות קדומים
אגם בנאות קדומיםאורי מאור "ארץ המעיינות"

מרכז הארץ הוא אזור גמיש מאוד בשביל ישראל. חלק מהשבילים מפורסמים ומוכרים ולכן טיילנים רבים נוטים לגוון, לשנות, להוסיף ובעיקר לא להיצמד לתוואי הרשמי של השביל. האפשרויות הקלאסיות הן לרדת מהשביל ולהמשיך מערד דרך מדבר יהודה לירושלים, או להמשיך לפי הסימון - לאגף את יער יתיר וחבל לכיש ממערב ולהמשיך דרך המושב תלמים וקיבוץ נגבה. שווה לבדוק את המסלולים מראש ולראות מה הכי מתאים לכם. חשוב לציין שהשביל עצמו (באפשרות השנייה) יפה מאוד, אך זכרו שאין חובה לצעוד רק בשביל (שימו לב: מי שרוצה ללכת דרך מדבר יהודה חייב לרדת לפרטי הפרטים של המסלולים, חלקם עוברים בשטחים שבהם יש סיכון ביטחוני).

אך אם אין לכם זמן למסלולים ארוכים, אתם מוזמנים לקפוץ לבקר בכמה נקודות שוות במיוחד הממוקמות לאורך השביל.

תל חדיד– המלצה הרפתקנית מיהושע בן נון

התל טומן בחובו סיפור היסטורי ארוך שמתחיל בתקופת יהושע בן נון ואולי אף לפני כן. ממשיך דרך יישוב שהוקם בידי שבי ציון, חוזק ובוצר בתקופה החשמונאית ומסתיים בימינו אנו במושב חדיד הנמצא ליד התל. אך עיקר האטרקציה בתל (פרט לפסיפסים ולתעודות העתיקות שנמצאו בו) הוא הנוף היפיפה של מישור החוף הנפרש ממנו. כדאי להגיע לכאן בשעת שקיעה ולתצפת על המטוסים הנוחתים בנתב"ג.

איך מגיעים? התל יושב צמוד למפגש כבישים שמחברים בין ירושלים, תל-אביב ומודיעין, בנוסף כביש 6 עובר במנהרה מתחת לתל. בקיצור, אל תיבהלו. לא מסובך מדי להגיע ויש שילוט. נוסעים בכביש מספר 1 לכיוון ירושלים ויורדים במחלף בן שמן לכיוון בן שמן. פונים שמאלה ברמזור הראשון (לכביש 444) לכיוון ראש העין. ממשיכים על הכביש עד לשילוט ימינה לכיוון התל. המקום מתאים לפיקניק משפחת או טיול עם החבר'ה. אפשר ומומלץ לשלב את הביקור בתל עם טיול קצר באזור.

טיפ למטיילים בשביל: בהמשך היום, אחרי תל חדיד, מגיעים לאזור התעשייה של שוהם. שם חברת נסטלה מייצרת את הגלידות שלה, וכן, יש להם 'חנות מפעל'. אל תחשבו פעמיים, לא משנה אם הגעתם לשם בתחילת, אמצע או סוף היום – קדימה הסתער! התאמצתם חודש וחצי בשביל היום הזה!ונוסף על כך, הנוף של הים הוא יפיפה ומתי עוד יצא לכם ללכת לקיסריה בעקבות שירה של חנה סנש?

הפס הכחול של השביל

ישנה התלבטות בקרב הטיילנים בשביל אם "לעשות את הקטע המשעמם על החוף או לדלג עליו", כי"לחוף הים אפשר לקפוץ כל יום שישי..." רבותיי, אין מה להתלבט– הולכים על זה!

"הקטע של החוף" הוא יום עד יומיים של שבירת שגרה. שינוי בנוף הטבעי ובנוף האנושי, הזדמנות מצוינת לפגוש המון אנשים שבכלל לא מכירים את שביל ישראל ולא שמעו עליו (אולי תתפלאו, אבל לא חסר!). ונוסף על כך, הנוף של הים הוא יפיפה ומתי עוד יצא לכם ללכת לקיסריה בעקבות שירה של חנה סנש? גם ההליכה באזור נחל חדרה לכיוון שדות ים (גם כן בדרכיה של חנה סנש) היא הליכה מרהיבה.

באזור המרכז, כמו בשביל כולו, יש המון אפשרויות למסלולים יפים ולנקודות חן.

טיול ביער בן שמן

יער בן שמן הוא אחד מגושי היערות הגדולים בישראל. היער משתרע על פני כ-21,000 דונם ובו בעיקר עצי אורן וברושים. מקור שם היער בבית החרושת לשמן שהוקם בשטח סמוך לרכישתו בשנת 1905. ביער בן שמן תוכלו לעשות פיקניק רגוע באזור מוצל.

איך מגיעים? היער נמצא במרחק כמה דקות נסיעה מתל חדיד. קיימת כניסה מערבית ליישוב מבוא מודיעים על כביש 443.

שמורת הטבע נאות קדומים

שמורת הטבע 'נאות קדומים' היא שמורה מרהיבה וייחודית. היא פרושה על פני 2,500 דונמים של מרחבים ונופים יפיפיים ונטועים בה עצי ארץ ישראל העתיקה. במקום יש אפשרות לערוך סדנאות, סיורים ואירועים מיוחדים. לקבלת מידע מפורט גלשו ל-www.n-k.org.il או התקשרו ל-08-9770777.

איך מגיעים? נאות קדומים נמצאת אף היא על כביש 443, לפני הפנייה לתל חדיד.

צבים בנחל אלכסנדר
צבים בנחל אלכסנדראורי מאור "ארץ המעיינות"

נחל אלכסנדר

שפך נחל אלכסנדר הוא מקום שאין מצב שלא תבקרו בו! נחל אלכסנדר הוא אחד הנחלים המעטים במישור החוף שבו זורמים מים כל השנה. בנחל חיה אוכלוסייה של צב רך, זוחל החי במי הנחל. אורכו של הצב הרך מגיע עד 1.20 מטרים ומשקלו עד 50 ק"ג. סמוך לחורשת האקליפטוס בנחל מתנוססת חורבה עתיקה בשם חורבת סמרה. ייתכן שהיא היתה בית מכס, שבו שילמו מס משיטי רפסודות שהעבירו בנחל אלכסנדר סחורה ומוצרים חקלאיים לנמל שליד השפך. מצפון לחוף נמצאים שרידי מזח ישן, שנבנה בשנת 1938, בעת שלטון הבריטים בארץ ישראל, בתירוץ שהוא נחוץ לפריקת דשן לפרדסים שבסביבה. למעשה המזח הוקם כדי לסייע, מתחת לאפם של הבריטים, לאניות המעפילים לעגון בחוף. כיום המקום מתאים לפיקניקים ולטיולון קצר במעלה הנחל.

איך מגיעים? הכניסה לאזור המזרחי של הגן, היא ממחלף בית ינאי (כביש מס' 2). פונים במחלף לכיוון מכמורת. לאחר שחוצים את נחל אלכסנדר פונים מזרחה (ימינה בדרך העפר). הדרך עוברת מתחת לכביש חיפה–תל אביב (כביש מס' 4) ונכנסת למעמקי הגן הלאומי בצד נחל אלכסנדר.

הצטרפו עכשיו למגזין הנוער ''עולם קטן''