אלי אלאלוף
אלי אלאלוףצילום: מרים אלסטר, פלאש 90

דיון סוער התקיים היום (שני) בוועדת הבריאות של הכנסת בנושא הסדרת השימוש הרפואי בקנאביס בישראל.

במהלך הדיון נשמעו עדויות כואבות של חולים.

דנה בראון, חולת ניוון שרירים סיפרה בבכי "הטיפול בקנאביס גרם לי לרקוד בחתונתי. משרד הבריאות הפחית לי את המינון בלי להתייעץ איתי או עם הרופא שלי. שיחקו לי בבריאות ומצבי התדרדר''.

בן אבישחם, חולה בקרוהן העיד "רק בזכות הקנאביס טעמתי את טעם החופש, נרשמתי לאוניברסיטה והתחלתי לעסוק בספורט. השרה לשעבר גרמן וד"ר מיקי דור ממשרד הבריאות סייעו לי מאוד, אבל חיכיתי חצי שנה עד שהסכימו להעלות לי את המינון אחרי שמצבי התדרדר. אין לי כוח לעמוד על הרגליים".

בסיום דבריו ניגש אליו פעיל להסדרת השימוש בקנאביס, שלומי סנדק, ותחב לידיו סיגריה מגולגלת. "זה מה שמשרד הבריאות צריך לעשות", אמר סנדק. חברי הכנסת בראשם יו"ר הוועדה ח"כ אלי אלאלוף גינו נחרצות את התנהגותו של סנדק וכינו אותה "פרובוקציה מחוצפת". אלאלוף הבהיר כי לאור רגישות הדיון והדברים הכואבים הוא נמנע מלסלק את סנדק מהדיון.

המנכ"ל היוצא של משרד הבריאות פרופ' ארנון אפק אמר כי "משרד הבריאות מוכן לקיים קורסי הכשרה לרופאי משפחה לצורך המלצות לשימוש בקנאביס רפואי. ההתוויות התרחבו ויוסיפו להתרחב. ייתכן שיש מקום לשיפור ונפעל לתת מענה למקרים הכואבים. אולי לעשות יותר ועדות ערר. יש לנו תכנית סדורה, אבל יש עתירה שעומדת בבית המשפט העליון. שיעור הפונים לשימוש בקנאביס רפואי שמקבלים תשובה חיובית עומד בסיום תהליך הבירורים על 90%".

מנהל הסברה ורגולציה בחברת "תיקון עולם", ערן רייס, התפרץ וקרא לעבר אפק "זה שקר". ח"כ יעל גרמן נחלצה להגנתו: "לא אתן שיכנו את המנכ"ל היוצא והפרופסור שקרן". ח"כ ינון מגל השיב לה כי "זה שהוא מנכ"ל זה אומר שהוא לא משקר? בתקופה שלך כשרה סבלו בגללך ואנחנו רוצים לתקן את זה".

ח"כ מאיר כהן טען כי "כשגרמן נכנסה לתפקיד היו הרבה פחות אנשים שקיבלו קנאביס, ועבודתה תרמו לכך שיותר אנשים יקבלו. היו זהירים בלשונכם". ח"כ מגל השיב: "מתנצל אם פגעתי, אבל אנשים מטפסים על קירות ולא מצליחים להתמודד עם המערכת. משרד הבריאות לא מבצע את תפקידו. מה זה פה, סדום?".

ח"כ תמר זנדברג תיארה כי משרד הבריאות נמצא על פרשת דרכים, "האם הוא ממשיך לעצום עיניים ולתת להסדרת הקנאביס הרפואי לקרות מעצמה, תוך כדי ביורוקרטיה וחסימת ידע , או שיוצא לדרך רצויה של הסדרת הקנאביס כתרופה ככל התרופות. שיקול הדעת שבמתן הקנאביס אינו רפואי אלא מינהלתי וזה יוצר אינספור בעיות. הגיע הזמן לפתור את זה ולהביא מזור לחולים רבים".

יו"ר ההסתדרות הרפואית, ד"ר ליאוניד אידלמן, טען כי "לא הוכחה במחקרים יעילותו של הקנאביס ויש בה סיכונים. לרופאי המשפחה יש אמצעים יעילים הרבה יותר". ח"כ אילן גילאון שאל "מדוע לכל הרופאים מותר לתת תרופות אופיאטיות אבל לא קנאביס?". ח"כ גרמן: "זה בלתי אפשרי, כי אין כיום התוויה. בניגוד לכל המתלהמים כאן, אני דורשת את כבוד הרופאים".

יו"ר הוועדה ח"כ אלאלוף סיכם את הדיון: "בחודש אוקטובר נקיים ישיבת המשך בנושא ועד אז נעמיק ונלמד עוד בתחום. הסוגיה המרכזית היא מדוע רופא משפחה לא יכול לרשום קנאביס למטופליו ומדוע החומר לא נמצא בבתי מרקחת".