פינוי תוך שימוש באלימות רבה ובגז פלפל. הרס בתי דריינוף בבית-אל, אתמול (ד')
פינוי תוך שימוש באלימות רבה ובגז פלפל. הרס בתי דריינוף בבית-אל, אתמול (ד')צילום: אריה מינקוב

בליווי כוחות משטרה ומג"ב גדולים, הגיעו אתמול (רביעי) למערב היישוב בית-אל כלים כבדים ששכר המינהל האזרחי על מנת לבצע את הרס שני הבניינים שזכו לכינוי "בתי דריינוף". ההרס התחיל בעוד תושבים רבים מתגודדים סמוך למחסומים שהקימה המשטרה, במטרה לנסות ולפרוץ לאזור הבניינים.

ביצוע ההרס התאפשר לאחר שכוחות משטרה ומג"ב השתלטו באישון לילה, בלילה שבין יום שני לשלישי השבוע, על שני המבנים שהורה בג"ץ להרוס. ההשתלטות בוצעה בשעת לילה מאוחרת, כשעה בלבד לאחר שקבוצה גדולה של תושבים עזבה את המקום בעקבות הבטחות שההרס לא יבוצע באותו לילה. כוחות יס"מ ומג"ב ביצעו את ההשתלטות, תוך שהם עושים שימוש נרחב באלימות ובהתזת גז פלפל על כמאה הצעירים ששהו באותה עת בתוך הבתים.

מ', צעיר שהיה בין המתבצרים בתוך הבתים, תיאר את הדרך שבה בוצע הפינוי, תוך שימוש בכמויות גדולות של גז פלפל ובאלימות פיזית רבה: "אמרתי לשוטרים שאני לא רואה כלום ונשכבתי על הרצפה. ניסו לבעוט בי ולהזיז אותי. אחד השוטרים הקים אותי והכניס לי ברך בגב. אמרתי לו 'אסור לך להרביץ לי' ושאלתי אותו איך קוראים לו כי לא יכולתי לראות, אבל הוא לא השיב לי. שני שוטרים תפסו אותי, עיקמו לי את היד והוציאו אותי אל מחוץ למבנה, שם הועליתי על אחד האוטובוסים שלקחו את המעוכבים מהמקום".

לאחר ההשתלטות על הבניינים איבדו התושבים את האמון בהבטחות הדרג המדיני, ומאות תושבים הגיעו לאזור הבניינים. לאורך כל שעות היממה, מיום שני לפנות בוקר ועד יום רביעי בבוקר, הייתה באזור התגודדות מתמדת שלוותה בעימותים עם השוטרים מפעם לפעם. התושבים ניסו פעם אחר פעם לפרוץ למתחם, ובאחד הניסיונות הוכו על ידי השוטרים גם ראש המועצה שי אלון וחבר הכנסת אורן חזן.

העימותים, חלקם אלימים, נמשכו אל תוך השעות הקטנות של הלילה, כאשר במקום נשארים לאורך השעות מאות רבות של תושבי בית-אל, מבוגרים ונוער, לצד מפגינים נוספים שבאו מבחוץ.

השופטים מתעקשים

בשעות הבוקר של יום רביעי קיבלו שופטי בג"ץ את ההחלטה הסופית על ההרס. בהחלטה שאורכה עשרה עמודים דחו שלושת השופטים, נשיאת העליון מרים נאור, השופטת אסתר חיות והשופט סלים ג'ובראן, על הסף את העתירה שהוגשה להם יממה קודם לכן. בעתירה טענה החברה שבנתה את הבניינים, כי העובדה שתוכנית המתאר לשטח שעליו בנויים הבניינים אושרה וניתן תיאורטית להוציא לבניינים היתר בנייה, מצדיקה את עיכובו המיידי של ההרס ובהמשך את ביטולה הסופי של ההחלטה על ההרס.

באופן שאיננו מצוי בדרך כלל בעתירות מסוג זה, הצטרפה המדינה כמעט לכל טענותיה של החברה הקבלנית. בתשובה שהוגשה על ידי הפרקליטות, התבקשו השופטים לקבל את הבקשה לצו ביניים ובהמשך את העתירה עצמה. בתשובתה קבעה המדינה כי פסקי הדין הקודמים שניתנו בנוגע לבניינים הסתמכו על תשתית עובדתית שהשתנתה שינוי מהותי. בפרקליטות הוסיפו כי עקרון "סופיות הדיון" ו"מעשה בית דין" הם עקרונות בעלי משקל פחות ככל שמדובר במשפט המנהלי, ועל כן במקרה כמו הנוכחי, שבו חל שינוי נסיבות מהותי, יש לסטות מהם.

השופטים דחו את כל הטענות, והבהירו כי הם מצפים מהמדינה לבצע את ההרס עד התאריך שנקצב לכך בפסק הדין בעתירה הקודמת שהגישה החברה. בפסק דינה קבעה נשיאת בית המשפט העליון מרים נאור: "בפסק הדין בעניין קאסם נקבע מפורשות כי אין מקום לאפשר את מיצוי הליכי התכנון של המבנים הקיימים וכי דינם להיהרס. פעולותיה של העותרת שנועדו לשנות מתוצאת פסק הדין וכן האצת הליכי התכנון במסגרת הדחייה שניתנה לפנים משורת הדין עד יום י"ד באב התשע"ה, אינן מצדיקות לסטות מכלל סופיות הדיון".

"העתירה הנוכחית אינה מחדשת דבר שיש לו משמעות משפטית לעומת העתירה השנייה שנדחתה אך לאחרונה, ודינה להידחות על הסף. ממילא נדחות גם הבקשות לעיכוב ביצוע ולצו ביניים", הוסיפה נאור.

ההחלטה עוררה זעם רב בבית-אל. ראש ישיבת בית-אל, הרב זלמן ברוך מלמד, תקף בעקבות ההחלטה את אנשי מפלגת הבית היהודי: "הבית היהודי עד עכשיו רק משלם מס שפתיים. עד עכשיו לא התקיים שום דבר ממה שהם דיברו והבטיחו, ואם הבית היהודי חושב שוב רק להמשיך לדבר ולדבר אנחנו מאוד מאוכזבים ממנו. נצטרך לשקול את הקשר שלנו עם הבית היהודי".

לדברי הרב מלמד, על המפלגה "לנתק מגע עם הקואליציה, לא להפיל אותה אבל לנתק מגע עד קיום ההבטחות בפועל. לא הבטחות חדשות, אלא עד קיום הבטחות בפועל. הובטחו כאן 300 יחידות דיור, הובטח שינוי בכל ההתייחסות להריסת הבתים, אבל שום דבר לא מתקיים בפועל. הכול נשאר בגדר הבטחות. אני לא חושב שהבית היהודי יכול להסכים להמשיך ולעבור לסדר היום ולהמשיך להצהיר הצהרות על שעכשיו יבנו ועכשיו יבנו. אין לזה שום משמעות. מה בנט מצהיר? במקום להצהיר דבר מעט ועשה הרבה, אנחנו רוצים לראות תוצאות. אני לא רואה תוצאות, לא מבנט ולא מאחרים. כל חבר כנסת מהבית היהודי מצהיר הצהרות... מיותר להצהיר הצהרות. צריך לנתק מגע עד למימוש ההבטחות, עד להפסקת ההקפאה הבלתי אפשרית הזאת בבית אל ובכל יהודה ושומרון".

סער על נתניהו: "בדיחה"

בעקבות החלטת בג"ץ הציבו השרים אורי אריאל ונפתלי בנט אולטימטום ודרשו לאשר באופן מיידי בניית 300 יחידות דיור בבית-אל. בהתייעצות שהתקיימה בלשכת ראש הממשלה אושרה בנייתן המיידית של 300 יחידות דיור ביישוב, אולם מדובר באלו שבנייתן הובטחה כבר לפני כשלוש שנים על ידי ממשלת ישראל, בעקבות העתקת המבנים מגבעת האולפנה. נתניהו גם אישר לשווק 91 יחידות דיור בפסגת זאב, ולתכנן בניית מאות יחידות דיור ברמות, בגילה ובהר חומה.

בבית היהודי הביעו שביעות רצון מהמהלך. מי שביקר אותו הוא השר לשעבר גדעון סער. "תשמעו בדיחה", כתב ברשת החברתית, "למעלה מ‑800 אלף תושבי ירושלים התבשרו זה עתה ש'יופשרו' לתכנון (!) 400 יחידות דיור מפוזרות בארבע שכונות בעקבות בית-אל. הללויה".

במהלך הימים האחרונים נמתחה ביקורת חריפה במערכת הפוליטית, בעיקר מימין, על העיתוי שבו בחר שר הביטחון משה יעלון לעורר את המהומה בבתי דריינוף. הביקורת לא הגיעה רק ממפלגת הבית היהודי, אלא גם מתוך הליכוד, והדבר התבטא במצעד השרים שהגיעו בזה אחר זה לבית אל והבהירו שאין דעתם נוחה מהמהלך של שר הביטחון.

השר יריב לוין אמר כי "מדובר במשבר אמיתי ואני מאוד מקווה שהוא ייפתר לטובה. מערכת המשפט מוטה, עושה איפה ואיפה ונוקטת באכיפה סלקטיבית. כאשר מדובר בבנייה יהודית יש דווקנות משפטית שאין לה מקום". הוא גם טען שהחלטתו של השר יעלון לפעול בנושא הייתה שגויה.

יעלון ענה למבקריו הרבים וטען כי הם פוגעים ביכולתו לפעול בשטח כפי שמצופה ממנו. "אני מצפה משרים בממשלה ומנבחרי ציבור לגבות באופן חד-משמעי את שלטון החוק, ולא לעודד הפרה של החוק ועימות עם כוחות הביטחון", טען השר.

התגובות בימין להחלטת בג"ץ היו חריפות. השר נפתלי בנט הבהיר כי "זוהי פסיקה מצערת של בג"ץ, אשר החליט להתעלם מעמדת המדינה כפי שהוגשה אתמול על פי דרישת הבית היהודי. פסיקת בג"ץ תביא בעקבותיה לתנופת בנייה בכל רחבי ההתיישבות, מטרתם לא תושג, ההפך. מרגע שהתקבלה ההחלטה, אני אומר באופן ברור: מחאה כן, אלימות - לעולם לא".

יו"ר ישראל ביתנו, ח"כ אביגדור ליברמן, אמר כי נתניהו ויעלון אינם ראויים להנהיג את המדינה. "החלטת בג״צ על הריסת הבתים בבית-אל שמה חותמת סופית על ההתנהלות הכושלת של ראש הממשלה ושר הביטחון, שאו שעסקו בהטעיה ובהפרת סיכומים, כפי שהאשימה שרת המשפטים איילת שקד את השר יעלון, או שהם פשוט שלומיאלים שאינם יודעים לשלוט ולנהל כראוי. בכל מקרה, נתניהו ויעלון אינם ראויים להנהיג את המדינה".

יוגב תחת מתקפה

התגובה החריפה ביותר במערכת הפוליטית להחלטת בג"ץ הייתה של ח"כ מוטי יוגב מהבית היהודי, שטען כי "על בג"ץ צריך להרים כף של טרקטור D9 ואנחנו כמערכת מחוקקת נדאג לרסן את השלטון המשפטי במדינה ואת הזנב שמכשכש בכלב".

דבריו של יוגב זכו לגינויים מקיר לקיר במערכת הפוליטית. השר גלעד ארדן הבהיר כי "אמירות כמו של ח"כ יוגב אין להן מקום ואני מגנה אותן. יש אנשים שעלולים לפרש אותן כלגיטימציה לאלימות כלפי שופטים או שוטרים. מי שלא יגבה החלטות של בית המשפט יוביל אותנו לאנרכיה וזה לא יכול לדור בכפיפה אחת עם נאמנות למדינה. כולנו צריכים לגנות התבטאויות כמו ההתבטאות של ח"כ מוטי יוגב".

יו"ר סיעת המחנה הציוני, ח"כ מרב מיכאלי, הגיבה אף היא לדברי ח"כ יוגב ואמרה כי "מוטי יוגב לא ראוי להיות נבחר ציבור בישראל. מי שקורא לעלות על בית המשפט העליון עם דחפורים, צריך להיות מושעה לאלתר מכל תפקידיו ולעמוד לדין על הסתה חמורה. זה מה שקורה כשזאת רוח המפקד, כששרת המשפטים קוראת ליועצת משפטית לשיחת נזיפה על מילוי תפקידה, וכשראש הממשלה מסית באופן קבוע. בלי דחפורים, נתניהו ובני טיפוחיו מחריבים את מדינת ישראל".