במכון ון ליר בירושלים יתקיים בעוד כשבועיים ערב דיון לכבוד הספר "השואה והנכבה - זיכרון, זהות ושותפות יהודית ערבית" בהוצאת הקיבוץ המאוחד.
בדברי ההסבר על הספר המופיעים בהזמנה ליום העיון מוסבר כי הספר מציע "לחשוב על דרכים לזכור את השואה והנכבה יחד ולדון בהן במשותף בהקשר הישראלי, ולבחון את תנאי האפשרות לחשיבה משותפת כזאת – לא משום שאלו אירועים זהים או אף דומים זה לזה, אלא משום ששניהם אירועים טראומטיים, מכונני זהות. הן הנכבה והן השואה עיצבו את גורלם ואת זהותם של שני העמים, אם כי כמובן בצורות שונות לחלוטין".
בהמשך ההסבר על הספר נכתב כי "בספר מכונסים מאמרים ומסות פרי עטם של חוקרים וחוקרות, סופרים והוגים יהודים ופלסטינים, אשר מבקשים להתמודד עם סוגיה זו. המאמרים אינם עשויים מעור אחד: מהם המחייבים את העיסוק המשותף בשני האירועים ורואים בו פתח לפיוס ולהשלמה, ומהם השוללים אפשרות זו מכול וכול. בתוך כך מתקבל פסיפס עמדות יחיד מסוגו, שמטרתו לאתגר את החשיבה המקובלת על הזיכרונות הטראומטיים של שני העמים".
בעקבות הוצאת הספר על ידי הוצאת הקיבוץ המאוחד, שיגרה היום (שני) תנועת "אם תרצו" מכתב למנכ"ל הוצאת הקיבוץ המאוחד פרופ' עוזי שביט בו היא דורשת את ביטול השתתפות ההוצאה לאור בספר, "בעיננו מדובר לחלוטין בהשוואה ואף מבזה את זכר ניצולי ונספי השואה ברמה בלתי נתפסת. עצם אזכור שואת יהודי אירופה בה נשרפו למוות, נורו ונקברו חיים מיליוני יהודים- נשים, זקנים וטף על לא עוול בכפם, לצד תבוסת צבאות ערב במלחמת העצמאות המכונה בפי אויבי ישראל "נכבה" (אסון) כאילו שניהם אסונות דומים היא לא אלא בושה וכלימה. זלזול ופגיעה בניצולי השואה, עלבון לאינטליגנציה וחרפה למוסר האנושי".
"אנו תוהים מר עוזי שביט כיצד הסכמת, בתור מנכ"ל הוצאת ספרים המתגאה באתר הבית שלה בעברה 'כבית ההוצאה של תנועת הקיבוץ הארצי השומר הצעיר', להזכירך תנועתם של לוחמי הגטאות מרדכי אנילביץ', צביה לובטקין, אבא קובנר ואחרים, לקחת חלק בפרסום ספר המעמיד את השואה הנוראה באותו הגובה של תבוסת הערבים במלחמת העצמאות?! איזו בושה לדורות", הוסיפו ב'אם תרצו'.
פניה דומה העבירו אנשי "אם תרצו" למכון ון ליר, בקריאה שלא לקיים את ערב העיון.
אולם, פרופ' גבריאל מוצקין, ראש המכון, דחה את הפניה. "ערב העיון מוקדש לספר שראה אור בהוצאת הספרים של מכון ון ליר בשיתוף עם הקיבוץ המאוחד ושמציע לחשוב על שני האירועים הללו יחד. הספר מטעים שניסיון זה אינו מבוסס על דמיון או זהות בין שני האירועים, עניין שעורכי הספר שבים ומדגישים פעמים רבות ואף אתה ציטטת אותו במכתבך, אלא משום שהם מתפקדים כשני אירועים קטסטרופליים מכונני זהות של שני העמים".
"לדעתנו זו הצעה שמן הראוי לדון בה בהקשר הישראלי, משום שהיא יכולה לגרום לפלסטינים להבין טוב יותר את עמדתם של היהודים ואת ההיסטוריה שלהם ולהפך", מוסיף מוצקין.
מוצקין מציין, "אין אנו חולקים על זכותך להתנגד לדיון מהסוג הזה ואף להזדעזע ממנו, אולם אנו נחרדים מהמחשבה שעלינו להגביל את מסגרת הדיון הציבורי בשל כך. בערב העיון ייוחד זמן להשתתפות הקהל. אנו מזמינים אותך לקרוא את הספר, לבוא לערב העיון ולהעלות את טיעוניך בצורה מכובדת ובהתאם לכללים המקובלים בדיון ציבורי פתוח, שהוא נשמת אפה של חברה דמוקרטית ופתוחה, תוססת ומתפקדת".