שר הביטחון משה (בוגי) יעלון שביקר הערב (ראשון) עם ראש הממשלה ושר התחבורה בערבה, התייחס לקריאת האופוזיציה לקלוט פליטים סורים בישראל.
"אנחנו רואים בימים הללו את הפליטים שמציפים את אירופה. זה עלול היה גם לקרות לנו אם לא היינו נוהגים נכון. קודם כל המהלך שהוביל ראש הממשלה עוד לפני שתי ממשלות, בהקמת המכשול במערכת בגבול המערבי, שם יש גם מבקשי עבודה, אבל גם טרור והברחות היו מכים בנו", אמר יעלון.
לדבריו, ישראל חיזקה את מכשול הגבול גם ברמת הגולן, כדי להימנע מהגעת פליטים לישראל. שר הביטחון סיפר כי "בחרנו לסייע המוניטארית לכפרים שמעבר לגדר, גם לטפל בפצועים, למעלה מ-1,000 פצועים, זו תרומתנו למשבר ההומניטארי שם, ופה בערבה בעצם נותרה החוליה החלשה במה שקשור לגדרות שלנו.
יעלון רמז למצב היחסים עם ירדן על רקע הקמת הגדר בגבול בין ישראל למדינה. "אנחנו בתחילת הדרך, מתוך הנחה שגדר גבוהה עושה שכנים טובים ואני מקווה שכך זה ימשיך להיות, כי באמת השכנות היא שכנות טובה. יש אפשרות שמבקשי העבודה או גורמי טרור כאלה ואחרים ינסו להגיע אלינו למרות ששני הצדדים מתאמצים, ולכן טוב שיהיה מכשול שהוא גם מערכת עם אמצעים, שיסייע לנו לבצע את הפעילות הזו באופן יותר יעיל ומועיל.
"אני בהחלט מברך על היום הזה שבו אנחנו מתחילים לעבוד, מתוך הנחה שהמכשול הגדול הזה יאפשר חיים יותר בטוחים ושלווים גם לתושבי העיר אילת וגם לתושבי הערבה", דברי שר הביטחון.
כעמור, יעלון סייר בדרום עם ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר התחבורה ישראל כץ, כדי לצפות מקרוב בתחילת העבודות להקמת 30 ק"מ של גדר ביטחון בגבול ישראל-ירדן, בין אילת לחולות סמר (צפונית לתמנע).
"אנחנו מתחילים היום בבני גדר הביטחון בגבולנו המזרחי כהמשך לגדרות הביטחון שבנינו בגבול מצרים ומה שהתחבר בסופו של דבר לגדר הביטחון שבנינו ברמת הגולן", אמר נתניהו. "אנחנו רואים היום מה קורה למדינות שאיבדו שליטה על גבולותיהן".
"השילוב של טרור אכזרי מאוד ומתפשט בגבולותינו של מסתנני עבודה ומבריחים וגם של אבדן שליטה אל מול טרגדיה אנושית שמתרחשת שלושים ושישים מעלות – אומר שאנו חייבים להחזיר, להבטיח את השליטה של ישראל בגבולותיה, כמעט 360 מעלות כי יש לנו כמובן גבול ימי", הדגיש.
"המאמץ הזה יתקדם, אני מקווה לא רק בלוח הזמנים שאמרתם לי, כשנה וכמה וחודשים, להשלמת המקטע שדיברנו עליו. אתם יודעים שאנו רוצים לראות תוצאות מעבר לכך. איננו יודעים מה ילד יום. אנו יודעים כי ככל שנקדים נוכל לשכפל את ההצלחה היתירה שלנו בגבול מצרים".
צילום: באדיבות מואב ורדי, חדשות 10
נתניהו הזכיר את בניית הגדר בגבול מצרים, שעצרה את ההסתננות הבלתי חוקית למדינת ישראל. "זה הישג שכמעט שום מדינה מערבית ועוד מעט שום מדינה בכלל לא יכולה להתברך בו. ישראל התברכה בו ואני נחוש להמשיך בו ולהבטיח שישראל שולטת בגבולותיה.
"אין זה אומר שאיננו מתייחסים בכובד ראש ואמפטיה לטרגדיה האנושית סביבנו. ישראל הייתה המדינה הראשונה שנתנה סיוע הומניטרי שנתנה סיוע לנפגעי המלחמות בסוריה. ישראל גם מגישה סיוע נרחב למדינות באפריקה, דבר שאנו מתכוונים להגדיל אותו בעזרת מדינות נוספות כדי לטפל במשבר במדינות המקור. אבל ישראל היא מדינה קטנה מאוד. אין לנו עומק, לא גיאוגרפי ולא דמוגרפי, ואנו חייבים לשלוט בגבולותינו".
ראש הממשלה נשמע תקיף במיוחד והבהיר כי כבר בעוד שלושה חודשים הוא יגיע לראות את תחילת הגדר. "בדיוק בעוד שלשה חודשים אני אהיה פה. אם אתה רוצה להקדים אני מוכן, אבל לא יאוחר מזה. זה רגע בעל חשיבות מירבית למדינת ישראל, לעתיד הנגב ולאילת".
על-פי החלטת הממשלה, אורכו של המקטע שייבנה הינו כ-30 ק"מ, מאילת ועד לחולות סמר. עבודות ההקמה בהיקף של כ-300 מיליון ש''ח יימשכו כשנה, מתקציב ייעודי שהעבירה הממשלה למשרד הביטחון. העבודות מתחילות בזמן שיא, פחות משבוע לאחר העברת התקציב.
המכשול שיוקם יכלול גדר מתקדמת, שתתבסס על מודל הגדר שהוקמה בגבול מצרים וברמת הגולן, כבישי מערכת, מגדלי תצפית, חמ"לים ואמצעים מתקדמים נוספים. העבודות יכללו גם הקמת מיגון ייחודי באזור שדה התעופה 'אילן רמון', המוקם בימים אלה סמוך לתמנע.
בתכנון הפרויקט ניתן משקל רב לתוואי השטח הייחודי של הערבה ולמזעור הפגיעה בנוף, בתאום עם גורמי הגנת הסביבה. בין השאר פותחו פתרונות הידרולוגיים, שיאפשרו את הקמת המכשול בתוואי נחל הערבה, מעברי מים רבים לחיזוק עמידות המכשול, מעברים אקולוגיים לבעלי חיים, וכן פתרונות למניעת קורוזיה, בשל הקרבה לים.