ראש העיר ירושלים מר ניר ברקת
ראש העיר ירושלים מר ניר ברקתצילום: פלאש 90

סדרת הפיגועים שגבתה את חייהם של חמישה אזרחים יהודים וגרמה לפציעתם של רבים אחרים, ערערה את תחושת הביטחון של התושבים וחייבה את ראש העיר להתמודד עם המצב.

בריאיון לעיתון 'בשבע', מאמץ ברקת את העמדה שמציג גם ראש הממשלה נתניהו, לפיה גל הטרור הנוכחי מונע מהסתה. "מה שהניע את גל הפיגועים הוא ההסתה הפרועה שבאה הן מצד הרשות הפלשתינית והן מצד ארגוני הטרור.

ההסתה הזאת הועצמה מאוד ברשתות החברתיות, שהגבירו את עוצמתה. גל הטרור הנוכחי מאופיין באנשים מוסתים שנוטלים לידיהם יוזמה ויוצאים לבצע פיגועים".

מה חלקו של הר הבית בעניין?

"כשאני מסתובב בשכונות הערביות של העיר ומשוחח עם התושבים, אני בהחלט שומע מהם שמספרים להם שמדינת ישראל רוצה לפגוע במסגדים שבהר הבית. ככה מספרים להם והמציאות היא שהם מאמינים לשקרים הללו".

ומה לדעתך באמת צריך לעשות בהר הבית?

"אני תומך בעמדה שמציגות ממשלות ישראל כבר שנים רבות, של שמירה על סטטוס-קוו בהר, ולא לאפשר למתיחות שסביב ההר להפוך למלחמת דת. לזה הממשלה הנוכחית מחויבת, וזה גם מה שלדעתי נכון לעשות. צריך לא לאפשר למוסלמים, למורביטאת ולמוראביטון, לגרש יהודים מהר הבית. צריך להילחם בפרובוקטורים בצד הערבי ולהבטיח שיהודים יוכלו לעלות להר. מצד שני, צריך לשמור על הכללים שלפיהם יהודים לא מתפללים בהר הבית".

כשברקת מתייחס לשאלה הדתית של העלייה להר, הוא בוחר להתנסח בזהירות: "אני מודע לזה שרוב מוחלט של רבני ישראל סבורים שמבחינה דתית אסור לעלות להר הבית, אבל אני סבור שמבחינה לאומית צריך לעמוד על זכותם של יהודים לעלות להר".

איך אתה מתרשם מהדרך שבה כוחות הביטחון מתמודדים עם המצב, והדרך שבה הממשלה מנווטת את ההתמודדות הזאת?

"אני בהחלט חושב שהצעדים שנוקטת הממשלה הם צעדים נכונים. כוחות הביטחון מאמצים מודלים חדשים של פעולה, תגבור מסיבי של הכוחות, פריסה רחבה, שילוב של אמצעים מתקדמים ובמקביל גם החמרה בענישה. לפעמים יש לי הערות, וכשיש לי הערות אני מוצא את הדרך לומר אותן, הן בישיבות הקבינט שאני מוזמן אליהן, הן מול המשרד לביטחון הפנים והן מול מפקדי המשטרה".

לראש עיר אין חיילים ושוטרים תחת פיקודו. מה חלקך בהתמודדות עם המצב?

"המערכת העירונית היא זו שחיה את התושבים ואת האתגרים בשטח. אני רואה שותפות אמיצה בינינו ובין כוחות הביטחון. יש אמון מלא ושיתוף פעולה הן בהעלאת הרעיונות והן במימוש שלהם בשטח. כראש עיר אני אמנם לא המפקד של הכוחות, אבל יש לי השפעה לא מבוטלת על הדרך שבה הדברים מתנהלים".

ברקת מציין כי הרקע הביטחוני שלו, לצד היכרותו המעמיקה עם העיר, מביאים לכך שדבריו נשמעים הן בדרגים הגבוהים והן בדרגי השטח. "אני מבין את האתגרים העירוניים ומביא אותם בפני הדרגים המחליטים, ראש הממשלה וגורמי הביטחון, יחד עם המלצות לפתרונות, ודרך זה יש לי את היכולת להשפיע. כשצריך אני גם מתעמת עם מי שצריך, וזה בסדר, במידה רבה גם מצפים ממני שאדע לעשות זאת".

דווח שאתה הוא זה שיזם את הצבת הבטונדות בין ג'בל מוכבר לשכונת ארמון הנציב.

"לא היה ולא נברא. בכל פורום שאני משתתף בו אני מביע התנגדות להצבתן של חומות בלב העיר. לגופו של עניין, אנחנו עובדים בשיתוף פעולה עם המשטרה על שדרוג ההגנה בנקודות רגישות, ובין היתר הצבה של מכשולים טקטיים בנקודות מסוימות. מכשול כזה יוצב למשל באזור של צוקי עיסאוויה. גם בג'בל מוכבר ייתכן שיהיה צורך לשים מכשול טקטי בנקודות מסוימות. הבטונדות שהוצבו, הוצבו כדיגמיות לדיון. איש לא דיווח לי לפני כן, ואם אני מבין נכון גם השר לביטחון הפנים לא ידע על הכוונה להציב אותן. בכל מקרה לא מדובר בחומה, לא הייתה חומה ולא תהיה חומה בלב העיר".

ייתכן שהמהומות הנוכחיות מראות שאי אפשר לנהל את ירושלים כעיר אחת, שבה חיים זה לצד זה יהודים וערבים בדו-קיום?

"אני לא מקבל את זה. כמי שחי את העיר, אין תחליף בשום תרחיש לאחדות העיר. האתגר הוא פיתוח העיר ביחד. המגזר הערבי מעורב בחייה של העיר במגוון תחומים - בבתי חולים, בתחבורה, בעסקים ובמקומות רבים אחרים. הכול שלוב זה בזה ואין לשילוב הזה תחליף".

איך צריך לטפל בשכונות מזרח העיר, שהפכו למרכז להתפרעויות ולטרור?

"בסופו של דבר, המשימה שלנו היא להגן על היהודים. במקומות שהם לא בעייתיים ויש הנהגה מקומית אחראית שיודעת להרגיע את המצב, אפשר וצריך להקל על התושבים. בשכונות ובאזורים בעייתיים, שמהם יוצאים הפרות סדר ופיגועים, נצטרך להקשיח את היחס לכלל האוכלוסייה. אם חיי יהודים נמצאים בסכנה אנחנו נפעל בכוח להגן עליהם, גם אם המשמעות היא כתרים ופעולות נוספות של כוחות הביטחון, שמכבידות מאוד על החיים של התושבים הערבים".