ניסו לעזור לפלשתינים. ונצואלה
ניסו לעזור לפלשתינים. ונצואלהצילום: עיסאם רימאווי. פלאש 90

שלטונות וונצואלה הורו על סילוקם של אלף סטודנטים שקיבלו מלגת לימודי רפואה מהממשל המקומי אך בחרו לעשות בכספים שימוש אחר.

ראשיתה של הפרשה לפני למעלה משנה, בימי שלטון הוגו צ'אבס שראה בעצמו ידיד ותמך לפלשתינים ומגמותיהם. בירור שעשתה ממשלתו העלה כי הפלשתינים נזקקים לשירות הרפואה הישראליים בין השאר משום שאין די רופאים מומחים ברשות הפלשתינית.

כמחווה של רצון טוב ובעיקר כדי להוכיח את ידידותו לפלשתינים הכריז צ'אבס על אלף מלגות לימודים שיינתנו לאלף צעירים פלשתיניים שיבואו ללמוד לימודי רפואה בארצו.

ההזמנה שהתקבלה ברשות הפלשתינית בברכה רבה הובילה לעימות וחיכוך מסויים בין הפלגים ברש"פ. תנועות הפתח' והחמאס התקוטטו ביניהם בדבר המכסות, איך תהיה חלוקת הזכאות למלגות, אך לאחר שורת ויכוחים הסכם בין הצדדים ונקבע כמה סטודנטים ייצאו משורות הפתח' וכמה משורות החמאס.

בנתיים הספיק צ'אבס לסיים את חייו אך לפני כשנה הגיעה החלטתו לידי יישום ואלף הסטודנטים הפלשתיניים הגיעו לוונצואלה, שם התקבלו בטקס רב רושם, פרחים ודגלים ליוו את כניסתם למדינה ואנשי הממשל דאגו להכווין אותם בצעדיהם הראשונים שם.

הטעות הקריטית שעשה הממשל בוונצואלה היה מתן המלגות וסכומי סיוע נוספים בכסף מזומן לכל אחד ואחד מהסטודנטים, ככל הנראה על מנת שיוכלו לכלכל את חייהם במדינה באופן עצמאי. זמן קצר לאחר הגעתם לוונצואלה החלו הסטודנטים המיועדים במסכת בזבוזים של כספי המלגה. חלקם "השקיעו" את הכסף באתרי הבילוי בוונצואלה וחלקם החלו לנסות את מזלם בעולם המסחר, השקיעו כספים ברכישת סחורה אותה ניסו למכור בתקווה לעתיד כלכלי טוב יותר.

התלונות על התנהגותם של הסטודנטים הפלשתיניים החלו להצטבר במהירות. רבים מהם בחרו לנצל את הכספים לרהבתנות הרחק מחוץ לקמפוס. רבים מהם נתפסו גם כמטרידים את בנות וונצואלה אותן פגשו במרכזי הערים ומעט הסטודנטים שבכל זאת נותרו באוניברסיטה עשו זאת בדרכם שלהם. אל אולמות הלימוד הם הגיעו כשהם עטויים בגלביות ולאחר שעות ארוכות של רביצה סביב הנרגילה.

לאחר הצטברות התלונות החליטה ממשלת וונצואלה בחודשים האחרונים להורות על סילוקם של אלף הסטודנטים הפלשתיניים מגבולותיה. בשורת הגירוש התקבלה באכזבה קשה אצל הסטודנטים שאיכזבו ואת זעמם הביעו בין השאר גם בהפגנה בה תבעו לבטל את רוע הגזירה ואולם מקבלי ההחלטות היו נחושים ואלף הפלשתינים שאמורים היו להיות עתודת הרפואה של הרש"פ סולקו לפני שבועות אחדים מוונצואלה.

על דבר הפרשה שלא זכתה לסיקור באמצעי התקשורת דיווחה השדולה היהודית באירופה בניוז לייטר שהיא מפיצה בקרב גורמים שונים בעולם.