נתניהו באזכרה לבן גוריון
נתניהו באזכרה לבן גוריוןצילום: קובי גדעון / לע"מ

בשדה בוקר שבנגב נערך היום (רביעי) טקס האזכרה השנתי לראש הממשלה הראשון דוד בן גוריון ורעייתו פולה, במעמד נשיא המדינה ראובן ריבלין, ראש הממשלה בנימין נתניהו, הנשיא לשעבר שמעון פרס ואישי ציבור נוספים.

בפתח דבריו של ראש הממשלה, הוא מתח ביקורת על יו"ר האופוזיציה הרצוג שתקף בימים האחרונים את הממשלה על שלא שולחת נציגות לטקס האזכרה. "לא באנו הנה כפותי ידיים אלא שלובי זרועות כדי להנציח את זכרו של ראש הממשלה הראשון. גם אם ניאבק בכנסת ביום התקציב, אנחנו מאוחדים פה ברגע זה, לפחות ברגע הזה, לא ברגעים אחרים", אמר נתניהו להרצוג.

בנאום עצמו אמר נתניהו כי "אלו הם ימים גורליים לעולם החופשי שמתמודד עם איומים חריפים על שלומו ועל ערכיו". לדבריו ''ישראל היא חלק אינטגרלי מהעולם החופשי. במובנים רבים אנחנו משמשים כחלוץ לפני המחנה במלחמה בטרור. הטרור שוטף ארצות ויבשות. הברבריות של האיסלאם הקיצוני חוצה גבולות, במובן הגיאוגרפי והמוסרי כאחד.

''חשוב לקרוא לתופעה הזו בשמה בלי להסתתר מאחורי מתרס של תקינות פוליטית", הדגיש ראש הממשלה, ''האיסלאם הקיצוני זהו הגורם שמחולל את הזוועות. קנאי האיסלאם זורעים מוות בכל מקום שאליו ידם מגעת. מבחינתם כולנו מטרה לשעבוד או להשמדה - ילדים, מבוגרים, נשים, גברים, אזרחים, חיילים.

''כך עושה דאעש שמוביל את הפלג הסוני של האיסלאם הקיצוני, וכך עושים שליחיה של איראן שמובילה את הפלג השיעי של האיסלאם הקיצוני - החיזבאללה, החמאס, הג'יהאד האיסלאמי''.

נתניהו אמר כי כמו בן גוריון, גם הוא רוצה בשלום, ''אבל כשהברירה שלנו היא בין לחיות על חרבנו לבין לחיות כשחרב איסלאמיסטית מופנית על צווארנו, אנחנו בוחרים באפשרות הראשונה".

הוא התייחס להוצאת הפלג הצפוני של התנועה האיסלאמית אל מחוץ לחוק. ''מי שמסית לאלימות, מי שחותר תחת המדינה כדי להקים במקומה ח'ליפות איסלאמית, לא יכול לרחוץ בניקיון כפיו. דמוקרטיה חייבת להתגונן בפני מבקשי נפשה. לא ניתן לגורמים קיצוניים לקעקע את ריבונותנו ולחתור תחת מדינתנו.

''אנחנו נאבקים לא רק במסיתים, אנחנו נלחמים גם במחבלים עצמם, כפי שעשה בן גוריון בפעולות התגמול וגם בהזדמנויות אחרות", הבהיר נתניהו.

נתניהו בתום האזכרה צילום: קובי גדעון / לע"מ

לדבריו, מאז החל גל הטרור הנוכחי לפני כחודש וחצי, 96 מחבלים פלסטינים ביצעו 84 פיגועים, מתוכם נהרגו או נעצרו 89 מחבלים. ''כמעט כולם. איננו מהססים להיכנס לשכונות, לכפרים ולערים שבהם הם מסתתרים. אין לאפשר חסינות למחבלים, ובאותה מידה אין לתת הצדקה למעשיהם''.

בעניין הזה, הוסיף נתניהו: ''כדאי שנפסיק להאשים את עצמנו - לא הקורבנות אשמים, המרצחים אשמים. ידנו מושטת לשלום, אבל היד הזאת לא צריכה להחזיק שוט של הלקאה עצמית''.

ראש הממשלה התייחס גם למתקפת הטרור בפריז ולהשתלטות האיסלאם על מדינות אירופה. ''האיסלאם הקיצוני מכריז בפומבי על כוונתו להחריב את אירופה, 'ממלכת הצלבנים' הוא קורא לה, ולהשליט על חורבותיה ח'ליפות איסלאמית, ויש באירופה מי שמאשים את היהודים או קושר את זה ליהודים. אותו ליקוי מאורות הוביל בשבוע שעבר את האיחוד האירופי להחלטה המבישה על סימון מוצרים ישראליים.

''במקום להילחם במה שקורה באירופה, או בסוריה או באיראן, יש מי שבאיחוד האירופי מחליט להתגולל על מדינת היהודים ולהתעלם ממאתיים סכסוכים טריטוריאליים אחרים ברחבי העולם. וזה קורה באירופה שעל אדמתה סימנו עסקים של יהודים רק לפני שמונה עשורים.

נתניהו הבהיר, ''לשמחתי יש גם קולות אחרים באירופה, ובוודאי שיש קולות שונים בתכלית בארצות הברית שהידידות איתה איתנה, נשארה איתנה ותתעצם עד יותר, וגם קולות אחרים במדינות אחרות''.

נשיא המדינה ראובן ריבלין אמר בנאומו כי "בעיצומה של מתקפת דמים ההולכת ונמשכת, וכנגד שטף של טרור רצחני אשר שם לו למטרה את אזרחי ישראל ואזרחי העולם החפים מפשע. את הטרור והשכול הכיר בן גוריון מקרוב. שדה בוקר עצמו היה מקום שסבל ממתקפות טרור. הוא ניסח את דוקטרינת הלחימה של צה"ל. לצד תבונת הכוח, ידע בן גוריון גם לנהוג כמדינאי. הוא הניח את תשתיות הברית עם המערב וחתר לבריתות אזוריות ואחרות בזירה הבינלאומית. 

"בנחישות ובחזון הגה הזקן את הממלכתיות ככלי לחישולה של האומה", הוסיף ריבלין, "מי שמביט היום ברחבי המזרח התיכון, מבין את החשש האמיתי של בן גוריון. מסביבנו אנו רואים מדינות ללא עם, ללא אומה, מדינות הקורסות אל תוך עצמן, מדינות מתפוררות, חסרות זהות מכוננת, נעדרות אתוס ושפה משותפת. עלינו להודות לממלכתיות שבנתה אומה ולא רק מדינה".