מתכננים פרוייקטים משותפים. ראש מועצת שומרון יוסי דגן וחבר הפרלמנט פיורלו פרוברה בסיור ביקב
מתכננים פרוייקטים משותפים. ראש מועצת שומרון יוסי דגן וחבר הפרלמנט פיורלו פרוברה בסיור ביקבללא קרדיט צילום

מאז מתקפת הטרור הגדולה בפריז לפני כשבוע, אירופה עסוקה בקבורת הנרצחים והפנמת המציאות החדשה שהוטחה בפניה. נוכחות שוטרים, חיילים ואנשי ביטחון חמושים מורגשת בכל פינה ברחובות הערים ביבשת.

במילאנו שבצפון איטליה הפך השבוע הטרור האיסלמי לשיחת היום. בשבוע שעבר הותקף בסכין בחור בעל חזות יהודית על ידי צעיר מוסלמי בלב מרכז קניות יהודי בעיר. חייו ניצלו בזכות סיוע שהעניק לו עובר אורח ישראלי שנקרה למקום, ומאז הריכוזים היהודיים בעיר, כמו גם מרכזי קניות ומקומות סואנים, זוכים לשמירה מוגברת.


במהלך הנסיעה, נהג מונית מקומי מתאר בפתיחות לא אופיינית פחד קיומי בקרב תושבי העיר ממתקפת טרור הדומה לזו בצרפת. "זה קטסטרופה. האנשים כאן דואגים מה יהיה", הוא אומר. "אי אפשר לדעת מאיפה זה יבוא. אנחנו על הכוונת. הטרוריסטים הודיעו שאיטליה היא הכתובת הבאה בתור, ואנחנו מקווים שהם רק מאיימים. לצערי הם ברברים וכבר ראינו למה הם מסוגלים". קופאית בחנות קטנה מביעה בשברי משפטים באנגלית זעזוע ושאט נפש "מההתפרצות האלימה בצרפת", שנעשתה, לטענתה, בידי קומץ קיצונים איסלמים בלבד. באותה נשימה היא מציינת כי "אני מאמינה שאירופה לא מתכוונת לשנות את היחס לשאר התושבים המוסלמים. אלו רק הקיצונים שבוחרים בטרור ולכן נדאג לא לפגוע בחירות הפרט של כל האזרחים". ואילו אישה מבוגרת תושבת מילאנו, שמבחינה בעברית השגורה על פינו, ניגשת בהתרגשות ומבקשת לחזק את היהודים בישראל שחווים את הטרור. "אני שומעת בטלוויזיה מה אתם עוברים בישראל", היא מהנהנת בראשה באמפתיה. "סכינים, פצצות, זה לא קל. הנה, מעכשיו גם אנחנו באותה סירה. אנחנו היום בסכנה מהטרור המשתולל ומי יודע לאן זה יגיע", היא נאנחת.

יצרני היין נפגשים

משלחת רשמית של מועצה אזורית שומרון יצאה השבוע לאיטליה לרגל טקס חתימת ברית ערים תאומות - הסכם על שיתוף פעולה כלכלי-חברתי-תרבותי, עם ראשי אחד מחבלי הארץ היפים והפוריים באיטליה, עמק וואלטלינה שבצפון המדינה.
מדובר באירוע יוצא דופן, בהתחשב בעובדה שרק לפני שבוע התקבלה רשמית ההחלטה לסימון המוצרים מרחבי יהודה ושומרון. בנוסף, שרת החוץ של האיחוד האירופי, פדריקה מוגריני, אזרחית איטליה, היא זו שמקדמת את ההחלטה לסימון המוצרים.
אזור וואלטלינה (Valtellina) אשר בנפת לומברדיה הוא מהמרתקים באזורי היין של איטליה. האזור שוכן למרגלות האלפים, סמוך לגבול איטליה ושוויץ. הוא נחשב לאזור בעל מעיינות חמים ומרכז בינלאומי לייצור גבינה ויין, והוא אחד מיעדי התיירות המרכזיים בצפון איטליה. בתחומו מתגוררים כ- 175,000 תושבים. כרמי האזור, מהכרמים הייחודיים והקשים ביותר לגידול, נטועים על מדרונות תלולים בטרסות אבן עתיקות בנות למעלה מאלף שנה. מכאן החיבור לשומרון היה אך טבעי.

למשלחת חברו ראש המועצה האזורית שומרון יוסי דגן ונציגי המועצה, יחד עם נציגי יצרני יין מהשומרון, בני הזוג ורד וארז בן סעדון, בעלי יקב 'טורא'. גם מוצרי היקב שבבעלותם עתידים להיות מסומנים באירופה. חברי המשלחת נפגשו עם נשיא חבל וואלטלינה וראש עיר הבירה של המחוז, לוקה דלה בריוטה, וכן עם ד"ר פיורלו פרוברה, חבר הפרלמנט האירופי וסגן יו"ר ועדת החוץ של האיחוד האירופי לשעבר. יחד סיירו ביקבים מקומיים ונפגשו עם בעלי מפעלים וחברות לייצור יין. זאת בכדי להתרשם ולבחון שיתופי פעולה עתידיים והחלפת ידע מקצועי.

שיאו של הביקור היה בטקס החגיגי לחתימת הסכם שיתוף הפעולה, שהתקיים בבוקרו של יום שלישי בבניין הממשל המטופח. לקראת המאורע התייצבו עיתונאים מקומיים רבים שהתעניינו בברית החדשה שנרקמה בין מדינת ישראל ואיטליה. תוך כדי האירוע המתוקשר, ניגשו לפתע אל דגן שני אנשים שהזדהו כקצינים מהבולשת במשטרת איטליה. שמענו שאתם מישראל, הודיעו לדגן, ולאור המצב הביטחוני נבקש להתלוות אליכם עד לסיום ביקורכם באיטליה.
למרות המיקום המרוחק של וואלטלינה ממרכז המדינה, התושבים מדווחים על הגעת יותר ויותר מהגרים מוסלמים לאזור. על אף שמדובר במספר קטן יחסית של מהגרים, הדבר מוביל לגדילה באחוזי הפשיעה באזור, תקיפות ופריצות לבתים.

למרות המציאות המתוחה והשידורים הממושכים של מהדורות החדשות באמצעי התקשורת האיטלקיים בנוגע למתחולל בצרפת, טקס חתימת ההסכם לווה דווקא בחיוכים הדדיים ובאופטימיות רבה.
"זהו יום חג", פתח ראש המחוז לוקה דלה בריוטה את הטקס. "זהו כבוד גדול בשבילנו לקבל אתכם כאן בביתנו. המטרה בחתימת ההסכם לשיתוף פעולה היא לעודד חילופי תרבויות, מסחר, תיירות, חקלאות וטכנולוגיה בין הקהילה בשומרון לשלנו. בעתיד אנחנו מצפים לארח משלחות של חברי כנסת, חקלאים, ייננים, יצרני גבינה וסטודנטים איתם נוכל להקים פרויקטים שונים", מסביר בריוטה.

האיטלקים מוחאים כפיים לשומרון

ד"ר פרוברה, שהינו החוט המקשר בין השומרון, שם ביקר לא פעם, ובין וואלטלינה, הסביר לנוכחים את גודל השעה: "יש כאן חיבור בין בני אדם שמחוברים לאדמה, לשורשים. אני חושב שמעבר לשיתופי הפעולה הכלכליים והחברתיים שיהיו בינינו, יש כאן מסר חשוב לעולם, מסר של אחווה. אני מקווה כי ההצהרה הזו תהווה דוגמה לאחרים בעולם". עוד הוסיף ד"ר פרוברה כי "אנחנו מלאי הערכה לעשייה שלכם ביהודה ושומרון. אתם נאמנים לדרך שלכם ואין ספק שיש מה ללמוד ממכם".
יוסי דגן, ראש המועצה האזורית שומרון, בחר להדגיש את החיבור ההיסטורי העמוק לאדמות השומרון, ודבריו התקבלו על ידי הנוכחים במחיאות כפיים: "השומרון הוא הלב הפועם של עם ישראל. אבות האומה הלכו שם. לאחר שעם ישראל יצא לגלות לפני 2,000 שנה, הנביא ירמיהו ניבא 'עוד תטעי כרמים בהרי שומרון'. והנה, הנבואה הזאת מתגשמת ואנחנו זוכים לחיות בנחלת אבותינו ולהגשים את הנבואה הלכה למעשה. כמו תושבי המחוז, למרות התנאים הפיזיים הלא פשוטים והקשיים האובייקטיבים, אנחנו שם, ממשיכים לעבד כרמים ולהתפתח".
עוד הוסיף דגן ואמר כי "בעידן של טרור בכל העולם, בישראל וגם כאן באירופה - יש משנה תוקף להסכם שנחתם בינינו היום. בזמן של אנטישמיות גואה וחרמות ובימים שגורמים רדיקליים מנסים לפגוע בעשייה שלנו, מה שצריך הוא לייצר גשר וחיבור וזו התשובה הראויה לשנאה שמשתוללת בעולם. הטקס היום הוא לא אמירה מקומית בלבד, יש כאן בשורה של חיבור בין מדינת ישראל ואיטליה דווקא בתקופה המורכבת והלא פשוטה הזו".
בסיום הטקס הוענקו לד"ר פרוברה ולראש המחוז בריוטה בקבוקי יין מאדמת השומרון.

דגן: זו הדרך לעצירת ההקפאה

בתום האירוע, אמר דגן הנרגש ל'בשבע' כי המניע להתמסרותו להסברה בעולם הוא בראש ובראשונה הדאגה לבנייה והתפתחות השומרון. "האויב הגדול ביותר של ההתיישבות זו הבורות. המועצה פועלת במישורים שונים להסביר את השומרון. ביניהם מיזם הדגל, מה שזכה לכינוי 'משרד החוץ של השומרון'. במסגרת המיזם הזה הגיעו לשומרון יותר ממאה חברי פרלמנט מרחבי העולם ויותר ממאתיים עיתונאים זרים".

זה לא תפקידה של המדינה?

"את צודקת, אנחנו משקיעים מאמצים ואנרגיות במיזם הזה, למרות שהממשלה היתה אמורה לעשות זאת. בתור ראש רשות התפקיד שלי הוא לדאוג לתושבים, להקים שכונות, לפתוח בתי ספר, מעונות ומוסדות תרבות. אבל הגעתי למסקנה שאם אנחנו רוצים לבנות את השומרון, והלחצים שמופעלים על הממשלה הם כל כך גדולים שכל העולם נלחם נגדנו - אז אי אפשר להשתמש בכלים מהמאה הקודמת, אלא חייבים לעבור לכלים מודרניים של הסברה, הכפלת כוח ויצירת קואליציות. הדוגמה של וואלטלינה היא מצוינת", אומר דגן. "כשנפגשנו בהתחלה עם האנשים מכאן, היתה תמיכה גורפת בחרם נגד ישראל. הם לא רצו לשמוע אותנו בכלל. רק אחרי שנפגשנו איתם פנים אל פנים כמה פעמים, הם ביקרו אצלנו וראו בעיניים שלהם את המציאות, פתאום ראינו שינוי דרמטי שהתחולל ביחס שלהם כלפי ישראל. זו מהפכה שחייבת לקרות כדי שהלחץ על ראש הממשלה יצומצם וההקפאה תוסר. זה עובד ככה באופן מתמטי. אנחנו נלחמים על בניין ארץ ישראל ולא בוחלים בשום מאמץ, כולל פעילות מחוץ לקופסה".
השמועה על נוכחות המשלחת מישראל עשתה לה כנפיים, ובמהלך היום ניגש אל החברים בחור צעיר בן 17 וסיפר בהתרגשות כי הוא תושב המקום ואמו יהודייה. הוא הסביר כי משפחתו היא המשפחה היהודייה היחידה בכל האזור. הנער מעולם לא ביקר בישראל והתעניין בנעשה במדינה. דגן הזמין את הבחור הצעיר לביקור מולדת. "לאור המצב באירופה, הקשר של העם היהודי עם מדינת ישראל יילך ויתעצם, ובמיוחד של היהודים מצרפת. אני מעריך כי בשנה הקרובה מספר העולים החדשים מאירופה יגדל באופן משמעותי. הם כמובן מוזמנים אלינו לשומרון".